Naujas tyrimas: kontracepcijos naudojimas padidina depresijos riziką

Naujas žurnale JAMA Psychiatry paskelbtas tyrimas parodė, kad moterims, kurios naudoja hormoninę kontracepciją, dažniau diagnozuojama kli...

Naujas žurnale JAMA Psychiatry paskelbtas tyrimas parodė, kad moterims, kurios naudoja hormoninę kontracepciją, dažniau diagnozuojama klinikinė depresija ir paskiriama kartu su kontraceptinėmis tabletėmis vartoti ir antidepresantus.

Tyrėjai, peržvelgę daugiau nei milijono Danijos moterų medicininę istoriją nuo 1995 iki 2013 metų, atrado, jog kai kurios kontracepcijos formos padvigubino depresija sergančių moterų skaičių ir tris kartus padidino riziką, kad paauglėms mergaitėms bus paskirti antidepresantai.

„Turime suprasti, kad hormoninės tabletės gali turėti ir neigiamą šalutinį poveikį. Depresija yra vienas iš tokio poveikio pavyzdžių“, - teigia vienas iš tyrimo autorių dr. Ojvindas Lidegaardas, akušerijos ir ginekologijos profesorius Kopenhagos universitete.

Tyrimas parodė, kad paauglės, vartojusios tabletes, kuriose yra tik progestino, dvigubai dažniau naudojo antidepresantus nei paauglės, nevartojusios jokių tablečių. Moterys, naudojusios kitokio tipo kontracepciją nei tabletės, net tris kartus dažniau vartojo antidepresantus.

Tyrimo išvadose rašoma, kad dažniausiai antidepresantus moterys pradeda vartoti praėjus šešiems mėnesiams nuo kontracepcijos naudojimo pradžios.

Dirbtinę kontracepciją naudojančių moterų sveikatai gresia ir kiti pavojai. 2005 metais Pasaulio sveikatos organizacija estrogeno-progesterono tabletę paskelbė pirmos klasės kancerogenu, didinančiu riziką susirgti krūties, gimdos, kepenų vėžiu ir glaukoma, taip pat didinančiu insulto tikimybę.

Parengta pagal JAMA Psichiatry


Susiję

Skaitiniai 3648395660078936297

Rašyti komentarą

item