Moldovos prezidento rinkimuose prireiks antrojo turo

Igoris Dodonas Sekmadienį po 20 metų pertraukos vykusiuose Moldovos prezidento rinkimuose nugalėtojas nepaaiškėjo, tad ateinantį mėnesį...

Igoris Dodonas
Sekmadienį po 20 metų pertraukos vykusiuose Moldovos prezidento rinkimuose nugalėtojas nepaaiškėjo, tad ateinantį mėnesį šalyje turės įvykti antrasis turas, skelbia BBC.

Suskaičiavus beveik visus rinkėjų balsus pranešama, kad pirmajame ture prorusiškų pažiūrų kandidatas Igoris Dodonas surinko 48,5 proc. balsų. Antra liko Maia Sandu, sulaukusi 38,2 proc. rinkėjų palaikymo.

Kad išvengtų lapkričio 13 dienai numatyto antrojo rinkimų turo, I. Dodonas turėjo surinkti bent 51 proc. balsų.

Sekmadienį įvykę rinkimai Moldovoje buvo pirmieji tiesioginiai prezidento rinkimai per pastaruosius 20 metų.

Teigiama, kad šie rinkimai - tai kova tarp norinčiųjų palaikyti glaudesnius ryšius su Rusija ir besiviliančiųjų integruotis į Europos Sąjungą.

Anksčiau į Sovietų Sąjungos sudėtį įėjusi Moldova yra viena skurdžiausių valstybių Europoje, ją dažnai purto stambaus masto korupcijos skandalai.

Nuo 1996 metų Moldovos prezidentą rinkdavo šalies parlamentas.

Sausį šalies ministru pirmininku paskirto Pavelo Filipo proeuropietiška koalicija sugrąžino visuotinį balsavimą.

Tarp Ukrainos ir Rumunijos įsispraudusioje Moldovoje savo įtaką nori sustiprinti tiek ES, tiek Maskva. Tačiau išankstinės rinkėjų apklausos rodo, kad rinkėjų nuomonės dėl krypties, kuria jų šalis turėtų eiti, gerokai pasidalijusios.


Susiję

Pasaulis 769533509728741026
item