Medininkų posto pareigūnų nužudymo byloje paskelbtas nuosprendis

Spalio 28 d. Vilniaus apygardos teismas, išnagrinėjęs baudžiamąją bylą dėl Medininkų pasienio posto pareigūnų nužudymo Česlavą Mlyniką, A...

Spalio 28 d. Vilniaus apygardos teismas, išnagrinėjęs baudžiamąją bylą dėl Medininkų pasienio posto pareigūnų nužudymo Česlavą Mlyniką, Andrejų Laktionovą ir Aleksandrą Ryžovą pripažino kaltais už nusikaltimą žmoniškumui ir paskyrė jiems laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmes, jas atliekant kalėjime.

Iš nuteistųjų priteista solidariai atlyginti turtinę žalą Lietuvos Respublikos valstybei – 653 850 Eur. Taip pat neturtinę žalą nukentėjusiesiems – žuvusių pareigūnų artimiems giminaičiams. Pagal kiekvieną ieškinį po 100000 EUR. Buvo padaryta išvada, kad nuteistieji šioje byloje įvykdė tarptautinės teisės draudžiamą elgesį su žmonėmis, o būtent Medininkų muitinės poste nužudė 7 pareigūnus ir pasikėsino nužudyti 1 pareigūną, vykdydami ir remdami TSRS valstybės ir OMON organizacijos politiką dideliu mastu ir sistemingai užpuldinėti civilius, juos žudyti, sunkiai sutrikdyti jų sveikatą.

Byloje ištirtais įrodymais nustatyta, kad TSRS VRM Vidaus kariuomenės Rygos Ypatingosios paskirties milicijos būrio (OMON) vadas Česlavas Mlynikas 1991 metų liepos 30 d. į Vilniaus OMON bazę atsivežė geriausiai parengtus Rygos OMON milicininkus, iš jų atrinko „Delta-2“ grupės milicininkus, kurie, vykdydami Č.Mlynik įsakymą ir liepos 31 d. 2.48 val. prie 42 divizijos štabo pastato susprogdino sprogmenį, o „Delta-1“ grupės milicininkai Andrejus Laktionovas, Aleksandras Ryžovas (Ryževas), Konstantins Michailovs (ankstesnė pavardė K.Nikulins), vykdydami Č.Mlyniko įsakymą, apie 5 val., Medininkų muitinės poste, iššovę ne mažiau 16 šūvių, nužudė Medininkų muitinės poste dirbusius pareigūnus Antaną Musteikį, Stanislovą Orlavičių, Algirdą Kazlauską, Juozą Janonį, Algimantą Juozaką, Mindaugą Balavaką, Ričardą Rabavičių ir pasikėsino nužudyti Tomą Šerną, kuriam buvo nustatytas sunkus sužalojimas, pavojingas gyvybei.

Nuosprendis gali būti skundžiamas.

Susiję

Politika 3715859563507193725

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

Idijotiski teisma, kurie sugeba paskelbti, kad nusikalteliai maziausiai 16 kartu pajudino pirsta...

item