Egdūnas Račius: S.Huseino ar M.Kadafio sunaikinimas buvo didžiulė klaida

Dalinamės prof. Egdūno Račiaus pastebėjimais apie dabartinę padėtį Šiaurės Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose bei ateities perspektyvas. ...

Dalinamės prof. Egdūno Račiaus pastebėjimais apie dabartinę padėtį Šiaurės Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose bei ateities perspektyvas.

***

Pirmiausia reikia sau atsakyti į klausimą: ar dar gali atsikurti tokios nacionalinės valstybės kaip Sirijos Arabų Respublika ar Irako Respublika? Ko gero, daugelis pasakys, kad tokių valstybių jau nėra. Tačiau jau yra „de facto“ nepriklausoma Kurdistano valstybė. Taigi, apie kokios nors Irako Respublikos atkūrimą jau negali būti kalbos. Iš esmės ir Sirija jau nefunkcionuoja, tačiau turime toje teritorijoje Kalifatą. Kažin ar Damaske esanti valdžia gali ten suvienyti visą naciją ir atkurti valstybę. Libijoje yra seniai išsivaikščiojusios dalys - Tripolitanija ir Kirenaika.

Taigi, norint suvienyti šias teritorijas, turėtų būti labai valingas karinis judesys, kuris iš karto sujungtų tas žemes ir pavestų jas kažkam administruoti. Jeigu ten nebus JAV sausumos pajėgų, kurios galėtų tokį judesį atlikti, apie kokius nors vieningus valstybinius darinius būtų juokinga ir kalbėti... Juolab kad apie ryškius lyderius, asmenybes ar net aiškius stiprius blokus kalbėti ten netenka - nieko panašaus ten nėra. Kitaip tariant, vienintelis santykinis laimėtojas šioje situacijoje galėtų būti nebent tik Bašaras al Asadas.

Sadamo Huseino ar Muamaro Kadafio sunaikinimas buvo didžiulė klaida. Kodėl? Užduokime sau klausimą: ar iš Afrikos žmonės norėjo bėgti XX a. pabaigoje, XXI a. pradžioje? Atsakymas: žinoma, norėjo. Belieka prisiminti Ruandą ir daugybę kitų žlugusių Afrikos valstybių. Bet M.Kadafis labai griežtai kontroliavo bet kokį judėjimą per sienas, o išplaukti į Europą iš Libijos pusės buvo beveik neįmanoma. Ir tik žlugus Libijos valstybei tapo įmanoma šitaip masiškai judėti. Kitaip tariant, M.Kadafio pašalinimas reiškė valstybės žlugimą, nes iškart paaiškėjo, kad tokios nacijos kaip libiai tiesiog nėra ir ateityje nebus. O tai atitinkamai palengvino migraciją į Europą.

Bet dabar turime ten dar vieną problemą. Jau dabar buvusios Libijos teritorijoje yra susikaupę apie pusę milijono žmonių. O kadangi ten nėra laivų ir neįmanoma plaukti į Europą, tai tie žmonės dabar yra paversti vergais ir terorizuojami ten siautėjančių visų ginkluotų grupuočių. Ir tuo pačiu metu ten žmonės plūsta toliau, nes tikisi kaip nors patekti į Europą. Taigi, tame regione turime dar vieną tiksinčią bombą, galinčią sprogti dar didesnio masto migrantų krize.


Susiję

Pasaulis 2375415090032618174
item