Darbo kodeksas:įteisinti darbuotojams palankesnes nuostatas nepavyko – pritrūko kvorumo

Seimas antradienį ėmėsi taisyti Darbo kodeksą, tačiau įteisinti darbuotojams palankesnes nuostatas nepavyko – pritrūko kvorumo. Nors ...

Seimas antradienį ėmėsi taisyti Darbo kodeksą, tačiau įteisinti darbuotojams palankesnes nuostatas nepavyko – pritrūko kvorumo.

Nors po svarstymo Darbo kodekso pataisų projektui buvo pritarta – 63 parlamentarai balsavo „už“, niekas nepasisakė prieš, susilaikė 4 Seimo nariai, priimti pataisas ypatingos skubos tvarka nesugebėta – tam pritrūko balsų; už kodekso pataisas balsavo 63 Seimo nariai, niekas neprieštaravo, o susilaikė tik 1 parlamentaras. Kad naujosios Darbo kodekso pataisos būtų priimtos, balsavime turėjo dalyvauti bent 71 parlamentaras.

Naujajame projekte siūloma atsisakyti nenustatytos apimties, arba vadinamųjų „nulinių“, darbo sutarčių, švenčių dienų išvakarėse darbo dienos trukmę sutrumpinti viena valanda, išskyrus pagal sutrumpintą darbo laiko normą dirbančius darbuotojus, taip pat įtvirtinama nuostata, kad kai abejojama dėl darbo santykius reglamentuojančių sutarčių sąlygų, jos būtų aiškinamos darbuotojų naudai. Svarbi ir kita projekte numatyta nuostata – papildomų atostogų trukmę, suteikimo sąlygas ir tvarką nustatytų ne kolektyvinės sutartys, o Vyriausybė. Be to, buvo pritarta į Darbo kodeksą sugrąžinti papildomas atostogas darbuotojams už ilgalaikį nepertraukiamąjį darbą toje pačioje darbovietėje, už darbą sąlygomis, jeigu yra nukrypimų nuo normalių darbo sąlygų ir tokių nukrypimų negalima pašalinti, ir už ypatingą darbų pobūdį.

Dabar prie Darbo kodekso pataisų Seimas galėtų sugrįžti jau po antrojo Seimo rinkimų rato, nes šią savaitę Seimo plenarinių posėdžių daugiau nebus. Artimiausias plenarinis Seimo posėdis planuojamas lapkričio 3 dieną.

Susiję

Ekonomika 3907833736635276090
item