Žurnalas Time: „Mano brolio nėštumas ir Naujoji Amerikos Šeima“

Populiariame amerikiečių žurnale Time pasirodė straipsnis, pasakojantis apie neseniai vaiką pagimdžiusį „transeksualą“ Evaną. Manydami, ...


Populiariame amerikiečių žurnale Time pasirodė straipsnis, pasakojantis apie neseniai vaiką pagimdžiusį „transeksualą“ Evaną. Manydami, kad straipsnis nereikalauja platesnių komentarų, su skaitytojais dalinamės tik jo ištraukomis. Sąvokos ir naudojami įvardžiai netaisyti.


***

Mano brolis Evanas gimė moterimi. Jis pranešė esąs transeksualus prieš 16 metų, bet niekada nenustojo norėti kūdikio. Šį pavasarį jis pagimdė savo pirmąjį vaiką.

<...>

Dabar, kai gėjų santuokos įteisintos, socialinis mūšio laukas pasiekė naujas ribas - tokias, kurios liečia ir privačiausius žmonių gyvenimų aspektus. Transeksualūs amerikiečiai yra labiau pastebimi ir tokių žvaigždžių kaip Caitlyn Jenner bei Laverne Cox priėmimas išmokė popkultūrą nušviesti transeksualų reikalus. Didžiųjų korporacijų vadovai pradėjo saugoti savo transeksualius darbuotojus. O gegužę Obamos administracija paskelbė, kad visos valstybinės mokyklos privalo nediskriminuoti gender identiteto pagrindu (gender - socialiai pasirenkama „lytis“, vert. past.). Priėjome ribą, kai Jungtinių Valstijų prezidentas gali atvirai ir ramiai kalbėti apie gender nestabilumą (turima omenyje socialiai pasirenkamos „lyties“ galimybė keistis laikui bėgant, vert. past.).

<...>

Tokie nėštumai kaip Evano - ir daugybė kitų seksiančių ateityje - išplės mūsų kultūrinį suvokimą apie gender normas net dar labiau. Amerikiečiai dar tik pradeda atsiverti idėjai, kad gali būti gimęs moters kūne, bet tikėti, jog iš tikrųjų esi vyras. Tačiau kas, jei esi gimęs moters kūne, žinai, kad esi vyras, bet vis tiek nori dalyvauti tradiciškai išskirtinai moterims priskirtinose apeigose?

<...>

Vieną dieną jis man paskambino ir pasakė, kad kai ateis į mano universiteto baigimo šventę, turėčiau jį vadinti Evanu.

Per kelis kitus mėnesius stebėjau, kaip keičiasi jo kūnas. Jis ėmė apsirišinėti savo krūtinę storu bintu. Jo plaukai ėmė retėti. Klubai dingo, o juos pakeitė tvirti raumenys apie krūtinę. Bet geriausiai atsimenu jo rankas. Mes abu turime tokias pačias mažas rankas ir kresnus pirštus. Stebėjau, kaip jo krumpliai apauga plaukais. Man buvo liūdna, kad po truputį dingsta mano „dvynys“.

Transformacija buvo nepatogi. Mūsų tėvai Evaną palaikė, bet buvo sutrikę. Jie tuo metu buvo ilgai užsitęsusiame skyrybų procese po to, kai mano tėvas, būdamas 50 metų, prasitarė esantis gėjus. Aš ir mano sesė abi susitikinėjome su moterimis.

<...>

2013 metais, kai Evanas susitiko su savo gydytoju Bostono LGBT sveikatos centre Fenway Health, jis buvo pirmasis daktaro sutiktas nėščias tėvas. Praėjus keliems metams, keli transeksualūs vyrai, tokie kaip mano brolis, perėję hormonų terapiją, bet pasilikę savo reprodukcinius organus, pradėjo konsultuotis su gydytojais apie nėštumą ir atvirai kalbėti apie tai, kad norėtų pastoti. 2008 metais Thomasas Beatie nuoga krūtine su apvaliu pilvuku pozavo žurnalui People ir dalyvavo Oprah laidoje, kurioje pasakojo apie savo nėštumą. Transeksualūs vyrai pradėjo dažniau kreiptis į vaisingumo klinikas. 

<...>

Mano brolio partnerė yra moteris, tad jis buvo apvaisintas naudojant donoro spermą.

<...>

Mano brolis turi gerą draugą, taip pat transeksualą, kuris pastojo metais anksčiau. Jo nėštumas buvo sunkus, nes jis jautė tramuojantį nederėjimą tarp savo vyriškumo ir moteriškų savo kūno savybių. Teko kalbėti ir su kitu transeksualu tėčiu, pagimdžiusiu sūnų. Jis sakė, kad nėštumas nuvarė jį į depresiją. „Atrodė, lyg visi mano nekenčiami kūno dalykai pradėjo vėl rodytis, todėl jaučiausi siaubingai“, - pasakojo jis.

<...>

Kiek transeksualų jau yra pagimdę? To paklausiau Fenway instituto direktoriaus švietimui. Jis negalėjo įvardinti tikslaus skaičiaus, bet sakė, kad mano, jog šis skaičius auga, nes į jo kliniką ateinančių transeksualų pacientų vis daugėja. Pasak jo, tokių pacientų skaičius per pastarąjį dešimtmetį padvigubėjo.

Versta iš Time.com

Susiję

Pažangos ideologija 4728213243086093476

Rašyti komentarą

4 komentarai

Kęstutis Gediminaitis rašė...

Welcome to brave new world

Pikc rašė...

Tiksliau, "perv new world". :)

Anonimiškas rašė...

mano plikė šiaušiasi, kažkokia velniava

Nežiniukas rašė...

O kažkada bedieviai sakydavo, kad religiniai fanatikai tiki pasakomis, o ne mokslu.

Įdomu, nuo kada gender lytis grįsta mokslu, o ne neokomunistų pasakomis?

item