Vengrijoje vyks referendumas dėl migrantų kvotų, ES siekia to išvengti

Likus kelioms dienoms iki referendumo Vengrijoje dėl pabėgėlių priėmimo, tarptautinė organizacija „Amnesty International“ staiga apkaltin...

Likus kelioms dienoms iki referendumo Vengrijoje dėl pabėgėlių priėmimo, tarptautinė organizacija „Amnesty International“ staiga apkaltino vyriausybę Budapešte žiauriu elgesiu su migrantais. Be to, netrukus buvo paskleista informacija, kad Paryžiuje teroro aktus vykdę islamistai, nužudę 130 žmonių, į Prancūziją atvyko iš Vengrijos.

Vytautas Budnikas, Lietuvos žmogaus teisių asociacijos pirmininkas:

Spalio 2 d. Vengrijoje vyks referendumas dėl migrantų kvotų ir dabar akivaizdžiai matyti, kad dalis ES politinio elito siekia to išvengti. Tačiau aš manau, kad mes kartais suabsoliutiname pačią Europos Sąjungą sakydami, kad būtent ji nenori suteikti vengrų tautai teisės pasisakyti tokiu svarbiu klausimu. Ten taip pat yra įvairių žmonių - vieni pritaria tam, kiti - ne. Galbūt tokių, kurie nenori referendumais priimamų sprendimų, kol kas Briuselyje yra dauguma ar bent jau jie turi didesnes galimybes reikšti tokias pozicijas.

Bet Europoje vis plačiau skinasi kelią idėja stiprinti nacionalinių parlamentų galias ir įteisinti nacionalinės teisės viršenybės principą. Kitaip tariant, Europoje vyksta kova tarp ES federalizacijos ir nacionalinių suverenių valstybių sąjungos. Štai šiame kontekste reikia ir matyti tokius klausimus, kaip artėjantis Vengrijos referendumas. Mums dažnai bandoma primesti viešąją nuomonę, bet, kaip parodė Didžiosios Britanijos elgesys, tie svarbiausi viešosios nuomonės formuotojai dažnai klysta arba bent jau lemia tikrai ne viską. Dar yra ir tautos valia, o jos niekas nesugeba paneigti.

Žmogaus teisių požiūriu galima vertinti šią situaciją vienareikšmiškai: kiekviena tauta turi savo apsisprendimo teisę, kurią garantuoja Konstitucija. Vengrija šiuo požiūriu elgiasi pagal savo Konstituciją ir elgiasi taip, kaip reikia tautai. O jeigu tauta referendume nepritars vyriausybės pozicijai, greičiausiai ji pati tą savo vadovybę ir pakeis, o jeigu pritars, vadinasi, vyriausybė tinkamai atstovauja tautai. Vengrų tauta turi lygiai tokias pačias teises, kaip ir kitos ES tautos, todėl niekas neturi teisės varžyti jos valios.


Susiję

Pasaulis 3709334532230783359
item