Ukrainos gynėjams - Seimo kanceliarijos trukdymas susitikti su žiniasklaida

Jono Vaiškūno nuotrauka Rugsėjo 14 d., trečiadienį,  Lietuvoje Tautininkų sąjungos kvietimu viešintys Ukrainos politinės partijos  „Deš...

Jono Vaiškūno nuotrauka
Rugsėjo 14 d., trečiadienį,  Lietuvoje Tautininkų sąjungos kvietimu viešintys Ukrainos politinės partijos  „Dešinysis sektorius“ („Pravyj sektor“) atstovai Tautininkų sąjungos (TS) pirmininko, Lietuvos nepriklausomybės Akto signataro dr. Audriaus Rudžio spaudos konferencijoje susitiko su žiniasklaidos atstovais.

Spaudos konferencijoje dalyvavo partijos „Dešinysis sektorius“  pirmininkas Andrejus Tarasenko (Andrej Tarasenko), Kijevo partijos skyriaus vadovas Volodomyras Zagazejus (Volodomyr Zagazei), partijos valdybos narys Arsentijus Klimačiovas (Arsentij Klimačiov) ir partijos narys, savanoris, karinės taktinės grupės žvalgybos bataliono vadas Olehas Kuzko (Oleh Kuzko).

Pradėdamas spaudos konferenciją  A. Rudys papasakojo apie Seimo kanceliarijos darytas kliūtis rengiant šią konferenciją.  Trečiadienio ryta, prieš numatytą spaudos konferenciją, Seimo ryšių su visuomene skyriaus vadovas paskambino ir pareiškė, kad Seimo kanclerė neleido rengti spaudos konferencijos Seimo spaudos konferencijų salėje. Nors salė buvo užsakyta jau praeitą savaitę, tačiau Seimo kanceliarijos vadovė leido sau nepaisyti įstatymų užtikrintos teisės signatarams rengti Spaudos konferencijas Seime. Paaiškinti tokio poelgio priežasčių Seimo valdininkai nesugebėjo.

Dėl šių Seimo kanceliarijos vadovybės veiksmų renginys buvo nukeltas į Seimo Europos informacijos biurą, o Seimo ryšių su visuomene skyrius apie būsimą spaudos konferenciją neišplatino  pranešimo žiniasklaidai ir nepaskelbė jo netgi paties Seimo internetinėje svetainėje. Tuo pačiu buvo atsisakyta užtikrinti spaudos konferencijos dalyvių pasisakymų sinchroninį vertimą ir rengti spaudos konferencijos tiesioginę transliaciją.

Pasisakydamas spaudos konferencijoje „Dešiniojo sektoriaus“ pirmininkas A. Tarasenko sakė, kad jų judėjimo nariai yra priversti kariauti tiek su Rusijos remiamais teroristais Rytų Ukrainoje, tiek su pačios Ukrainos valdžia.

„Tie, kurie dabar yra valdžioje, jie dirba tik dėl savo bankų sąskaitų ir savo kišenėms, bet ne Ukrainos tautai. Todėl oficialiai fronte Rytų Ukrainoje mūsų nėra, mums neleidžia kariauti, bet mes visgi tai darome. Mus bando sunaikinti jau daugiau nei dvejus metus, mūsų narius ir sodino ir žudė ir visa tai vyko po taip vadinamos revoliucijos“, – sakė A.Tarasenko.

„Mes nevadiname to revoliucija, nes revoliucija mums yra šalies vidaus sistemos pakeitimas. Sistema pakeista nebuvo, pasikeitė tik pirmieji veidai – vieni išėjo kiti atėjo, o iš tiesų niekas nepasikeitė. Todėl mes Ukrainoje kariaujame dviem frontais – su Rusijos agresija ir su vidaus priešu“, – sakė A.Tarasenko.

Svečiai iš Ukrainos teigė, kad 2014 ir 2015 metais priimtų Minsko susitarimų, turėjusių sustabdyti karą, teroristų grupuotės Rytų Ukrainoje nesilaiko dėl to iki šiol žūsta žmonės.

Po spaudos konferencijos signataras A. Rudys Ukrainos gynėjams Seime surengė ekskursiją pažinčiai su Lietuvos Respublikos Seimo gynyba 1991-aisiais.

Politinė organizacija „Dešinysis sektorius“ suvaidino bene didžiausią vaidmenį 2014 m. vasaryje per Maidano revoliucija vadinamus susirėmimus Kijeve. Tuomet buvo nuverstas Maskvos statytinis Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius. O Rusijai užpuolus Ukrainą „Dešiniojo sektoriaus“ savanoriai ryžtingai stojo ginti savo tėvynės nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą ir jau dvejus metus kartu su Ukrainos vyriausybinėmis pajėgomis pasiaukojančiai kovoja prieš Rusijos palaikomus teroristus.

Jungtinių Tautų organizacija skelbiamais duomenimis Rytų Ukrainoje vykstančiame kare jau žuvo beveik 10 000 žmonių.

Parengė Jonas Vaiškūnas



Susiję

Gynybos politika 3933806592937033350
item