Švietimo profesinės sąjungos kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl Algio Ramanausko veiksmų

Rugsėjo 12 d. Lietuvos švietimo įstaigų profesinė sąjunga, Lietuvos švietimo profesinė sąjunga ir Lietuvos mokytojų profesinė sąjunga kre...

Rugsėjo 12 d. Lietuvos švietimo įstaigų profesinė sąjunga, Lietuvos švietimo profesinė sąjunga ir Lietuvos mokytojų profesinė sąjunga kreipėsi į Lietuvos Respublikos generalinę prokuratūrą prašydamos pradėti ikiteisiminį tyrimą dėl Algio Ramanausko veiksmų ir patraukti šį asmenį baudžiamojon atsakomybėn.

Atstovaudamos savo nariams ir reikšdamos pedagogų poziciją, švietimo profesinės sąjungos mano, kad rugsėjo pradžioje interneto portale alfa.lt paskelbtame A.Ramanausko straipsnyje „Išgyvenimo vadovas moksleiviui“ tiesiogiai kurstoma neapykanta ir raginama imtis smurto prieš mokytojus bei pateikiami „praktiniai“ patarimai, kaip „teisingai“ atlikti smurtinio pobūdžio veiksmus prieš mokytojus, kad smurtaujantis asmuo išvengtų teisinės atsakomybės.

Švietimo profesinės sąjungos įsitikinusios, kad tokiu būdu straipsnio autorius deklaruoja mokinio, smurtaujančio prieš mokytojus, nebaudžiamumo ir tokio elgesio pateisinamumo iliuziją, kuri, atsižvelgiant į šio straipsnio adresatą – nepilnametį, bei į straipsnio autoriaus žinomumą, veikia ypatingai skatinančiai ir provokuoja tokį mokinių elgesį prieš mokytojus.

Straipsnio teiginiai žemina mokytojus, mokytojų bendruomenę bei mokytojo profesiją, toks viešas tyčiojimasis iš mokytojų yra nepateisinamas, rodantis ypatingai cinišką ir nepagarbų straipsnio autoriaus požiūrį ne tik į mokytojus, bet ir į visuomenę.

Akivaizdu, kad toks straipsnis negali būti pateisinamas nei kaip mokytojų darbo ar švietimo sistemos kritika, nes tyčiojamasi tiesiogiai iš mokytojo asmens, o ne pačios švietimo sistemos, nei kaip meninė išraiška, nes apart tiesioginių raginimų ir tiesioginių mokymų, kaip daryti nusikalstamas veikas, siekiant išlikti nebaudžiamam, jame nesama jokių estetinių priemonių.


Susiję

Aktualijos 409899838830446222

Rašyti komentarą

21 komentaras

Anonimiškas rašė...

Jo ir pravardė greitai, jis tikrai per daug greitas, geriau dabar imtu vadintis neskubėk ir važiuok saugiai.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Šaunuoliai mokytojai!
Grynai smalsumo dėlei: trumpam pabandykime įsivaizduoti, kas būtų, jei tas vulgariu chamizmu pagarsėjęs veikėjas savo "patarimus" būtų nukreipęs prieš kokius pederastus. ;)

Anonimiškas rašė...

Jau daugelį metų baidausi rašyt komentarus, tačiau jūsų idiotiškas mąstymas galutinai užkniso. Pradėkime nuo žodžio laisvės, kuri, rodos, Lietuvoje nebeegzistuoja, kai kas nors drįsta pašiepti valdžia arba ką nors turintį didesnį autoritetą. Jeigu, pasak pačių jūsų, garsūs lietuvos žmonės viešai niekina esančią sistemą - tai bėda - jumise, o ne žmoguje. Vis dėlto, sutinku - pateikti savo idėjas galima buvo subtiliau, tačiau argi tada kas nors būtų išgirdęs? Nuo pat Lietuvos mokyklų iki politinių partijų, seimo ar pačios švietimo sistemos (atsižvelgiant į lietuvių kalbos VBE) - logika, racionalumas bei objektyvumas - ignoruojamas. Tik išsikiriant iš minios galima perteikti savo norimą išsakyti žinią. Po velnių, tą galime atrasti ir kine, mat populiariausiuose lietuvių kino filmuose nepaliaujamai vartojami keiksmažodžiai, nes tai - kreipimasis į liaudį. Iki kur mes nusiritome... Ir štai parošomas kūrinys, kuris sumoka išsiskyrimo kainą, tačiau sukritikuoja mokytoją Lietuvoje, nes šis, autoriaus nuomone, nesugeba atlikti savo pareigų. Stereotipai atsiranda ne šiaip sau, jei Lietuvoje susidaręs toks požiūris į mokytoją, vadinasi - daug kur tobulėti. Šis atsakymas į "Išgyvenimo vadovas moksleiviui" naudojant Lietuvos teisminę sistemą, tik pagrindžia jūsų "mokytojų" kritiką. Tikrai nebijau pavadinti žmogų, kuris manė, jog toks veiksmų planas - protingas žingsnis - idiotu. Tokią, vaikišką kritiką, kuri visgi, pasirodo - reikalinga, reikia ignoruoti ir mėginti ieškoti ką galimą būtų daryti kitaip, norint ateityje tokių litanijų nebesulaukti. Graudu, jog tai turi jums pasakyti mokinys, laimei menkai paliestas jūsų supuvusios švietimo sistemos. Asmeniškai, mano mokytojai man - patys geriausi, mokytojai ekspertai. Tačiau negalima manyti, jog jie tokie visoje lietuvoje. Taigi, kritikuokite mano komentaro struktūrą, susekite IP - paduokite į teismą, nes keistis negalite - tik naikinti tuos, kurie drįsta pripažinti, jog kažkas negerai. Menka ir šlykštu.

- Susirūpines Lietuvos švietimo sistema moksleivis. D.V.

Anonimiškas rašė...

baisiai daug klaidų jūsų komentare.Tai gal mokytojas kaltas, kad neišmokote gimtosios kalbos rašybos ir gramatikos taisyklių?

ale, rašė...

Ai, ant mažų ir kvailų beprasmiška pykti...

Anonimiškas rašė...

Čia turbūt "suaugę" žmonės atsakinėja po šiuo jauno žmogaus komentaru... Ir aš esu jaunas žmogus, kuris stebėdamas vyresniuosius nebesupranta, ką reiškia žodis "suaugęs". Fu. Puolate savo kvailais komentarais, nes žinote, kad esate intelekto nesugadinti ir gailiai raudate viduje nes to nebepakeisite.Fu.

Anonimiškas rašė...

Mano manymu ta idiota jau seniai reik bausti.nuo kada nesantaiku,smurto kurstymas yra zodzio laisve. Manau ,kad sitam zmogui reikalinga psichiatro pagalba. Sizofrenijos sipmtomai akivaizdus

Anonimiškas rašė...

taip supratau,kad alfa.lt nutarė pasidaryti reklamą. Manau, kad ne Ramanauską, bet juos reikia paduoti į teismą.

valius rašė...

Neišlįstų iš Teismų...

Pikc rašė...

1Chingishan, nenusileiskite iki to "greitai" ir jo anoniminio, menkai paliesto ne tik švietimo sistemos, bet ir apskritai auklėjimo, fanklubo lygio. ;)

Kęstutis Gediminaitis rašė...

Ramanauską turbūt padrąsino Whydoto sėkmė teisme. Bet šį kartą vyras akivaizdžiai perlenkė lazdą.
O žodžio laisvės gynėjams siūlau tekste su "replace" pakeisti vieną žodį "mokytojas" į "gėjus", "negras" arba "pabėgėlis".

Anonimiškas rašė...

Grubus, ciniškas straipsnis,bet gal todėl viskas ,,sutirštinta', kad išgirstų, kad būtų padarytos išvados. Juk visuomenė pasikeitųsi, mokiniai taip pat kitokie, o švietimo sistema nejuda pirmyn...

Anonimiškas rašė...

Pirmajam anonimui atsakant į retorinį klausimą: jei mokytojas -nekaltas, vadinasi, net ir išmokus - tai ne jo nuopelnas. Sekant tokią logiką - mokytojas nereikalingas. Tad taip - ne vien mokinys, bet ir mokytojas prisidėjo prie rašybos klaidų egzistavimo.
Tačiau prie ko jūs kabinėjaties, svarbiausia žinia, kurią buvo siekiama perteikti. Žinia, kurios matau jūs net nesuvokiate, o kvailai kimbate prie mažmožių kaip mažvaikiai. Problema - mokytojų stereotipas - mokinių bei mokytojų bendros kalbos neradimas. Tik iš tokių intelektualių atsakymų matau, jog problema tikrai kai kuriuose Lietuvos mokytojuose. Kitas, protingas - numotų ranka ir eitų toliau su savo kasdienos darbais. Prarandu viltį - išeinu pirmas.

Anonimiškas rašė...

Seniai reikėjo kam nors paduoti į teismą šį vulgarų, besityčiojantį ir besikeikiantį ...

Pikc Kažinkavičius rašė...

Mano galva, šiuo atveju reikia ne "arba - arba", bet "ir - ir" principą taikyti.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Ar RIMTAI tikite, kad tam "greitai" rūpi švietimo sistemos būklė? :)
Ir rimtai manote, kad atviras raginimas smurtauti, žaloti ir net žudyti tėra "Grubus, ciniškas straipsnis", kur tiesiog biški "sutirštinta"?

Pikc rašė...

Dar vienas įdomus momentas: įsivaizduokime, kad koks silpnesnio protelio (nes kitokie šito veikėjo "fanklubui" iš principo negali priklausyti) nusprendžia tuos "patarimus" pritaikyti praktikoje. Kaip tokioje situacijoje būtų sprendžiamas baudžiamosios atsakomybės klausimas? Net smalsu patapo. :)

Anonimiškas rašė...

1) Straipsnis, galimai, tik FORMALIAI, skirtas moksleiviams, kuriems jau YRA 18m.
T.y., abiturientams.

2) Autorius varo ant kaimo, kurio produkciją pats, ar jo vaikai, galimai vartoja, pvz, ledus vafliniame ragelyje.
Nors gal ir nevartoja, nes galimai nėra normalus.
Sveikos psichikos ir fiziologijos statistinis mirtingasis, užuodęs galvijo kvapą, neapsivemia.

3) "Nežinau, tik nuo kokio amžiaus jį galima įsigyti ir nešiotis, bet čia jau man neįdomu".
Neįdomu? O be reikalo. Nes šis epizodas galimai atskleidžia, kad straipsnis galimai prakišinėjamas ir nepilnamečiams.

4) "Pabaigai — ar galima užmušti mokytoją? Be abejo, jeigu to reikalauja būtinasis reikalingumas ir viešas interesas."
Autorius galimai painioja BK civiliams ir karinius/spectarnybų BK.
O neprošal būtų pavartyti; ar net turėti po galva? Ok, po ranka.

5) Autoriaus žinutė apie LT švietimo būklę, galimai, yra sveikintina.
Ar jos pateikimo forma neprasilenkia su LT įstatymais, galimai, išsiaiškins teismas.

6) Autoriai gali juodai satyrintis, groteskintis, netgi eklektintis, o komentatoriai - urgzti.
Bet visi juk lygūs prieš įstatymus.
Tiesa, kai kurie - lygesni.

Pikc rašė...

"Tegul nuperka tėvai ar abiturientai, jei pats dar nesi nei vienas, nei kitas." - jau vien dėl šito sakinio tą "galimai" dėl nepilnamečių galima išmesti.

Anonimiškas rašė...

Kodel niekas nemini mokytojo smurto pries mokyni. . .Pavizdziu Lietuvelej aibe. . .

Pikc rašė...

Tai jo - praktiskai, jeigu jau mokytojas, tai garantuotai ir smurtautojas. Ten kitokiu ir ner vysai. O dėl pavizdziu - tai visi kaiminu vaikai-mokyniai is mokiklos sudauzyti kasdien gryzta - mokytojai suspardo. Ir taip visoi Lietuvelej...

item