Rokas Gasparaitis. H. Clinton kaip absoliučiai neribotos abortų praktikos apologetė

Dabartinė kandidatė į JAV prezidento postą Hillary Clinton yra žinoma dėl nuolatinės kovos už moterų teisę į abortus. Vis tik anapus JAV ...

Dabartinė kandidatė į JAV prezidento postą Hillary Clinton yra žinoma dėl nuolatinės kovos už moterų teisę į abortus. Vis tik anapus JAV mažai kas žino, kad dabartinė Demokratų partijos platforma JAV yra vadinama neabejotinai labiausiai abortus skatinančia sistemine programa visoje šalies istorijoje. Šią H. Clinton proteguojamą politinio judėjimo kryptį galima apibendrinti kaip visuotinės bei jokiais atvejais neapribojamos teisės į abortus įteisinimą. Abortus, kurie yra apmokami JAV mokesčių mokėtojų lėšomis ir atliekami dėl bet kokios priežasties ar be jos, ir, be abejonės, bet kokiu nėštumo laikotarpiu.

10 pavyzdžių, iliustruojančių H. Clinton poziciją:

1. Dar negimęs žmogus niekada neturi jokių teisių. Jokių teisių neturi nei tas, kuris gimtų už 2 mėnesių ar 2 savaičių, ar net 2 minučių. Šių metų balandžio 3 d. H. Clinton patvirtino, kad, jos manymu, negimęs žmogus neturi jokių konstitucinių teisių (Chucko Toddo vedamoje laidoje Meet the Press). Po dviejų dienų reporterė Paula Faris (The View) paklausė, kada kažkas įgyja konstitucines teises ir ar vaikas prieš pat gimimą taip pat neturi jokių konstitucinių teisių. H. Clinton atsakė, kad, remiantis įstatymais, negimęs kūdikis neturi jokių teisių. 

2. H. Clinton yra remiama Planuotos tėvystės organizacijos (Planned Parenthood). Tai yra pirmas kartas JAV istorijoje, kuomet didžiausia valstybės abortų klinika parėmė Demokratų partiją jau pirminių rinkimų metu. Viešai išplatinto pokalbio su Planuotos tėvystės organizacijos generaline direktore bei Demokratų partijos nare Cecile Richards metu H. Clinton tvirtino, kad visomis išgalėmis blokuos negimusio vaiko apsaugą užtikrinančių įstatymų priėmimą. H. Clinton teigė: „Aš noriu būti ta prezidentė, kuri sakys: „Pamirškite apie tai. Negaiškite savo laiko; jūs žinote, kad manęs neįveiksite.“

3. H. Clinton nori panaikinti Hyde pataisą. Ši, pirmą kartą 1976 m. įsigalėjusi įstatymo pataisa, draudžia remti abortus iš federalinių fondų, išskyrus abortus išprievartavimo, kraujomaišos ir pavojaus moters gyvybei atvejais. Skaičiuojama, kad nuo 1976 m. šio akto dėka išgelbėta virš dviejų milijonų gyvybių. H. Clinton nori, kad kiekvienas abortas būtų apmokamas iš federalinių fondų. H. Clinton oficialiame internetiniame puslapyje rašoma, kad „nėra svarbesnės problemos nei reprodukcinių teisių gynimas.“ Šiuo atveju H. Clinton teisę į abortą bet kada ir bet kokiomis aplinkybėmis suvokia kaip reprodukcinę teisę. 

4. 2015 m. balandžio 24 d. vykusioje tarptautinėje konferencijoje „Moterys Pasaulyje“ (Women in the World) H. Clinton pareiškė, kad pernelyg daug moterų neturi galimybės pasinaudoti savo teisėmis į reprodukcinę sveikatą. Teigta, kad norint išplėsti legalių abortų prieinamumą pasauliniu lygmeniu, „įsisenėjusios kultūrinės elgesio normos, religiniai įsitikinimai ir struktūrinis šališkumas turi būti pakeisti“. H. Clinton manymu, reprodukcinių teisių užtikrinimo projektas privalo būti įvykdytas ir tam būtina pasitelkti valstybinę prievartą – už „teisės į neribotus abortus“ nepaisymą turi būti baudžiama. Dar 1995 m. rugsėjo 5 d. vykusioje Jungtinių Tautų konferencijoje Kinijoje H. Clinton buvo įsitikinusi, kad moterų teisė „planuoti savo pačių šeimas“ yra „žmogaus teisė“. Anot kandidatės į JAV prezidentus, abortas – šeimos planavimo galimybė. Ir tai nėra galimybė, kuri privalo būti užtikrinama tik JAV lygmeniu. Teisė į abortus dėl bet kokios priežasties, H. Clinton teigimu, yra pasauliniu lygmeniu būtina teisė. Antai 2016 m. gegužę Kopenhagoje vykusios „Women Deliver“ konferencijos proga išsakytoje kalboje H. Clinton pabrėžė, kad reprodukcinės teisės privalo būti užtikrinamos visame pasaulyje. 

5. H. Clinton kritikuoja įstatymo projektą, kuriuo siekiama apginti dar negimusius vaikus nuo skausmingų vėlyvųjų abortų. 2015 m. gegužę JAV Atstovų rūmai išleido Skausmą jaučiančio negimusio kūdikio apsaugos įstatymą. Juo siekta negimusius kūdikius apsaugoti nuo kankinančius skausmus sukeliančių vėlyvojo nėštumo laikotarpio abortų, kurie vykdomi 20–ies ar daugiau savaičių amžiaus dar negimusiems kūdikiams. H. Clinton manymu, toks aktas yra niekinis, nes sprendžiant abortų dilemas ekspertais būti gali tik „moterys ir jų gydytojai“. Tuo metu JAV atliktos apklausos rodė, kad dauguma amerikiečių (įskaitant daugumą moterų) palaiko šį Atstovų rūmų teiktą įstatymą. Nepaisant to, H. Clinton ignoravo ne tik visuomenės nuomonę, bet ir reikšmingais moksliniais įrodymais paremtą fakta, kad, skaičiuojant nuo apvaisinimo momento, 20–ies savaičių amžiaus kūdikis jau jaučia skausmą.

6. H. Clinton teisę į abortą vadina „fundamentalia žmogaus teise“. Taip išsireikšta šių metų prezidentiniame forume JAV, Dreiko universitete. Pasak H. Clinton, visąlaik fundamentalia laikyta teisė į gyvybę nėra tokia reikšminga kaip teisė į abortą. Taigi, žmogaus galimybė sunaikinti negimusįjį dėl bet kokios priežasties ar be jos turi būti suvokiama kaip teisių hierarchijos viršūnėje esanti teisė, prieš kurią kitos teisės, pavyzdžiui, teisė į gyvybę, yra bereikšmės.

7. H. Clinton ir valstijų lygmeniu aršiai kovoja prieš bet kokią iniciatyvą, kurios tikslas – įvesti saugiklius, skirtus negimusiems kūdikiams ir jų mamoms apsaugoti. H. Clinton kampanijoje teigta, kad gyvybės apsaugą įtvirtinantys įstatymo projektai yra „pavojinga mada“. H. Clinton komanda pasipiktino, kad vien per pirmus tris 2015 m. mėnesius valstijų lygmenyje buvo pristatyta daugiau nei 300 įstatymo projektų, kurių tikslas – apriboti abortų prieinamumą. Šiais įstatymo projektais buvo bandoma spręsti įvairias nevaržomos abortų pramonės sukurtas problemas. Pavyzdžiui, siūlyta uždrausti internetu paskiriamus abortus (webcam abortions). Tai tokia „paslaugų rūšis“, kuomet po internetinio pokalbio su ginekologu ar akušeriu moteriai paskiriamas RU-486 „vaistas“, kuris skirtas negimusiam moters kūdikiui sunaikinti.

8. H. Clinton prižadėjo į JAV Aukščiausiąjį Teismą parinkti tik tuos teisėjus, kurie pritaria Roe v. Wade bylos nutarčiai (abortai turi būti įteisinti valstybiniu lygmeniu). Tai reiškia, kad nuo 1973 metų pradėta masinė abortų įgyvendinimo programa bus tęsiama. Jei H. Clinton taps prezidente, tai bus trečioji kadencija iš eilės, kuomet valdys JAV Demokratų partijos atstovas. Dėl to galima pagrįstai manyti, jog JAV AT sprendimai galėtų tapti dar labiau palankūs abortų klinikoms ir nepalankūs dar negimusiems vaikams bei visų žmonių teisę į gyvybę ginantiems piliečiams.

9. H. Clinton besąlygiškai gins Planuotos tėvystės organizaciją. Internete pasirodęs vaizdo įrašas, kuomet Planuotos tėvystės abortų klinikų direktorė aiškino apie po aborto išlikusių vaikų kūno dalių pardavimo kainas, sukėlė skandalą visoje JAV. Vis tik H. Clinton net ir šio įvykio akivaizdoje išreiškė paramą vaikų kūnų dalių prekybai, teigdama: „Man garbė remti Planuotą tėvystę.“ Po kampanijos renginio Pietų Karolinoje ji prasitarė, kad jai gaila, jog Planuotos tėvystės organizacija yra taip puolama. Nieko keisto. Visa H. Clinton (dar kaip senatorės) balsavimų išklotinė rodo, kad 100% jos balsavimų buvo prieš negimusio žmogaus teisę į gyvybę. Ji visuomet nuosekliai balsavo ir už tai, kad dalinai gimusio (partial-birth) kūdikio abortas išliktų legalus. Tai toks abortas, kuris egzistuoja kaip praktiškas būdas nužudyti vaiką nepažeidžiant jo kūno dalių, kurios vėliau realizuojamos rinkoje. Toks abortas, kurio metu visas vaiko kūnas, išskyrus galvą, yra moters kūno išorėje, tuomet chirurginėmis žirklėmis prakertama vaiko kaukolė ir galiausiai kateterio pagalba išsiurbiamos smegenys, o miręs kūdikio kūnas perkeliamas ant stalo. Vėliau kūnas apdorojamas pagal rinkos pageidavimą. Toks abortas, kurį 2007 metais uždraudė net liberalusis JAV Aukščiausiasis Teismas. Brutalu? H. Clinton įsitikinusi, kad net ir tokie abortai yra humaniški.

10. H. Clinton už gyvybės apsaugą kovojančius amerikiečius prilygina teroristams. 2015 m. rugpjūčio 27 d. Ohajo kampanijos renginio metu H. Clinton piktinosi, kad judėjimai už gyvybę (pro-life) savo argumentus pateikia remdamiesi ekstremistinėmis ir moteris menkinančiomis nuostatomis. Dėl to, pasak jos, judėjimai už negimusiųjų teisę į gyvybę yra tarsi teroristinės grupės, kurios nebenori gyventi moderniame pasaulyje. Pasirinkimas paprastas: palaikote absoliučiai nevaržomus abortus arba savo noru atsisakote gyvenimo moderniame pasaulyje.

Kol JAV prezidentu buvo Billas Clintonas, pasaulyje skambėjo šūkis, kad abortai turi būti „saugūs, legalūs ir reti“. Vis tik tai yra pozicija, kurią  Hillary Clinton „progreso“ labui tiesiog privalėjo redaguoti. Abortai nebeturi būti reti. Tereikia, kad abortai būtų saugūs ir legalūs. 

Parengta remiantis National Right to Life July, August & September News

Susiję

Šeimos politika 6002344687317547084
item