Norvegijoje gydytoja atleista dėl atsisakymo išrašyti kontraceptines priemones

Lenkė Katarzyna Jachimowicz, Norvegijoje dirbanti gydytoja, tapo pirmąja šalyje medike, atleista dėl atsisakymo paskirti abortą galinčia...


Lenkė Katarzyna Jachimowicz, Norvegijoje dirbanti gydytoja, tapo pirmąja šalyje medike, atleista dėl atsisakymo paskirti abortą galinčias sukelti gimdos kontraceptines priemones, nes tai prieštaravo jos sąžinei.

Gydytoja atsisakė pasiduoti valdžios atstovams, bandžiusiems ją įtikinti atsisakyti savo moralinių įsitikinimų dėl žmogaus gyvybės šventumo.

„Niekada neprašiau šio vaidmens. Paprasčiausiai norėjau būti įprastine šeimos gydytoja. Bet kai atėjo laikas pasirinkti, negalėjau pasielgti kitaip“, - teigė ji.

Jachimowicz Norvegijoje gydytoja pradėjo dirbti 2010 metais. Daugiau nei keturis metus ji dirbo gydytoja Šeimos klinikoje ir dėl jos darbo nusiskundimų nebuvo. Būdama katalikė, ji neslepė nuo darbdavio savo tikėjimo ir niekada nesiūlė pacientams darytis abortų ar naudoti kontracepciją, taip pat ir abortą galinčias sukelti gimdos kontraceptines priemones (pavyzdžiui, gimdos spiralę). Tačiau jos etinė laikysena niekada netrukdė klinikos funkcionavimui.

Susitikime su gydytojais ir klinikos vadovybe ji iš karto pranešė apie savo pažiūras ir ją įdarbinę vadovai patvirtinto, kad jos sąžinės laisvė bus užtikrinama, sutarė su gydytoja dėl to, ko ji neprivalės daryti. Vis dėlto moteris nepaprašė rašytinio to patvirtinimo.

Pasak Jachimowicz, situacija buvo stabili iki tol, kol viešojoje erdvėje liberalūs apžvalgininkai nepradėjo kampanijos prieš katalikus gydytojus, atsisakančius išrašyti kontraceptikus ar abortą sukeliančius vaistus.

2014 metais teisinė situacija šalyje suprastėjo ir galimybė šeimos gydytojams dėl savo sąžinės nedaryti tam tikrų dalykų buvo stipriai apribota. Dabar jiems draudžiama atsisakyti išrašyti bet kokios formos kontracepciją. Galiausiai ir gydytojai Jachimowicz buvo duotas pasirinkimas: išeiti iš darbo arba atsisakyti savo įsitikinimų. Nenorėjusi to padaryti, 2015 m. gruodį ji buvo atleista.

Po atleidimo gydytoja iš įvairių šaltinių sulaukė pagalbos. Jos katalikai ir protestantai pacientai, musulmonų šeima bei kolegos rašė laiškus Norvegijos parlamentui ir Sveikatos ministrui, tačiau nesulaukė jokio atsakymo.

Šių metų birželį buvo pradėtas teismo procesas - tai pirmasis toks teismas dėl sąžinės laisvės užtikrinimo Norvegijoje.

Pagalbą moteriai taip pat suteikė Norvegijos krikščioniška medicinos asociacija, supratusi šio atvejo svarbą. Organizacijos atstovo teigimu, nors kova prasidėjo nuo kontracepcijos ir abortų, ateityje tikriausiai kovoti reikės ir dėl eutanazijos bei lyties keitimo operacijų.

„Medicinoje kyla vis daugiau etinių klausimų. Vis daugiau ir daugiau gydytojų susidurs su dilema, panašia į manąją“, - teigė Jachimowicz.

Krikščioniška medicinos asociacija surinko pinigų, kad padengtų moters teismo išlaidas. Prie pinigų rinkimo prisidėjo ir Oslo katalikų vyskupas.

Praradusi galimybę dirbti kaip šeimos gydytoja, Jachimowicz buvo priversta pakeisti savo specializaciją ir dirbti psichiatrijos sferoje. Svetainėje CitizensGo buvo sukurta peticija dėl sąžinės laisvės užtikrinimo Norvegijoje (taip pat sukurta ir ispaniška versija), tačiau Norvegijos valdžia ignoruoja daugiau nei 50 tūkstančių parašų.

Parengta pagal Lifesitenews.com informaciją


Susiję

Pažangos ideologija 3992899038594945651
item