Kas atsakingi už liberalaus Pagalbinio apvaisinimo įstatymo priėmimą?

Šį trečiadienį Seimas pritarė Lietuvos Respublikos Prezidentės veto Pagalbinio apvaisinimo (PA) įstatymui su Prezidentės pateiktomis pata...

Šį trečiadienį Seimas pritarė Lietuvos Respublikos Prezidentės veto Pagalbinio apvaisinimo (PA) įstatymui su Prezidentės pateiktomis pataisomis ir kitais papildymais. Anot birželio 28 dieną Seimo priimto įstatymo rėmėjų, toks Seimo sprendimas prieštarauja naujausiems mokslo pasiekimams, bet svarbiausia – pagarbos žmogaus gyvybei principui, nes leidžia perteklinių embrionų kūrimą, šaldymą, eksportą į kitas valstybes ir didelės jų dalies sunaikinimą. Šiuo sprendimu nepriklausomoje Lietuvoje pirmą kartą įstatymo lygmeniu buvo leista nutraukti prasidėjusią žmogaus gyvybę.

Didžioji dalis Liberalų sąjūdžio ir Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijų palaikė Prezidentės veto.

Tačiau dalis visuomenės nuo pat žinios apie balsavimą pasirodymo socialiniuose tinkluose reiškė nuostabą ir nusivylimą prie tokio rezultato prisidėjusių frakcijų, deklaruojančių pagarbą žmogaus gyvybei, nariais.

PA įstatymas su Prezidentės pakeitimais laimėjo vos 5 balsų persvara ir tik antrojo balsavimo metu. Balsavime nedalyvavo net šeši Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos (TS‒LKDF) nariai ir du Lietuvos Lenkų Rinkimų akcijos nariai, vos prieš valandą dalyvavę balsavime dėl Darbo kodekso. Šie Seimo nariai išėjo iš Seimo salės, kai buvo sprendžiamas mažiausių iš mūsų ‒ dar negimusios gyvybės ‒ likimas, ir savo nedalyvavimu nulėmė balsavimo baigtį.

6 TS-LKDF nariai, išėję iš salės vykstant balsavimui dėl PA įstatymo: Agnė Bilotaitė, Irena Degutienė, Sergejus Jovaiša, Algis Strelčiūnas, Stasys Šedbaras ir Arvydas Vidžiūnas.


2 Lietuvos lenkų rinkimų akcijos narės, išėjusios iš salės vykstant balsavimui dėl PA įstatymo: Vanda Kravčionok ir Irina Rozova.

Iš viso per balsavimą dėl PA įstatymo nedalyvavo 10 konservatorių, t.y. trečdalis frakcijos. Dar trys konservatoriai balsavo už Prezidentės pataisas, leidžiančias naikinti žmogaus gyvybę: Kęstutis Masiulis, Antanas Matulas ir Pranas Žeimys.

Taigi iš viso 13 (beveik pusė) TS-LKDF narių faktiškai prisidėjo prie to, kad Lietuvoje būtų įteisintas negimusios gyvybės sunaikinimas.


Seimo nariai, balsavę PRIEŠ arba susilaikę, ir taip neprisidėję prie Prezidentės pataisų priėmimo:

TS-LKDF nariai: Adomėnas Mantas, Aleknaitė-Ambramikienė Vilija, Anušauskas Arvydas, Ažubalis Audronius, Dagys Rimantas Jonas, Juknevičienė Rasa, Juozapaitis Vytautas, Kazlavickas Liutauras, Kreivys Dainius, Kupčinskas Rytas, Kuzminskas Kazimieras, Margevičienė Vincė Vaidevutė, Razma Jurgis, Saudargas Paulius, Stundys Valentinas, Vareikis Egidijus, Žilinskas Rokas.

Darbo partijos frakcijos nariai: Daukšys Kęstutis, Graužinienė Loreta, Jakavonis Gediminas, Kondrotas Jonas, Mikutienė Dangutė, Sargūnas Ričardas, Tamošiūnas Gintaras, Ulickas Darius, Ursul Sergej, Zasčiurinskas Mečislovas.

Tvarkos ir teisingumo frakcijos nariai: Bartkevičius Kętutis, Dumbrava Algimantas, Gražulis Petras, Kamblevičius Vytautas, Komskis Kęstas, Ručys Rimas Antanas, Žemaitaitis Remigijus.

Lietuvos Lenkų rinkimų akcijos-KŠSF nariai: Jedinskij Zbignev, Kvetkovskij Juzef, Mackevič Michal, Narkevič Jaroslav, Talmont Leonard.

Mišrios grupės nariai: Puteikis Naglis, Simulik Valerijus, Stancikienė Aurelija, Urbšys Povilas, Varkala Jonas, Vasiliauskas Valdas, Baškienė Rima, Dumčius Arimantas.

Lietuvos socialdemokratų partijos narys Mikalauskas Vidas.

Visų frakcijų balsavimus galite peržiūrėti čia, o individualius Seimo narių balsavimo rezultatus galite rasti čia.

„Esama situacija ragina tik dar labiau suklusti, stebėti kandidatus į Seimą ir, atėjus balsuoti, rinkti tuos, kurie drąsiai ir be abejonių atstovauja deklaruojamas vertybes. Tik sutelktai išreiškę palaikymą tokiems kandidatams, galime tikėtis, jog Seime bus principingai ginama žmogaus gyvybė“, ‒ teigia Laisvos visuomenės instituto vadovė Kristina Zamarytė-Sakavičienė, stebėjusi įstatymo svarstymo eigą ir balsavimus Seime.

Laisvos visuomenės institutas šiuo metu rengia Seimo narių balsavimų reitingą rinkėjams, kuriame bus įvertinti svarbiausi praeinančios Seimo kadencijos balsavimai dėl šeimos (LR Konstitucijos 38 straipsnio pataisa bei partnerystės įteisinimas) ir gyvybės apsaugos (Pagalbinio apvaisinimo įstatymo nuostata dėl embrionų kūrimo ribojimo). Informacija bus viešinama prieš Seimo rinkimus ir tikimasi, kad padės rinkėjams apsispręsti, kurie kandidatai geriausiai atstovautų jiems svarbias vertybes.

Parengta bendradarbiaujant su Laisvos visuomenės institutu




Susiję

Biopolitika 7831533594457412250

Rašyti komentarą

4 komentarai

Anonimiškas rašė...

Apgailėtina, kad Varkala ne balsavo prieš, bet susilaikė nuo balsavimo ir tokiu būdu prisidėjo prie šio įstatymo priėmimo

Kęstutis Gediminaitis rašė...

Keista, kad diskusijose apie šį įstatymą kažkaip apeinamas abortų klausimas

Pikc rašė...

Jei čia sarkazmas, tai pro šalį - priekaištauti, kad nesurišami du nesusiję klausimai, nėra gudru. Jei čia rimtai, tai irgi pro šalį - dėl tos pačios priežasties.

1Chingishan rašė...

platinkit šitą informaciją per soc tinklus ir prašykit kad kiti ją padėtų platint - kad nei vienas iš čia paminėtų personažų daugiau seime neatsidurtų.

item