Dovilas Petkus. Bolševikų medžioklė ir majoras Baumanas

Nėra paslapties, jog straipsnio pavadinimas kyla iš perfrazuoto žodžių junginio „nacių medžioklė“. Kaip žinia, nacių medžioklė buvo pokar...

Nėra paslapties, jog straipsnio pavadinimas kyla iš perfrazuoto žodžių junginio „nacių medžioklė“. Kaip žinia, nacių medžioklė buvo pokariu Izraelio valstybės vykdyta vokiečių koncentracijos stovyklose dirbusių žudikų ir kitų aukštų nacionalsocialistų pareigūnų paieška bei teisingumo jiems vykdymas. Nuo sovietinės imperijos žiaurumų kentėjusios šalys analogiškos „bolševikų medžioklės“ vykdyti neturėjo galimybių, tačiau dar labiau apmaudu, jog net ir laisvoje Europoje teisingumas bolševizmo nusikaltėlius aplenkia. Nepaisant vienintelės sėkmingos Lietuvos spec. Tarnybų operacijos 1994 m. kuomet Baltarusijoje buvo pagrobti ir į Lietuvą teisingumo vykdymui pargabenti komunistai Mykolas Burokevičius ir Juozas Jermalavičius, šiai dienai, tiek Lietuvą, tiek ir daugelį kitų Vidurio Rytų Europos šalių apėmė susitaikymo ir nuolankumo žudikams nuotaika, kuri užmigdė bet kokius reikalavimus siekti tiesos ir atstatyti teisingumą. Šiandien raškome savo nežinios ir abejingumo vaisius.

Majoras Zygmuntas Baumanas – saugumietis, kankinęs Lenkijos laisvės kovotojus?

VDU profesoriui Leonidui Donskiui plačiai reklamuojant, jog Rugsėjo 7-ąją į Lietuvą atvyksta sociologas Zygmuntas Baumanas, Lietuvos auditorijai nėra pateikiama pilna informacija. Nors renginys pirmadienį atšauktas dėl Z. Baumano sveikatos problemų, vien pats faktas, jog jis buvo kviečiamas ir būtų atvykęs sėkmingesnių aplinkybių dėka, palieka mus keistoje situacijoje. Kyla klausimas, ar renginio organizatoriai ir dalyviai išties išmano, su kuo jie susidurs laikinojoje sostinėje. Z. Baumanas plačiai žinomas kaip sociologas, garsėjantis savo įžvalgomis socialinių tinklų ir vartotojiškos kultūros temose, tačiau užtenka elementarios interneto paieškos, jog svečio biografijoje užtiktume ir kur kas kraupesnių faktų. Anot prieš keletą metų Lenkijos žiniasklaidoje pateiktos medžiagos, Zygmuntas Baumanas nebuvo eilinis komunistas. Karo metais jis tarnavo tarybinėje Lenkijos armijoje, kurioje ėjo vadinamo „politruko“ – už politinį švietimą armijoje atsakingo asmens pareigas. Pokariu Zygmuntas Baumanas savo karjerą tęsė tarybinės Lenkijos saugumo struktūrose (KBW), kur sparčiai kilo karjeros laiptais ir pasiekė majoro laipsnį. Lenkų istorikas Piotras Gontarščykas savo tyrime dar 2006 m. teigė suradęs dokumentus, kuriuose majoro Z. Baumano vadovaujamo agentų būrio veikimas buvo apibūdinamas kaip „itin efektyvus“. Mūsų šalies gyventojams, kurie yra susidūrę ir ne kartą girdėję apie NKVD bei kitų struktūrų „efektyvų“ darbą, aišku, jog kalbama ne apie mandagius popietinius pokalbius, kurių netrukus sulauksime Kaune. Kiek tiksliai Lenkijos laisvės kovotojų buvo sekama, išduota ar kankinama majoro Baumano dėka – mįslė, kuria vis dar būtina atskleisti šių dienų istorikams.


Turint omenyje šiuos faktus, kuriuos gali sužinoti kiekvienas naršantis internete, šokiruoja  nerūpestinga mūsų itin įtakingo filosofo Leonido Donskio laikysena. Nors Zygmuntas Baumanas išties yra pagarsėjęs savo įžvalgomis Vakaruose, ar žmogaus intelektas pateisina visus jo praeityje vykdytus nusikaltimus, už kuriuos niekada viešai neatgailauta? Galime pagrįstai klausti: ar vadovaujantis tokia prielaida, lietuvių tautos budelis Nachmanas Dušanskis, jeigu tik būtų išleidęs vykusį ir vertingą filosofinių pamąstymų rinkinį, taip pat būtų laukiamas VDU auditorijose? O galbūt ateityje Lietuvos profesoriai, norėdami pagyvinti diskusiją apie multikultūralizmą arba pažvelgti „kitu kampu“ į Lietuvą pakvies atvykti ir norvegų skerdiką Andersą Breiviką? Dvigubi standartai prelegentams ir pamatuoti nutylėjimai publikai dar nieko neišgelbėjo.

Kovos dėl istorinės atminties 

Nors penkios Europos Sąjungos (Lietuva, Latvija, Estija, Lenkija ir Rumunija) valstybės susitarė išvien tirti komunizmo nusikaltimus, valios vieningai pasmerkti bolševikų nusikaltimus ES taip, kaip yra pasmerkti nacių nusikaltimai – nėra. Vakarų Europa, kuri patyrė tik nacistinės okupacijos žiaurumus į komunistų vykdytus nusikaltimus žvelgia miglotai, teoriškai. Absoliuti dauguma Vakaruose žino, kad naciai nužudė 6 mln. žydų Aušvico kamerose, tačiau paklausti apie tai, kiek žmonių nužudė komunistiniai režimai, daugelis negali nurodyti jokių skaičių. Šiandien galime teigti, jog tik Vidurio Rytų Europos šalys yra pajėgios objektyviai įvertinti totalitarinių nusikaltėlių darbus, nes patyrė abi: nacistiškąją ir komunistinę okupacijas. 

Deja, tačiau kovą dėl istorinės atminties europiečiai pralaimi Rusijai, kuri, investuodama didžiulius pinigus į propagandą ir istorijos perrašinėjimus, siekia ištrinti sovietinių nusikaltimų istoriją bei tokiu būdu atsikratyti įsipareigojimų padengti žalą okupuotoms šalims. Visai neseniai Rusija tai įrodė jos Aukščiausiajam teismui priėmus sprendimą, kad 1939 m. SSRS neokupavo Lenkijos. Vieningos istorinėms atminties nebuvimas ir negebėjimas lygiavertiškai pasmerkti nacių ir sovietų nusikaltimų žmogiškumui visos ES mastu leidžia teigti, jog apie bet kokį šalių politinį suartėjimą bei kultūrinę integraciją bendrijos viduje negali būti nei kalbos. Negebėdami viešai įvardinti, kas yra mūsų tautų žudikai, mes pereiname į keistą laikotarpį, kai pačius nusikaltėlius pasikviesime dėstyti mūsų universitetuose.  



Susiję

Įžvalgos 1145721462538502037

Rašyti komentarą

11 komentarų

Anonimiškas rašė...

šitas vaikinas, jei būtų gimęs trisdešimčia metų anksčiau, žygiuotų komjaunuolių demonstracijose, žvaliai nešdamas raudoną vėliavą ir garsiai skanduodamas jam nurodytus šūkius. O šešiasdešimčia metų anksčiau - galbūt ir stribu lakstytų po miškus su ginklu rankose arba danosus rašytų. Visiems lengva putoti iš patogių praėjusio laiko aukštybių. Tai liečia ir patį Baumaną, beje, ne tiek jausmingai smerkiantį holokausto vykdytojus, kiek ramiai juos analizuodamas. Baumano pateisinimui (labai rimtam) galima pasakyti, kad jo visas gyvenimas nuo septintojo dešimtmečio pradžios skirtas kiekvieno žmogaus orumo gynimui. Nedaug kas yra šiais laikais yra tiek padaręs tuo klausimu kaip Baumanas. Manau, kad tai ir yra tikros atgailos ženklas. Atgailą juk geriau parodo darbai, o ne pliki jais neparemti žodžiai, ar ne?

Anonimiškas rašė...

vargu ar Petkus yra skaitęs bent vieną Baumano knygą. Kaip ir daugelis čia tuojau pasirodysiančių komentatorių.

Pikc rašė...

Vargšas nekaltai apšmeižtas buvęs Lenkijos komunistų partijos CK mokyklos auklėtinis, Maskvos milicininkas, politrukas ir lenkiškojo NKVD majoras, lenkiškojo "smerš" agentas (šaltinis: http://www.patriotai.lt/straipsnis/2010-09-28/zygmuntas-baumanas-ir-drugelio-sparnai, originalas - http://www.nzidinys.lt/381397/autoriai/gontarczyk-piotr)- tyros kaip kiKštolas sielos žmogus, nepailstantis kovotojas už žmogaus orumą. Na, praktiškai, grynai kaip ir NKVD bei stribai Lietuvoje. Kaip tokio neužstosi? Jau matau, kaip "Anonimiškas" teisina kokį Sicherheinstdienst šturmbanfiurerį ir Gestapo agentą, sugalvojusį į senatvę papostringauti apie "žmogaus orumą" (o tai, žinokit, darbas, o ne pliki žodžiai, jeigu ką). :D
Beje, šitas "didis mokslinykas" yra pagarsėjęs dar ir polinkiu į plagijavimą, įskaitant (dėmesio!) - ir Vikipedijos info pateikimą kaip savo (šaltiniai: http://www.academia.edu/15031047/Problematic_Elements_in_the_Scholarship_of_Zygmunt_Bauman, https://www.timeshighereducation.com/news/zygmunt-bauman-accused-serial-self-plagiarism, http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/zygmunt-bauman-worlds-leading-sociologist-accused-of-copying-his-own-work-10464486.html, http://www.universityworldnews.com/article.php?story=20150821113300245, http://oxfordsociology.blogspot.lt/2014/04/bauman-plagiarism-blah-blah.html, http://www.newsweek.pl/nauka/zygmunt-bauman-przepisywal-wikipedie-newsweek-pl,artykuly,284286,1.html). Tai tiek žinių, kaip sako. :)

Pikc Kažinkavičius rašė...

Na tai taip - enkavėdisto postringavimai apie gėrį, blogį beigi žmogaus orumą, praturtinti Vikipedijos informacija - itin vertingas skaitinys. Na, maždaug kaip daktaro Mengelės pamokymai apie sveiką gyvenimo būdą. :D

ale, rašė...

Čia kaip anegdote apie Turgevevo apysakos "Mu-mu", neva, pagrindinį heroju Mu-mu šunelį visi 'incelectualai' šoka. - Niekas nemato realiai dabar veikiančio niekadėjo:

"VDU profesoriui Leonidui Donskiui plačiai reklamuojant, jog Rugsėjo 7-ąją į Lietuvą atvyksta sociologas Zygmuntas Baumanas, Lietuvos auditorijai nėra pateikiama pilna informacija. "

Nežiniukas rašė...

Nesigilinant į pačią straipsnio tematiką, noriu tik pasakyti, kad bolševikų medžioklė yra kiek netikslus pavadinimas. Visus nusikaltimus darė komunistai (ne Stalino kultas, ne komunizmo idealų iškraipytojai, bet komunistai).

Taip kaip niekas nesako hitlerininkai (atseit čia tik Hitleris iškraipė nacizmą), o sako nacistai, taip ir straipsnyje derėtų vadinti terminu "komunistų medžioklė". Terminas bolševikai iš karto duoda nuorodą į istorijos tarpsnį, kai veikė Leninas ir tik pradėjo vienvaldiškai veikti Stalinas. Gi toliau Stalinas jau veikė komunistų vardu ir komunizmo vardan. Kaip ir kiti likusieji komunizmo veikėjai.

ale, rašė...

Žinoma, įdomi nuomonė.., bet ji tokia galima, jei mąstoma ne visuminiu aspektu. Ir štai kodėl.
Niekam ne paslaptis, jog valdyti visumą įmanoma tik suskaldžius į dalis ir sukiršinant vienus su kitais - sukuriant joms dirbtines problemas, patiems skaldytojams išliekant "draugais" ir vieniems, ir visiems kitiems. Taigi, Partijos ir yra tos dūženos visumos, kurioms lemta peštis vienoms su kitomis, net neįtariant, jog jų "draugai" yra patarėjai bei ginklų tiekėjai ne vien jiems, bet tokie pat "draugai" ir jų "priešams".
Žodis "partija" lietuviškai reiškia - dalis. (Lt - dalis; prancūziškai - partie; lotyniškai - parts). Nebūna rimtesnių savarankiškai veikiančių partijų. Tai specialiai parinktų ir paruoštų parsidavėlių vadovaujami dariniai, kurie visi tarnauja tiems patiems juos sukuriantiems globalistams, ar jų žemesniosioms struktūroms.
Taigi, nėra jokios prasmės pykti ant to paties vergvaldžio nabagų vergų. Prasmė yra nusimesti vergvaldžio uždėtą jungą, - su jo siundomais šunimis ginčytis beprasmiška.

Pikc rašė...

Ir per kurią pusę čia į temą apie tą Baumaną? Ar čia toks... hmm... "originalus" bandymas "išsukti", kad "komunistai ne prie ko"? ;)

ale, rašė...

Kažką sukti - yra tamstos būdas. Čia gi, žmonės kalba iš esmės - neatitrukdami nuo tikrovės, neignoruodami faktų, jų vieton nepakišinėdami svetimų sukčių primetamų nuostatų.
Matai braliukas, čia juk tamsta uoliai laikaisi svetimų primetinėjamos pagrindinės taisyklės, kad jokiu būdu negalima jokių klausimų nagrinėti/matyti sąrišyje, kad viską, neva, reikia skaldyti į temas, ir gink dieve, jokiu būdu nebandyti tų klausimų pamatyti bendrame plane, tik kuriame ir tegali atsiskleisti atskirų/konkrečių dalykų prasmė. Štai pasakė tamstai, neva, blogi bolševikai, tai tamsta visur ir "matai" bolševikus, ir be abejo - tik blogus ir vien tik bolševikus. Daugiau tamstai niekas blogas neegzistuoja, nes patarėjai/geradėjai daugiau nieko neminėjo. Suprantama, nejaugi jie tamstai turėtų patys save išduoti dar blogesniais esant...

Pikc rašė...

Ne, tai aš suprantu - bolševikai ir komunistai iš esmės yra geri - čia tik pasaulinis globalistų sąmokslas visus priešina, primetinėja visokias nuostatas. Reikia mesti iššūkį sąmokslininkams ir nustoti skaldytis: susikibkim visi už rankučių su komunistais, koloradais, vatnikais ir pan. - nes juk vienybėje galybė! Būkim vieningi! (TM)
P.S. Ir taip - pastebėjau, kad čia tamsta vos ne vienintelis, kuris "kalba iš esmės - neatitrukdam[as] nuo tikrovės, neignoruodam[as] faktų". Daugiau čia tokių nelabai - va, kokiuose ekspertai.eu, laisvaslaikrastis.lt, ar "būkim vieningi" sambūryje tai praktiškai visi tokie iš esmės kalbantys realistai, kaip tamsta. O čia - ia nei kas prieš NATO okupaciją, nei prieš fašistinę Kijevo chuntą, nei už dvasingą Rusiją kovoja - nesusipratėliai kažkokie. Ir netgi (baisu pagalvoti!) komunistų nemyli! Tikrai. Ką čia tokiame globalistinių sąmokslininkų ir amerikosų klapčiukų tinklapyje apskritai veikiate?

ale, rašė...

Akivaizdu, kad braliukas nieko taip ir nesupratai. (Nenusimink perdaug, esi toks, kaip ir beveik visi kiti. Juk suprasti geba tik koks vienas-kitas iš tūkstančio. Patarlė yra tokia: "Ne iškart Maskva pasistatė". - Gal gi ateis kažkada prašviesėjimas ir pačiam.)
Dabar gi, pagal tamstelę, tie komuniagos vatnikai blogi absoliučia prasme, ir nors tu ką. Žiūrėk. Jei jau taip, tai nėr ko ant jų ir Pikc'ti. - Juk jie tik tokie ir tegali būti, - keistis jie negali... - išeitų pagal tamstos iliuzorinį nusistatymą. Tokius būtina tik nušauti ar pakarti, turėtim pasakyti... Bet gi tada tamsta būtum pats blogiausias. Kaip gi kitaip, jei dabar tie vatnikai nieko nemuša, nepuola, kiek tokie Pikc'iurnos kaip tamsta beprovokuotų juos tam. Jei negalvoji, kad juos nušauti reikia, bet esi "tikras", kad jie tokiais ir tik tokiais liks amžinai.., tai gi tada amžinai tektų braliukui Pikc'ti ant jų, kad jie tokie nepataisomi. - Bet.., irgi ne išeitis.., jei tik kažkam būtent to bepriežastinio visuotino Pikc'io ir reikia. Nu gi tik tam to gali reikėti, kad išlaikant susiskaldžiusi pasaulį, dalis būtų galima nuolatos kiršinti vieną prieš kitą, taip kurti dirtines problemas ir dirbtinius poreikius. - Iš to juk biznis "geras" išeina.
O gal vis tik jų blogumas nėra absoliutus? Gal jie gali keistis į gera? - Tokiu atveju pakaktų pačiam atmesti tą svetimų patarėjų-"geradėjų" primestą nuostatą, neva, vatnikai tai jau vaknikais ir liks amžinai.., ir liautis beprasmiškai eskalavus neapykantą iš savo pusės.
Daleiskime, kad patys jie nesugeba pakankamai greitai keistis į gera. Bet gi, kas trukdo tamstai padėti jiems keistis... - į gera. Ne laikyti jų amžinais blogiečiais, bet .., kad ir nusišypsoti ir pabandyti kažką padaryti vardan jų gerumo perspektyvoj. Šiaip jau aišku, kad geriausia pagalba bet kam, yra nesikišimas į kitų vidaus reikalus...
Tai va, jei tokią paprastą mintį/idėją sgebėtum suprasti, tai suprastum ir, kad nereiktų susikibus rankutėm su blogiečiais vatnikais šokti amžinai. Tada suprastum, kad geranotiškas paties nusiteikimas jų atžvilgiu padarytų "stebuklą" - ir jie taptų geriečiais iš tikrųjų. Ech, nesuprasi tamsta to. Juk užduotį svetimų vykdyti esi prisižadėjęs, - kaltinti beatodairiškai tokius pat, kokiu turėtum būti pats. Visa bėda ir yra tame, kad tai tamsta (ir panašūs) atsisakai būti žmogumi. Pačiam vergu būti paprasčiau, bent jau kiauliška putra už tai visada aprūpintas ponų esi.
Matai, paklydusi avie, aš čia, kad gelbėčiau tokius kaip tu, perdaug nesmerkdamas, duodamas šansą išsikapstyti iš duobės.

item