Dainius Paukštė. Jei pabėgėliai būtų bėgę nuo karo, jie būtų patenkinti Lietuvoje

„Pabėgėliais“ vis dar vadinami ekonominiai migrantai masiškai bėga iš Baltijos šalių, nes čia jiems mokamos per menkos pašalpos. Vien ta...


„Pabėgėliais“ vis dar vadinami ekonominiai migrantai masiškai bėga iš Baltijos šalių, nes čia jiems mokamos per menkos pašalpos. Vien tai mūsų akliems politikams turėtų būti įrodymas, kad bėga jie anaiptol ne nuo karų savo šalyse, o ieškodami geresnio gyvenimo.

Visai neseniai girdėjome, kaip „prieglobsčio prašytojai“ pabėgo ir iš Lietuvos, nors juos asmeniškai globojo garsusis „integratorius“ europarlamentaras Petras Auštrevičius. Šią savaitę paskelbta, kad panaši padėtis ir Latvijoje, kurioje pagal Briuselio nurodymus atvežti „prieglobsčio prašytojai“ pradėjo masiškai nelegaliai bėgti iš šalies, tačiau pagal vietos įstatymus pinigai jiems mokami dar 9 mėnesius.

Apie tai „Vakaro žinios“ kalbino migracijos ekspertą Dainių Paukštę.

- Kaip paaiškintumėte tokį keistą fenomeną, kad, nepaisant visų mūsų valdžių ir Briuselio klerkų postringavimų, taip ir nepavyksta kiek ilgesniam laikui užlaikyti vadinamųjų pabėgėlių Baltijos šalyse, nekalbant jau apie jų „integraciją“?

- Paaiškinimas čia paprastas, juk integracija nėra kelių mėnesių ar net vienų metų klausimas. Migrantų integracija yra kelių dešimtmečių klausimas ir tai dar nebūtinai ji pavyksta. Matyt, tie žmonės čia kėlėsi ne tiek bėgdami nuo karo, kiek ieškodami gero arba dar geresnio gyvenimo. Jeigu jie tikrai būtų bėgę nuo karo, tai būtų patenkinti ir mūsų šalyse, gyvendami taikoje ir ramybėje, nepaisydami tų pašalpų dydžio ar kitų gyvenimo sąlygų.

- Tačiau mūsų valdžia visą laiką aiškina, kad jie bėga tik nuo karo ir kad visi labai kruopščiai tikrinami bei apklausiami. Nejaugi mūsų valdžioje niekas tokių tendencijų nenumatė, nežinojo ar bent jau negalėjo įtarti, kad taip ir bus?

- Visas mūsų valdžios gyvenimas sukasi įsakymų iš užsienio lygyje: jeigu jie vykdo Briuselio įsakymus nemąstydami, tai kitokio rezultato ir negalima buvo tikėtis... Taip bus ir toliau. Todėl šioje vietoje reikalingi politikai, mąstantys savo galva ir pajėgiantys įvertinti procesus, kurie nuolat vyksta aplinkui, kad galėtų priiminėti teisingus sprendimus. Dabar gi savarankiškai mąstančių politikų neturime, užtat toks apgailėtinas ir rezultatas.

- Už kiekvieną priimtą pabėgėlį Briuselis atseikėja tam tikrą sumą pinigų. Todėl mūsiškiai dabar tikriausiai sakys: štai, mes stengėmės, bet jie juk patys pabėgo, mes jų sulaikyti neturime galimybių... O tuo metu pinigai vis tiek „įsisavinami“? Vadinasi, teoriškai mūsų valdžia turėtų būti suinteresuota, kad tokių migrantų čia privežtų kuo daugiau?

- Visko gali būti... Nenustebčiau, jeigu paaiškėtų, kad valdžioje būtent šia kryptimi ir mąstoma. Man aišku yra viena: visoje Europos Sąjungoje yra didžiulės bėdos su prieglobsčio prašytojų klausimais. Dublino konvencija dėl pabėgėlių seniausiai neatitinka šių dienų realijų, nes tos konvencijos nesilaiko net patys valstybių vadovai. Prisiminkime kad ir ponios Angelos Merkel pareiškimą, kad esą priimsime visus, nepriklausomai nuo to, ar jie atvykę legaliai, ar nelegaliai. O juk Dublino konvencija reikalauja, kad žmogus, atvykęs į ES, pirmoje Bendrijos valstybėje turi būti visokeriopai patikrintas, kad galėtų gauti dokumentus ir tik tada keliautų į kitas ES valstybes. Šio reikalavimo niekas nevykdo.

- Vadinasi, ateityje, matyt, taip toliau ir bus: vienus atveš, kiti, anksčiau atvežtieji, pabėgs?..

- Kol nebus priimti labai aiškūs ir kardinalūs sprendimai, tol taip viskas ir vyks. Mane labiausiai siutina, kad Europoje nėra jokios bendros diskusijos šiais klausimais - susirenka 4 stipriausių valstybių klubas, jie ten tarpusavyje pasišneka ir bando primesti visai ES savo sprendimus. Tokios šalys kaip mūsų ten iš viso nedalyvauja, mūsų pozicijų niekas neklauso ir niekam jų nereikia... O juk valstybių ekonominis išsivystymo lygis toje pačioje ES yra visiškai skirtingas, todėl vien tik dėl to negali būti visiems vienodų sprendimų. Todėl man kartais susidaro įspūdis, kad tie viską už mus nusprendžiantys ponai seniai praradę realybės jausmą...


Susiję

Užsienio politika 2424902855246445199

Rašyti komentarą

13 komentarų

Anonimiškas rašė...

Būtent europiniai pinigai ir yra didžiausia kliūtis, kad ši problema spręstųsi. Kaip visada, kažkas nubyra skirstantiems. Kaip ir neverta tikėtis, kad mažės sergamumas, jei už gydytojų konsultacijas ar operacijas gydymo įstaigoms ateis pinigai. Niekas nebus suinteresuotas, kad jų mažėtų, nei medikai, nei farmacininkai.

Anonimiškas rašė...

Visada, kada pažeidi taisykles, lauk nelaimės, taip ir su pabėgėliais, dauguma jų bėga ne nuo karo, o bėga į pažadėtą, ar įsivaizduojamą Rojų, bet pamatę , kad ne Rojus bėga toliau, o amžina taisyklė visada galioja, žmogus turi gaudyt žuvį, o jam žadama ją duoti.

Gluosnis rašė...

Atraštę galima išversti: "Jei Lietuviai būtų bėgę nuo okupacijos, jie būtų likę Airijoj, Anglijoj, Italijoj, o ne migravę į JAV"

VEIDMAINIAI. Jei aš bėgčiau nuo karo ir apskritai bet kuris žmogus pabėgėlių vietoje norėtų, jei įmanoma, gyventi geresnėje iš įmanomų rinktis valstybių.

Žinoma, kad pabėgėliai bėga iš tų šalių, kuriose nenori gyventi ir ženkli dalis jų piliečių.

Be to tas Paukštė yra tiesiog komunistas (https://lt.wikipedia.org/wiki/Dainius_Pauk%C5%A1t%C4%97) ir nepanašus į jokį migracijos ekspertą.

Anonimiškas rašė...

"VEIDMAINIAI. Jei aš bėgčiau nuo karo ir apskritai bet kuris žmogus pabėgėlių vietoje norėtų, jei įmanoma, gyventi geresnėje iš įmanomų rinktis valstybių."citatos pabaiga.

Privilegiją bėgti nuo karo turi vaikai, moterys ir senukai. O vyras, jei jis ne mazgotė, turi privilegiją kovoti ir mirti už savo žemę. Tie "vyrai" kurie bėga nuo karo, iš tikrųjų bėga nuo savo šventos pareigos ir savo vyriškumo.
Kai jūs gluosni rašot, kad "bet kuris žmogus pabėgėlių vietoje norėtų gyventi geresnėje iš įmanomų rinktis valstybių" meluojate. Tikras pabėgėlis pirmiausiai norėtų, kad jo šalyje baigtųsi karas ir jis grįžtų namo. O štai ekonominiam migrantui karas jo šalyje svarbus tiek, kiek leidžia juo pridengiant įsitaisyti ir "gyventi geresnėje iš įmanomų rinktis valstybių" IR apskritai tokiems giliai tolerant kiek jo tėvynėjė tęsis karas ir kas bus po karo.

Pikc rašė...

Gerai pasakyta! O dar atsižvelgiant į tai, kad didžiulė dalis tų "pabėgėlių" - arba jauni vyrai, PALIKĘ savo šeimas karo zonoje, arba apskritai atsibastę ne iš karo zonos, tai išvis nėra ką šnekėti.
Apskritai, tiesą sakant, jau užkniso nuo bolševikinės okupacijos bėgusių lietuvių lyginimas su šitais nelegalais. Jei lietuviai būtų bėgę nuo savo pačių sukurto bardako, klastoję arba naikinę savo asmens dokumentus, nelegaliai kirtę sieną, priimančioje šalyje kėlę triukšmą, siekę įvesti savo tvarką ir reikalavę išlaikymo bei visokių "teisių", o laisvalaikiu užsiiminėję pašaudymais, sprogdinimais, prievartavimais ir gerklių pjaustymais - va, tada galima būtų lyginti.

Gluosnis rašė...

Ane. Privilegijos bėgti neturi vyrai...Tai kodėl lietuviai vyrai irgi bėgo? Baigsis karas - sugrįš. Idealiu atveju po karo sirijos pabaigos labai gražiai bus galima išprašyti grižti ir sirus ir jais apsimetančius į Siriją. Isis įsisteigė ir karas kilo nebe Jav ir Eu kaltės - atsakomybę prisiimti reikia.

Mano nuomone reikėtų didelę migrantų dalį tanklaiviais eksportuot į JAV. JAV vengimas prisiimti atsakomybę - labiausiai mane erzinantis aspektas šiame chaose...

"jau užkniso nuo bolševikinės okupacijos..."
Tai cia pikc tavo "če nesiskaito":)

Gluosnis rašė...

Be to tikro Vyro pareiga karo atveju yra pirmiausia pasirūpinti vaikais ir žmona. Tėvynė man būtų antroj vietoj. Todėl bėgančias šeimas aš 100 proc pateisinu.

Anonimiškas rašė...

O kas karo metu gins jūsų žemę kai tamsta su savo šeima lakstysi po Europą ieškodamas riebesnių išmokų???

Ir beje net tokioje teorinėje diskusijoje apie vyro pareigą ginti savo Tėvynę tamsta sugebate nuo tos pareigos "prisidengti" savo šeima.
Jooooooooo "tikras vyras".
Ir visai nekeista, kad kitas mazgotes su varpomis patesinate 100 proc.

Pikc rašė...

"Tai kodėl lietuviai vyrai irgi bėgo?" - Taip, bėgo lietuviai vyrai, šeimas palikę, vakaruosna išmokų ir savo "teisių" reikalauti bei savos tvarkos įvedinėti. :D
"Baigsis karas - sugrįš." - ar pats tikite tuo, ką rašote???
"Idealiu atveju po karo sirijos pabaigos labai gražiai bus galima išprašyti grižti ir sirus ir jais apsimetančius į Siriją." - jau matau vaizdą, kaip tai vyksta. :D Siūlau eksperimentą: įsileiskite pas save į butą kokią čigonų govėdą, o po kokių metų-kitų pabandykite juos gražiai išprašyti. Paskui papasakosite, kaip sekėsi. :D
"JAV vengimas prisiimti atsakomybę" - o kam ją prisiimti, kai pilna Europa "refjudžyz velkam" idiotų? :)
"Tai cia pikc tavo "če nesiskaito":)" - čia KAS nesiskaito?

Gluosnis rašė...

Lietuvai padėjo atgaut nepriklausonybę būtent tie .... pabėgę. Pasilikę partizanai...gražu heroiška...bet ne jie o emigrantai ir kovoje protu, pkunksns o ne šautuvais atkūrė Lietuvą.

Pikc rašė...

O, koks įdomus požiūris! :)
Vis dėlto, dabartinėje situacijoje toks pareiškimas kažkiek netgi turi prasmės - kebabų nelegalai IŠ TIKRŲJŲ dalyvauja tokiame kūrime - tik ne ATkūrime, o SUkūrime, ir ne SAVO valstybių, o babajistano Europoje. :)

Ainis rašė...

Gluosni, ko jūs taip nedrąsiai puse lūpų įvardinate TIESA? Pabėgę lietuvių emigrantai link nepriklausomybės bėgo pasyviai, sakyčiau formaliai, bet savo pasiekė - TEN jie tikrai tapo nepriklausomi nuo SSSR.
O ČIA žūtbūtinai už nepriklausomybę, negailėdami savo reputacijos iš tikro kovojo tie, - kurie stojo į LKP ir ardė sovietų sąjungą iš vidaus. Dar Brazauskas kažkada prisipažino, kad JIE visada DIRBO Lietuvai. O katalikai ir buržuaziniai nacionalistai su ginklais turbūt tik trukdė eiti link neprigulystės ...
Gerai, kad didžiąją nepriklausomybės laiko dalį Lietuvą valdo socialdemokratai. Nors naudojamės svetima valiuta, neturime sienų, valstybės biudžeto formavimą įtakoja "vyresnis brolis", o armiją ginkluojame brangiais šaukštais mūsų nepriklausomybė tik gilėja. Apart brangių šaukštų pasireiškia įdirbis ir tradicija. Tik va tamsūs buržuaziniai nacionalistai vėl pradeda kelti galvas, gerai, kad išmintingoji Merkel siunčia internacionalinę pagalbą broliais musulmonais. Jie būdami Lietuvoje, "savo protu ir plunksna" kovos už savo šalių nepriklausomybes ir padės Lietuvos visuomenei išsivaduoti iš fobijų ir tapti atvira visuomene. Tik gaila, kad kažkada kai jie be šautuvų, distanciniu būdu išvaduos savo šalis ir palikdami mūsų šalį ją vėl pavers į kriminališkai bei kultūriškai atsilikusią, nuobodžią ES provinciją.

Pikc rašė...

Aini, nebūkite toks pesimistas - absoliuti dauguma brolių musulmonų visiškai neketina grįžti į savo šalis, nes jie siekia ir toliau nenuilstamai kovoti už savo tėvynių gerbūvį būdami Europoje. Gaila, kad mūsų šalyje jie dar nelabai noriai apsistoja. Na, nieko - jei rimtai užsiimsime reklama, rinkodara, gal situacija pagerės. Be to, gi kažkada turtingose šalyse tiesiog nebeliks vietos - ir jau tada ateis mūsų eilė pasidžiaugti kultūros ir ekonomikos pakilimu bei virsmu į atvirą ir tolerantišką visuomenę. Būkime optimistai - tikėkimės ir laukime!

item