Belgijoje pirmą kartą atlikta eutanazija vaikui

Belgijoje pirmą kartą buvo atlikta eutanazija nepilnamečiui jo paties prašymu. Jokios informacijos apie vaiko tapatybę nepateikiama – pr...


Belgijoje pirmą kartą buvo atlikta eutanazija nepilnamečiui jo paties prašymu. Jokios informacijos apie vaiko tapatybę nepateikiama – pranešama tik tiek, kad jis kentėjo nuo nepagydomos ligos baigiamosios stadijos. Kaip skelbia Vatikano radijas, tai padaryta pirmą kartą nuo 2014 metų, kai šalyje buvo priimtas įstatymas, panaikinantis šios procedūros taikymo nepilnamečiams, sergantiems nepagydoma liga ir kenčiantiems nepakeliamus skausmus, apribojimus.

Belgijoje suaugusiųjų eutanazija yra įteisinta nuo 2002-ųjų. 2014 metais buvo priimtas įstatymas, suteikęs šią teisę ir nepilnamečiams. Taip Belgija tapo antrąja šalimi, leidusia atlikti eutanaziją nepilnamečiams – pirmieji buvo Nyderlandai, leidę atlikti eutanaziją vaikams nuo 12 metų.

Belgijos Eutanazijos įstatymas nenumato amžiaus apribojimo, tačiau kelia griežtas sąlygas. Jame teigiama, kad eutanaziją galima atlikti tik tiems nepilnamečiams, kuriems padėti „medicina yra bejėgė“ ir kurie „netrukus mirtų“, jei jie patiria „nuolatinį ir nepakeliamą fizinį skausmą, kurio negalima numalšinti ir kurį sukelia rimtas ir nepagydomas atsitiktinis sužalojimas ar patologinė būklė“. Vaikas ar paauglys turi pats inicijuoti prašymą, kurį nagrinėja medikų konsiliumas ir nepriklausomas psichiatras ar psichologas. Sutikimą turėtų duoti ir tėvai.

Tuo metu, kai vyko Eutanazijos įstatymo priėmimo diskusijos, Katalikų Bažnyčia tvirtai pasisakė prieš šį įstatymą.  2015 m. kovo mėn. Belgijos Katalikų bažnyčia pasisakė ir prieš svarstymus išplėsti Eutanazijos įstatymo taikymą ir demencija sergantiems ligoniams.

Iš prancūzų kalbos vertė Ramutė Bingelienė

Susiję

Pažangos ideologija 6071788613970073960
item