Angelos Merkel politinė ateitis pakibo ant plauko?

Jei Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir jos Krikščionių demokratų partija (CDU) neatsižvelgs į rinkėjų lūkesčius dėl migracijos politik...


Jei Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir jos Krikščionių demokratų partija (CDU) neatsižvelgs į rinkėjų lūkesčius dėl migracijos politikos, yra galimybė, kad artėjančiuose Bundestago rinkimuose jie liks už valdančiosios koalicijos borto. Politologės Rimos Urbonaitės teigimu, lengvos pergalės A. Merkel ir CDU negali tikėtis, o pralaimėjimas taip pat yra galimas

Vokietijos kanclerės A. Merkel CDU partija Berlyno žemės rinkimuose, vykusiuose sekmadienį, iškovojo vos 18 proc. balsų ir nusirito į žemiausią lygį nuo 1990-ųjų. Tuo metu partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) palaikymas padidėjo.

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologė R. Urbonaitė pažymi, kad neseniai rinkimuose į Meklenburgo-Pomeranijos federalinės žemės parlamentą A. Merkel ir jos krikščionims demokratams likus tretiems, buvo kalbama, kad tai – išskirtinis rezultatas dėl žemių specifikos, tačiau Berlynas patvirtino ką kita.

„Trečioji vieta Meklenburgo-Pomeranijos federalinės žemės rinkimuose buvo paaiškinta šios žemės specifika. Šioje žemėje yra didelis jaunimo nedarbas, apskritai gana didelis skurdas, o šie veiksniai natūraliai lemia labai daug protesto balsų. Bet, kad tai nėra išimtis, o prasidedanti tendencija, parodė Berlynas“, – teigia R. Urbonaitė.

R. Urbonaitė neabejoja, kad A. Merkel ir CDU pamatai susvyravo. Pasak pašnekovės, Vokietijos krikščionys demokratai turėtų tikėtis labai sunkios rinkimų kovos, neatmestina ir pralaimėjimo tikimybė.

„Rezultatai Berlyne – pakankamai garsus signalas, kad A. Merkel turi labai gerai apgalvoti tolimesnę savo strategiją, nes jau kyla klausimų, ar iš tiesų CDU 2017-ųjų rinkimuose ves pati A. Merkel. Dar prieš porą metų tokie svarstymai dėl A. Merkel lyderystės būtų buvę neįsivaizduojami, – kalba R. Urbonaitė. – Pakeisti poziciją migracijos atžvilgiu A. Merkel ir jos partijai nebeužteks, reikės daugiau sprendimų. Jei A. Merkel nepavyks „perkrauti“ partijos branduolio ir pasiruošti naujam startui, gali būti labai sudėtinga, nes partija nebegali eiti iš inercijos. Nelabai tikiu, kad, nepaisant svarstymų, partija suras kuo pakeisti A. Merkel. Lengvos pergalės tikrai nereikėtų tikėtis, nereikėtų atmesti ir pralaimėjimo tikimybės.“

Parengta pagal LRT.lt publikaciją


Susiję

Pasaulis 8611502413077836046

Rašyti komentarą

3 komentarai

Pikc rašė...

Pala, bet kad jau buvo kažkokie rinkimai, kur vokiečiai nusprendė, kad jiems nelegalų nešamų "džiaugsmų" dar mažoka, todėl palaikė merkelienę?

Frodo Baggins rašė...

Na, Stalino laikais irgi dauguma rusu nuoairdziai mylejo "tautu teva" ir jo rezima, neziurint to kad tuo pat metu jis juos terorizavo ir zude. Dabar panasia savizudiska psichoze serga Europa.

robotas rašė...

Jau nėra skirtumo. Šita senė tiek pridirbo, kad dabar Vokietijai, o gal ir visai Europai ambo. Be to, ir prieš praeitus rinkimus taip kalbėjo. Beje, ji ir pati daugiau nesibalotins. Gaus kur nors šiltą vietelę, pvz., JT. Ten tokių mankurtų reikia.

item