Vokietijoje įšventinamų kunigų nuo 1965 metų sumažėjo 90 procentų

Vokietijos vyskupų konferencijos paviešinta statistika rodo, kad šalyje įšventinamų kunigų skaičius pasiekė istorines žemumas. Statist...

Vokietijos vyskupų konferencijos paviešinta statistika rodo, kad šalyje įšventinamų kunigų skaičius pasiekė istorines žemumas.

Statistika parodo, jog 2015 metais visoje Vokietijoje buvo įšventinti vos 58 kunigai, kai tuo tarpu tais pačiais metais mirė net 329 kunigai. 

Per 10 metų įšventinimų į kunigystę skaičius nukrito daugiau nei 50%. Šis nuosmukis tęsiasi jau 50 metų - nuo 1965 metų įšventinimų į kunigystę sumažėjo 90%. Statistika taip pat atskleidžia, kad labai didelė dalis šiuo metu Vokietijoje esančių kunigų yra užsieniečiai - daugiausia jų yra iš Indijos ir Lenkijos.

Šalyje Bažnyčia labai sparčiai apleidžia pasauliečiai - 2014 ir 2015 metais Bažnyčia paliko apie 400 tūkst. Vokietijos gyventojų. Per pastaruosius du dešimtmečius net 20% smuko ir Mišių lankomumas. Šiuo metu vos 10% Vokietijos katalikų lankosi Mišiose.

Nors atrodo, kad patys Vokietijos vyskupai nėra linkę sureikšminti tokio dramatiško katalikybės nuosmukio jų šalyje, tai lankydamasis Vokietijoje pastebėjo popiežius Pranciškus.

Kasmetiniame susitikime su Vokietijos vyskupais, popiežius atkreipė dėmesį į smunkantį įšventinimų į kunigystę, santuokų, priimamų sakramentų skaičių ir mažėjantį Mišių lankomumą. Jis išreiškė savo susirūpinimą, kad „vis mažiau ir mažiau žmonių priima sakramentus, o Atgailos sakramentas praktiškai išnyko“.

„Kai įvertiname visus šiuos faktus, galime kalbėti apie tikrą katalikų tikėjimo eroziją Vokietijoje“, - teigė Pranciškus.

Parengta pagal Churchmilitant.com informaciją


Susiję

Religija 2221957833600998517

Rašyti komentarą

11 komentarų

Pikc rašė...

Įdomi situacija - įšventinamų kunigų procentas sumažėjo tiesiog katastrofiškai, bet "Vokietijos vyskupai nėra linkę [to] sureikšminti". Įdomu, KAS turi atsitikti, kad jie pradėtų situaciją "sureikšminti"? :)
O kalbant apie "tikrą katalikų tikėjimo eroziją Vokietijoje [ir ne tik]", tai čia ir Bergoglio nuopelno esama, manyčiau.

Anonimiškas rašė...

įšventinimų skaičius negali išlikti tas pat, kai mažėja tikinčiųjų. Priešingu atveju turėtume netikrus pašaukimus ir probleminius kunigus. Geriau mažiau, bet geriau. Čia kaip su žymiuoju 60 procentų katalikų rodikliu Lietuvoje. Nejuokinkime vieni kitų - geriausiu atveju 6 procentai, o blaiviai pagalvojus - tai ir 0,6. Tokių, kurie ne proginiai, nežiovauja mišiose ir ne tik supranta, kas ten vyksta, bet ir tai išgyvena.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Kaip sako, "racijos yra", nors dėl principo "geriau mažiau, bet geriau", galima būtų ir ginčytis, nes geras kunigas iš "tik teoriškai kataliko" gali padaryti praktikuojantį ar net pritraukti netikintį, bet jei nebus jokio kunigo, tai tokių galimybių irgi nebus. Bet kokiu atveju, nesugebu rasti logiško Vokietijos vyskupų pozicijos paaiškinimo.
Beje, manau, jei dabartinės tendencijos išliks, Vokietija konkrečiai ir Vakarų Europa apskritai taps LABAI religingos - tik tos religijos simbolis bus pusmėnulis, o ne kryžius. :)

Anonimiškas rašė...

Puikus straipsnis apie lietuviskus "katalikus". Gerai apraso kelis cia nuolat tupincius ir besisklaidancius fanatikus.
http://www.bernardinai.lt/straipsnis/2016-08-24-ar-baznycia-valdo-lietuvos-politika/147964

Pikc rašė...

Žiū, kas pragydo apie "fanatikus". :D

Frodo Baggins rašė...

Ten tame straipsnyje supriesinamas "tradicionalistinis" mastymas su "krikscionisku". As su tokiu suporiesinimu nesutinku ir laikai ji sektantisku. Tipo tikrai vertybes gali ginti tik "tikratikiai", o visu kitu argumentai esa yra "iracionalus". Visiska nesamone. Yra juk daugybe zmoniu kurie gina ir gyvybe ir pasisako prie gendarizmo eklsperimentus, taciau nera krikscionys.

Anonimiškas rašė...

skaityk dar kartą. Straipsnio mintis visai ne ta, nors ir daroma takoskyra tarp krikščionių ir tradicionalistų (kurie gali būti visai ne krikščionys). Jeigu nepavyks - ir trečią kartą, ir ketvirtą.

Frodo Baggins rašė...

Skaiciau labai idemiai. As nesutinku su mintim kad tie kurie gina tradicines vertybes bet nesivadovauja kriksionybe yra "iracionalus". As manau kad greiciau yra atvirksciai: tradicionalistai remiasi sveiku protu neapeliuodami i religines dogmas. Nebutina buti tikinciu krikscioniu, kad suvoktum kad pvz. zudyti yra blogai.

Pikc rašė...

Su tuo straipsniuku viskas labai paprasta - ta pati homunistinė (neomarksizmas+liberalizmas) ideologija, tas pats leksikonas (acilikėlei-tamsolei-talibaj) ir metodai ("šiaudinė baidyklė") - tik pateikiama iš religijos vidaus. Kitaip tariant, vietoj "krikščionys - vysi tamsolei" naudojama taktika "krikščionys - tai "progresyvai", o kas ne "progresyvai" - tie tamsolei ir jokie net ne krikščionys vašče! Bet aš tai, žinokit, visai ne liberastinis homjaunuolis, o grynas krikščionis. Tikrai-tikrai!" :)

Laris rašė...

Tam konkrečiam straipsnyje bernardinuose manau labiau kritikuoja popierinius katalikus, kurie eina į bažnyčią iš tradicijos, nelabai gilindamiesi ką daro. O kad egzistuoja tradiciniai katalikai ir jų argumentai, tai tą ignoruoja. O leksika tai tikrai homjaunuolinė.

Pikc rašė...

Tai tik pretekstas - realiai tai ne "popierinių katalikų" kritika, o bandymai įrodinėti, kad tie, kurie nėra "progresyvūs", yra visai ne katalikai, o "tradicionalistai" (acilikėlei-provincialai-tamsolei-talibaj), o jeigu jie save ir laiko katalikais - tai reiškia, kad jie "popieriniai".

item