Vytautas Sinica. „ES išliks, jei paliks šalims daugiau suverenumo“

D. Pipo nuotrauka Aurimo Perednio pokalbis su politologu Vytautu Sinica „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ birželio 28 dieną. La...

D. Pipo nuotrauka
Aurimo Perednio pokalbis su politologu Vytautu Sinica „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ birželio 28 dieną. Laidos tema – „Kokios Europos šalininkas esate?“
- Klausytojas piešė scenarijų, kad britų parlamentas gali ir nepaklusti referendumo rezultatams ir neinicijuoti išstojimo. Britai turi labai aukštai vertinamą ir įdomų parlamentarizmą, kuris gali pasiūlyti siurprizų. Europos Komisijos vadovas J-C. Junckeris sako, kad Jungtinės Karalystės (JK) premjeras turi skubiai paaiškinti, kada jo šalis žada pasitraukti iš bendrijos. A. Merkel teigia, kad JK negalės išrinkinėti vyšnaičių derybose dėl naujų santykių su Europos Sąjunga. Europos lyderiai nesižavi ilga britų išėjimo pauze. Kaip tą paaiškinti?

- Po britų referendumo netrūksta painaus chaoso, nes daug kas, o ypač ES lyderiai, tokios situacijos ir nesitikėjo. Atsakant iš eilės, kadangi viskas neprognozuojama ir kuriami precedentai, turbūt neįmanoma atmesti, kad britų neišstojimo galimybė egzistuoja. 

- Aš asmeniškai tikiu britų demokratijos ir parlamentarizmo branda, todėl nemanau, kad britų britų referendumas drįstų ignoruoti referendumo rezultatus. Lietuvoje tokie dalykai būtų įmanomi, galbūt kitur mūsų regione, kur demokratija dar yra naujas dalykas, su kuriuo nežinoma, kaip pagarbiai elgtis. 

- Tačiau ir Vakarų Europoje buvo perbalsavimo precedentų. Airija, Nyderlandai pakartotinai balsavo dėl Konstitucinės sutarties Europai – buvo balsuojama vienaip, tada perbalsavuota kitaip. Tai nebe precedentai. 

- Tai blogi precedentai, į juos ir rodoma, argumentuojant demokratijos trūkumą ES... 

- Aš nevertinu, tik sakau, kad taip yra buvę. Apie cinizmo laipsnį galėtume ilgai diskutuoti, tačiau sakau, kad taip yra buvę. Ne Britanijos, tačiau Europos atveju. 

- Tai, kad Britanijoje taip nėra buvę, yra svarbu. Kitas dalykas, svarbus yra pats kontekstas. Referendume dėl įstojimo galimas mąstymas „atsisakė kartą, atsisakys dar kartą“. Kol neatsidūrei sąjungoje ir neišeini, pasekmės neatrodo tokios didelės ir sprendimas toks ilgalaikis ir reikšmingas. Šiuo atveju visą šį referendumą ir jo rezultatus supa jausmas, kad tai sprendimas bent keliasdešimčiai metų, kad jo taip lengvai neapsuksime. Ignoruoti visuomenės valią priimant tokios svarbos sprendimą ir ignoruoti net ne nauju referendumu, o kaip kalbama klausytojo, tiesiog parlamento sprendimu, būtų įspūdingas pasišaipymas iš demokratijos Jungtinėje Karalystėje ir sukeltų neprognozuojamas socialines įtampas. 

- Jūs pats esate labiau ar mažiau nei dabar integruotos Europos Sąjungos šalininkas?

- Mažiau integruotos. 

- O štai klausytojas Simas mums rašo, kad „žinoma, reikia daugiau Europos Sąjungos, nes ji civilizuoja mūsų kaimą ir veikia kaip stabdis vietinių politikų nesąmonėms. Nors žinoma, visada galima išeiti iš ES ir gyventi kaip Vagnoriaus ar Šleževičiaus laikais su reketu, banditais, griūvančiais bankais ir panašiai“. Taigi, Europos Sąjunga civilizuoja mūsų kaimą. Ką jūs apie tai galvojate? Juk tai nereta nuomonė, kad Briuselis yra viršininkas, be kurio būtume kaip be galvos. 

- Su visa pagarba, manau, kad tai tokia politiškai kompleksuota valdinio nuomonė. Nuomonė, kad kažkas turi mus kaip tautą auklėti, auginti, kad patys negalim savim rūpintis. Yra du skirtingi dalykai – laisvė ir nepriklausomybė. Beveik visi žmonės nori laisvės asmeniniame gyvenime daryti kokius nori pasirinkimus, bet nepriklausomybė reikalauja tam tikros visuomenės ir tautos brandos. Nepriklausomybė reiškia galimybę politiškai spręsti už save. Kai žmonės šneka, kad reikia leisti kažkam mus mokyti, auklėti, brandinti ir civilizuoti, toks žmogus apie save ir visą visuomenę galvoja kaip apie atsilikusią. Bent man tai nepriimtinas ir sau bei savo šaliai nepagarbus mąstymas. 

- A. Merkel, kalbėdama Bundestage, sakė, kad ES yra pakankamai stipri, kad atlaikytų „Brexit`ą“ ir dezintegracijos nuotaikas, kurios bando „užsivedinėti“. Kaip manote, ar kelią stiprėjančios euroskeptiškos nuotaikos pavojų Europos Sąjungos išlikimui? 

- Manau, kad pavojus tai ar ne, priklausys nuo reakcijos. ES gali sėkmingai išlikti be britų, jų narystė visai nėra būtina. Bet ES išliks tik tuo atveju, jeigu atsižvelgs į visuomenių nuotaikas, kurios – pritariu jums – vis stipriau euroskeptiškos. Ir lietuviškoje žiniasklaidoje skelbtos kelios Vakarų Europos šalių apklausos, rodančios, kad vis daugiau piliečių, ypač Prancūzijoje, Italijoje, net Vokietijoje, nors ten to daryti negalima, norėtų referendumo britų pavyzdžiu. Tie augantys skaičiai neramina, į juos reikės atsižvelgti. Jeigu bus atsižvelgta mažinant integracijos gylį ir paliekant daugiau suverenumo šalims narėms, tai tikrai padės išsaugoti Europą. Net britų išėjimas, nors skausmingas ir daugeliu požiūrių žalingas, atneš tam tikrą naudą. Bet jeigu bus daromas spaudimas kuo greičiau federalizuotis, o bent angliškoje ir lenkiškoje žiniasklaidoje jau buvo tokios nutekintos informacijos, tokiu atveju galime rizikuoti ir ES ateitimi. 




Susiję

Vytautas Sinica 7235377055502748182

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

Tiesiog dežavu. Pirmyn, darom "perestrojke", nes kitaip subyrės sistema.

item