Vokietijoje reikalaujama surengti referendumą dėl tolesnės narystės ES

Angelos Merkel prašoma surengti referendumą dėl tolesnės Vokietijos narystės Europos Sąjungoje. Šie prašymai pasirodė iš karto po to, kai...

Angelos Merkel prašoma surengti referendumą dėl tolesnės Vokietijos narystės Europos Sąjungoje. Šie prašymai pasirodė iš karto po to, kai Jungtinė Karalystė nusprendė nutraukti saitus su Briuseliu.

Tarp kitų referendumą surengti siūlo ir trečios pagal užimamas vietas Bundestage kairiosios pakraipos partijos Die Linke viceprezidentė Sahra Wagenknecht. Jos teigimu, būtų arogantiška manyti, kad elektoratas šiuo klausimu nėra pajėgus priimti sprendimo.

Vokietijos kanclerė spaudimą surengti referendumą patyrė nuo pat Britanijos sprendimo pasitraukti iš ES, tačiau tai pirmasis kartas, kai jį surengti pasiūlė kairiųjų pažiūrų politikas.

Partija „Alternatyva Vokietijai“ (vok. Alternative für Deutschland) savo ruožtu pažadėjo paskelbti referendumą, jei triumfuos ateinančiuose rinkimuose rudenį. Partijos atstovas Briuselį prilygino „biurokratiniui monstrui“, pridėdamas: „Kitais metais mūsų partija bus Vokietijos parlamente ir „Dexit“ laikys savo prioritetu“.

„Alternatyvos Vokietijai“ lyderė Freuke Petry pareiškė: „Tai yra šansas naujai Europai, kuri puoselėja  bendradarbiavimą ir gerbia nacionalinį suverenumą. Jungtinės Karalystės nutarimas pasitraukti iš ES yra rimtas signalas Briuselio Politbiurui ir jo biurokratizmui. Jei Europos Sąjunga nepasitrauks iš šio klaidingo kelio, kuriuo eina dabar, ir neatsisakys gilesnės politinės integracijos į kvazi-socialistinį eksperimentą, tai vis daugiau Sąjungos valstybių paseks Didžiąja Britanija. Briuselio biurokratija turi būti radikaliai sumažinta ir privalo būti sustabdytas centralizuotas reguliavimas. Atėjo laikas naujai Europai, tėvynių Europai, kurioje mes taikiai prekiautume tarpusavyje, puoselėtume bendradarbiavimą ir gerbtume nacionalinius suverenitetus.“

Tačiau tikimybė, kad Vokietijoje įvyks referendumas dėl išstojimo iš ES, nėra didelė. Nacių manipuliacija plebiscitais nulėmė menką pasitikėjimą referendumais. Dabartinė šalies Konstitucija neleidžia rengti referendumų, išskyrus itin retas išimtis.

Apie tokį referendumą kalba ir Prancūzijos Nacionalinio fronto partijos lyderė Marine Le Pen, išreiškusi palaikymą „Brexit“.

„Danijos žmonių partijos“ lyderis taip pat mano, jog Danija turėtų sekti Britanijos pavyzdžiu ir nuspręsti dėl savo likimo Europos Sąjungoje.

Panašios kalbos netyla ir Nyderlanduose, kur Laisvės partijos lyderis Geertas Wildersas pareiškė, kad sekantis referendumas bus „Nexit“, sustabdysiantis šalies islamizaciją.

Parengta pagal Express.co.uk informaciją


Susiję

Pasaulis 5293678953856071581
item