Seksualinės mažumos daug dažniau kenčia nuo sveikatos problemų

The National Health Interview Survey (NHIS) pateikė išvadą, kad gėjai, lesbietės ir biseksualai susiduria su pastebimai didesnėmis sveika...

The National Health Interview Survey (NHIS) pateikė išvadą, kad gėjai, lesbietės ir biseksualai susiduria su pastebimai didesnėmis sveikatos problemomis negu heteroseksualai.

NHIS (JAV) analizuoja amerikiečių sveikatą nuo 1957-ųjų, nuo 2013-ųjų įtraukiant ir tyrimus, susijusius su seksualine orientacija. Duomenų analizė, paskelbta Amerikos medikų asociacijos žurnale JAMA, atskleidė, kad iš 69,000 suaugusiųjų tyrimo dalyvių, homoseksualai buvo labiau linkę pranešti apie sutrikusią fizinę arba psichinę sveikatą, gausų alkoholio vartojimą ir cigarečių rūkymą.

Tyrimas, kuriam vadovavo Dr. Gilbert Gonzales iš Vanderbilt universiteto medicinos mokyklos, parodė, kad palyginus su heteroseksualėmis, lesbietės buvo 91 % labiau linkusios turėti „blogą” arba „pakenčiamą” sveikatą, ir 51 % labiau linkusios sirgti daugybinėmis lėtinėmis ligomis.

Lesbietės taip pat buvo pastebimai labiau linkusios patirti psichologinį nuovargį palyginus su heteroseksualėmis (28 procentai ir 22 procentai).

Ženkliai daugiau homoseksualių vyrų skundėsi psichologiniu nuovargiu negu heteroseksualūs vyrai: 26 procentai gėjų palyginus su 17 procentų heteroseksualių vyrų.

Biseksualai skundėsi dar blogesne sveikata. Biseksualės moterys dažniau negu dvigubai skundėsi daugybinėmis lėtinėmis ligomis, taip pat, dažniau negu dvigubai skundėsi psichologiniu nuovargiu, palyginus su heteroseksualėmis. (22 procentai ir 46 procentai).

Biseksualai vyrai taip pat kenčia nuo psichologinio nuovargio daugiau nei dvigubai tiek, kiek kenčia heteroseksualūs vyrai (17 procentų ir 40 procentų).

JAMA redaktorius Dr. Mitchell H. Katz, apibendrindamas tyrimo rezultatus, teigia, kad “seksualinė orientacija daro įtakingą poveikį įvairiems sveikatos aspektams. Psichologinis nuovargis buvo dažnesnis tarp gėjų, biseksualių vyrų ir biseksualių moterų negu tarp heteroseksualų. Gausesnis alkoholio vartojimas ir cigarečių rūkymas buvo tarp lesbiečių, gėjų ir biseksualų negu tarp heteroseksualų.”

JAMA tyrimo autoriai kaltina „diskriminaciją” dėl prastesnės homoseksualų sveikatos.

G. Gonzales ir kiti tyrimo autoriai padarė išvadą, kad „sutrikusi fizinė ir psichinė sveikata” yra „potencialiai sukelta streso, kurį LGBT bendruomenė patiria dėl tarpasmeninės ir struktūrinės diskriminacijos.”

Tyrimo autoriai nepasiūlė jokio kito paaiškinimo dėl prastos sveikatos, psichologinio nuovargio, gausaus alkoholio vartojimo ir cigarečių rūkymo tarp homoseksualų. Jie rekomenduoja gydytojams būti jautresniems seksualinėms mažumoms priklausančių pacientų poreikiams.

M. Katzo manymu, tikėtina, kad „didesnis psichologinis stresas ir nesveikų medžiagų vartojimas atspindi stigmatizuotai mažumai priklausančių žmonių patirtį.” Anot jo, gydytojai turėtų aktyviai kurti „aplinką, kuri būtų įtraukianti ir paremianti seksualinėms mažumoms priklausančius pacientus.” 

Teksaso universiteto Ostine sociologijos profesoriaus Dr. Mark Regnerus teigimu, toks paaiškinimas yra labai dažnas, tačiau „tikimybė, kad ‘stigma’ paaiškina visus neigiamų pasekmių atvejus yra maža”. Anot profesoriaus, turėtų būti atliktas skirtingas mokslinis duomenų tyrimas tam, kad būtų galima nustatyti, ar dėl gėjams dažnų sveikatos problemų yra kalta išorinė jų diskriminacija, ar vis dėlto, pagrindinis kaltininkas yra homoseksualų gyvenimo būdas.

Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad su didesne sveikatos problemų rizika susiduria ne tik homoseksualai. Žurnalas Depression Research and Treatment (DRT) išanalizavo duomenis iš Nacionalinio longitudinio paauglių sveikatos tyrimo (angl. National Longitudinal Study of Adolescent Health), kurie parodė, kad tos pačios lyties partnerių suaugę vaikai skundžiasi ilgalaike depresija beveik trigubai dažniau negu suaugę vaikai iš heteroseksualių šeimų (51 procentas ir 22 procentai).

Tyrimas, pavadinimu “Nematomos aukos: atidėta depresijos pradžia tarp tos pačios lyties partnerių suaugusių vaikų” (angl. Invisible Victims: Delayed Onset Depression among Adults with Same-Sex Parents), kuriam vadovavo profesorius Paulas Sullinsas, taip pat parodė, kad nutukimas daugiau kaip dvigubai labiau paplitęs tarp tos pačios lyties partnerių užaugintų suaugusių vaikų (72 procentai ir 31 procentas). Palyginus su heteroseksualių porų vaikais, daugiau tos pačios lyties vaikų praneša apie fizinę, emocinę arba/ir seksualinę prievartą prieš juos.

Sullins manymu, noras atskleisti negatyvią informaciją apie stigmatizuotą mažumą nepateisina vaikų palikimo be paramos tokioje aplinkoje, kuri gali būti problematiška arba pavojinga jų orumui ir saugumui. [...] Vaikai nusipelno motinos ir tėvo, kurių meilė jiems - ir vienas kitam - yra vaikų gyvenimo ir socializacijos šaltinis.”

Šiame NHIS tyrime dalyvavo 1,664 gėjai, lesbietės, ir/arba biseksualai. 




Susiję

Šeimos politika 1724688741675135398

Rašyti komentarą

5 komentarai

Pikc Kažinkavičius rašė...

Jau pradėjęs skaityti nesunkiai nuspėjau, kuo "progresyvistai" tai bandys aiškinti. :D

Anonimiškas rašė...

Pasileidimas ir orgijos visada neša ligas ir nelaimes, o masinis sekas plinta dėl iškrypimo ir trumpalaikio malonumo.

Nežiniukas rašė...

Na, dėl depresijos jie gali ką tik nori sakyti, bet ką jie galėtų pasakyti apie 2002 metais JAV atliktą tyrimą: iš tuo metu JAV sirgusių AIDS, 48 procentai buvo vyrai, užsikrėtę dėl homo lytinių santykių.

O jei dar priimsime domėn, kad skaičiuojama, kad JAV yra tik 3 procentai vyrų populiacijos yra sodomitų vyrų , tai kaip besisuksi, čia jokios depresijos nepritaikysi, vien tik ištvirkavimą.

Viena yra rožinė iškaba, panašiai kaip gerai yra Tarybų sąjungoje, ar žydams koncentracijos stovykloje, o visai kas kita - žiauri realybė.

Pikc rašė...

Če ira pervertofobū samoxlas, todel če nesiskaito! O šeip, tai če vis tiek kažkokiu budu kalta pervertofobiška beigi netolerantiška visomene, vat! Be to, jeigu dabar toki tyrima daritū, tai aiškei moxliškaj nustatytū, kad AIDS niekaip su pederast... oi, pardon - liberaliai-tolerantiškais lytiniais santykiais nesusijęs, o jei kas suserga - tai tik dėl aplinkiniū hamafuobijos, todėl reikia dar daugeu pozityvios diskriminacijos! Tegul heteronormatyvaj (ir svarbeuse - jū vaikaj) turi stresa, depresija ir sutrikuse svejkata, vat! :)

Anonimiškas rašė...

Ligą, dabar vadinamą AIDS, iš pradžių pavadino GRID: Gay Related Immune Deficiency - pagal tai, kur ją dažniausiai aptikdavo. Aišku, tokį netolerantišką užvadinimą reikėjo pakeisti...
Apskritai, tai jokia atskira liga, bet kratinys atitinkamais būdais prisižvejotų bėdų.

item