Vyskupai bus atšaukiami už aplaidumą vaikų išnaudojimo bylose

Vyskupai, kurie pasielgė aplaidžiai mažamečių ir pažeidžiamų pilnamečių seksualinio išnaudojimo atvejais, bus šalinami iš pareigybių. Tai...

Vyskupai, kurie pasielgė aplaidžiai mažamečių ir pažeidžiamų pilnamečių seksualinio išnaudojimo atvejais, bus šalinami iš pareigybių. Tai numato naujas popiežiaus Pranciškaus teisės aktas „Motu proprio“, kuriuo Šventasis Tėvas dar labiau sustiprino Bažnyčios įsipareigojimą rūpintis mažamečių ir pažeidžiamų pilnamečių apsauga. Dokumentas „Come una madre amorevole“ (Kaip mylinti motina), kurį popiežius pasirašė birželio 4 dieną, įsigalios rugsėjo 5 dieną.

„Bažnyčia, kaip mylinti motina, myli visus savo vaikus, tačiau ypač rūpinasi ir prižiūri mažiausius ir negalinčius apsiginti. Tai uždavinys, kurį pats Kristus pavedė visai krikščionių bendruomenei“, parašė popiežius „Motu proprio“, kurį sudaro iš viso penki skyriai.

Dokumento įvade pažymima, kad Kanonų teisės kodeksas jau numato galimybę pašalinti vyskupus iš bažnytinių pareigybių „dėl svarbių priežasčių“. Popiežius dabar papildė teisyno normas nurodydamas, kad „svarbiomis priežastims“ taip pat būtų priskirtas aplaidumas mažamečių seksualinio išnaudojimo atveju. Esant rimtiems įtarimams, kompetentinga Kurijos kongregacija galės pradėti vyskupo, eparcho ar vienuolijos vyresniojo tyrimą, galintį pasibaigti pašalinimo dekretu. Galutinį sprendimą turės tvirtinti pats popiežius, pasitaręs su atitinkama Juristų kolegija, sakoma šeštadienį paskelbtame dokumente.


Susiję

Religija 7647766008859788658
item