Seime po svarstymo pritarta šeimos apibrėžimui per santuoką ir tėvystę

Seimas, dar kartą apsvarstęs, pritarė Konstitucijos 38 straipsnio papildymo ir pakeitimo įstatymo projektui, kuriuo siūloma Konstituciją ...

Seimas, dar kartą apsvarstęs, pritarė Konstitucijos 38 straipsnio papildymo ir pakeitimo įstatymo projektui, kuriuo siūloma Konstituciją papildyti nuostatomis, reglamentuojančiomis, kad šeima sukuriama sudarius santuoką. Šeima taip pat kyla iš motinystės ir tėvystės. Valstybė saugo ir globoja santuoką, šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę. Už pataisas  po I svarstymo balsavo 74, prieš –19, susilaikė 20 Seimo narių, skelbiama Seimo puslapyje.

2013 m. gruodžio 10 d. Seimui pristatyto projekto iniciatorių teigimu, „šiuo įstatymo projektu buvo siekiama nustatyti, kad šeima yra pirminė ir pamatinė visuomenės ląstelė. Konstitucijos 18 straipsnis nustato, kad „Žmogaus teisės ir laisvės yra prigimtinės”. Saugodama šeimą valstybė pirmiausiai turi saugoti prigimtinę šeimos struktūrą. Prigimtinė šeimos struktūra remiasi santuoka ir giminystės arba kraujo ryšiais“.

2016 m. birželio 2 d. Seimas po svarstymo nusprendė grąžinti iš naujo komitete svarstyti Konstitucijos 38 straipsnio papildymo ir pakeitimo įstatymo projektą Nr. XIIP-1217, pakeičiant pataisoms nepritarusį Teisės ir teisėtvarkos komitetą Socialinių reikalų ir darbo komitetu.

Seimo narys Rimantas Jonas Dagys sveikina Seimą žengus svarbų žingsnį, stiprinant šeimos instituciją. „Šiais metais dėl mažo gimstamumo prarandame vidutiniškai po 50 žmonių per dieną, todėl nebegalime gaišti neturėdami nuoseklios šeimos politikos. O tokios vykdyti negalėjome, kadangi Konstitucinio Teismo išaiškinimas, kas yra šeima, yra toks platus, kad praktiškai bet ką galima traktuoti esant šeima. Apie šią tikslinančią pataisą skleista daug mitų. Neva priėmus šią pataisą šeima nustos būti nesusituokusios, tačiau vaikų turinčios poros, broliai ir seserys, įtėviai ir įvaikiai, seneliai ir anūkai ir pan. Neva iš vyro ir moters santuokos kylanti šeima yra sovietinė (!) atgyvena. Neva toks pataisymas reikalingas tik tikintiesiems. Galiu tik pasidžiaugti, kad kolegos, išskyrus socialdemokratus ir liberalus, nesileido suklaidinami ir palaikė pataisą“, - teigia R. J. Dagys.

Vis dėlto parlamentinės grupės „Už šeimą“ pirmininkas apgailestauja, kad paskutinis balsavimas dėl pataisos įvyks tik po Seimo rinkimų. „Dėl J. Sabatausko ir jo bendrapartiečių pataisos vilkinimo Teisės ir teisėtvarkos komitete klausimą svarstome pačioje sesijos pabaigoje. Remiantis Seimo statuto reikalavimais neįmanoma, kad paskutinis balsavimas įvyktų anksčiau nei Seimo rinkimai. Per juos žmonės taip ir nežinos, ką politikai iš tikrųjų laiko šeima“, – sako R. J. Dagys.

Pirmo svarstymo metu Konstitucijos 38 straipsnio pakeitimui iš balsavusių Seimo narių pritarė 29 iš 29 Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narių, 8 iš 8 Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos narių, 10 iš 11 Mišrios grupės narių, 7 iš 8 „Tvarkos ir teisingumo“ partijos frakcijos narių, 19 iš 23 Darbo partijos frakcijos narių, 1 iš 26 socialdemokratų, nepritarė nei vienas liberalas.

Vadovaujantis Seimo statutu, projekto priėmimo procedūra pradedama ne anksčiau kaip po 10 dienų po jo svarstymo Seimo posėdyje. Priėmimo metu dėl Konstitucijos keitimo įstatymo projektų balsuojama Seimo posėdyje du kartus, tarp šių balsavimų turi būti daroma ne mažesnė kaip 3 mėnesių pertrauka.


Susiję

Šeimos politika 4126341233066810996

Rašyti komentarą

7 komentarai

1Chingishan rašė...

Atsiminkim kaip balsavo liberastai ir socdemai. padarykim kartu viską kad šitų išgamų daugiau valddžioje niekada nebebūtų.

Anonimiškas rašė...

Esminis dalykas, kad šeima yra pirmiausia nauja gyvybė, ji kyla tik iš santuokos tarp vyro ir moters, jei to nebūtų ir visų mūsų nebūtų, o šeimą norima išaukštinti todėl, kad dvikojis padaras yra žmogus, ir jis negali taip rujot kaip gyvūnų šeimos, kažkodėl liberalai tai siūlo, kad žmogus rujotu, geriau siūlytu, kad vyrai ir moterys, tai nors nauja gyvybė gimtu, tai ne siūlo, kad vyrai su vyrais rujotu, ir tai skaito ,,šeima'', nors ir mokslininkai ir profesoriai yra, o nežino pradžiamokslio, kad šeima skaitoma tik ta, kuri kuria nauja jauną gyvybę, kitokių šeimų gamtoje nėra.

Pikc rašė...

Kur čia pliusą paspausti? :)

Pikc rašė...

Ne: liberastų idealas - GEROKAI žemiau bet kokio gyvulio. ;)

Anonimiškas rašė...

Vėliau įteisins tos pačios lyties santuokas ir šis įstatymas puikiai tiks ir toms mažumoms. Nes kaip supratau šeima yra galima dviem atvejais: per santuoką arba per tėvystę

Pikc rašė...

Na, santuoka Konstitucijoje apibrėžta tik kaip vyro ir moters sąjunga, tad be konstitucijos keitimo neįteisins. O dėl motinystės ir tėvystės - reiktų, ko gero, patikslinti, kad būtų užkirstas kelias "improvizacijoms".

D.M. rašė...

Konstitucijos 38 str. nieko nereikia keisti: 1) "Santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu"-jie tampa sutuoktiniais,t.y.,VYRU ir ŽMONA (žmonės be kraujo/giminystės ryšio); tačiau, kai sutuoktiniai susilaukia vaiko(ų),jie tampa TĖČIU ir MAMA,nes atsiranda kraujo ryšio/giminystės sąvoka, todėl Konstitucijoje įtvirtinta 2) "Sutuoktinių teisės šeimoje lygios". Beje,Konstitucijoje ir dabar įtvirtinta, kad 3) "Valstybė saugo ir globoja šeimą,motinystę,tėvystę ir vaikystę".Tad nelabai aiškus tikrasis 38 str."pakeitimų" tikslas, nes santuoka-yra tik juridinis veiksmas, kurį siūloma globoti valstybei-tik kaip bus "globojami" tie, kurie skiriasi ir jau 4 kartą tuokiasi?

item