Rasti itin svarbūs partizanų dokumentai

Sujudimas ir skubios kamščiatraukio paieškos – taip penktadienio rytas prasidėjo Lietuvos centriniame valstybės archyve. Tačiau atkimšti...


Sujudimas ir skubios kamščiatraukio paieškos – taip penktadienio rytas prasidėjo Lietuvos centriniame valstybės archyve. Tačiau atkimšti reikėjo ne šventinį gėrimą, o prieš savaitę Telšių rajono miške iškastą butelį su partizanų paslėptais dokumentais. 

Jis buvo įdėtas į metalinę šovinių dėžutę ant kitų dokumentų, o ši – užkasta pusės metro gylyje po dabar jau nukirstu medžiu. Manoma, kad radinį paslėpė Žemaičių apygardos Šatrijos rinktinės Lakūnų būrys. Iš partizanų sužinojęs apie dokumentus jų su metalo ieškikliais dešimt metų ieškojo istorijos entuziastas Romualdas Jonušas.

„1949 metų gegužės 21 d. šiame miške esantį bunkerį užpuolė saugumo būriai, stribai. Sužinojęs, kad jau puola jų bunkerį, partizanų vadas liepė partizanui Mockui-Kiaunei užkasti dokumentus, kaip jis pasakė, ant kalno, tarp didelių medžių. Tačiau jis, nuėjęs ant kalno, apėjo aplink jį ir dokumentus užkasė 10 metrų nuo bunkerio“, – istoriją pasakoja Lietuvos ypatingojo archyvo direktoriaus pavaduotojas Kęstas Remeika.

Jo teigimu, sprendimas užkasti dokumentus ne vado nurodytoje vietoje greičiausiai juos ir išgelbėjo, nes stribai jų iš karto ėmė intensyviai ieškoti būtent ant minėtojo kalno. 

Į restauratorių rankas patekę dokumentai gali atskleisti ne vieną paslaptį – išvyniojus du kiek geresnės būklės ritinėlius, viename jų matėsi užrašas „įsakymas“, o kitame – žuvusių partizanų ir jų palaidojimo vietų sąrašas. Daugiau detalių paaiškės dokumentus restauravus. Tai užtruks mažiausiai du mėnesius.

„Laikraščių gniužulas labai prastai atrodė, o butelyje dokumentai atrodė labai gerai, kol neatidarėm butelio. Pasirodo, kad jie yra ir drėgni ir labai supeliję, netgi sutrūniję“, – sako Lietuvos centrinio valstybės archyvo Dokumentų restauravimo sk. vedėjo pavaduotoja Ana Barisionakienė.

Restauruoti dokumentai turėtų būti saugomi Lietuvos ypatingajame archyve. Paskutinis tokios svarbos partizanų dokumentų rinkinys buvo rastas Ariogaloje prieš dvejus metus.


Susiję

Istorijos politika 5389253291414102637

Rašyti komentarą

item