Valstybė didins finansavimą doktorantūros studijoms

Siekiant kelti doktorantūros studijų kokybę ir paskatinti gabų jaunimą rinktis mokslininko karjerą didinamas finansavimas doktorantūros ...


Siekiant kelti doktorantūros studijų kokybę ir paskatinti gabų jaunimą rinktis mokslininko karjerą didinamas finansavimas doktorantūros studijoms. Šiandien, gegužės 25 d., Vyriausybė patvirtino 2016 m. priėmimo į magistrantūros, doktorantūros, rezidentūros ir laipsnio nesuteikiančias pedagogines studijas valstybės finansuojamų vietų skaičius.

„Doktorantūros studijoms skiriame ypatingą dėmesį, kadangi doktorantai – tai Lietuvos mokslo ateitis, naujų pajėgų reikia mokslo ir studijų slėniams.


Todėl ketvirtadaliu didiname priėmimui į doktorantūrą skiriamą finansavimą, – sako švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė. – Mūsų pastangos pritraukti geriausius protus į doktorantūrą – sisteminės. Nuo 2015 m. spalio 1 d. ketvirtadaliu padidintos doktorantų stipendijos, planuojame jas didinti ir toliau“.

Šiemet valstybės finansavimas priėmimui į doktorantūrą lyginant su pernai didinamas 26 proc. – 1,3 mln. eurų: jei 2015 m. jam buvo skirta 4,9 mln. eurų, tai 2016 m. – 6,2 mln. eurų. Į doktorantūros studijas 2016 m. numatoma priimti pusė tūkstančio būsimųjų tyrėjų. Didinant finansavimą ypatingas dėmesys skiriamas su mokslo ir studijų slėniuose vykdomais tyrimais susijusioms doktorantūros sritims.

„Nors doktorantūros finansavimą padidinome, priėmimo į doktorantūrą skaičius išlieka toks pats kaip pernai – 502. Mūsų papildomai skiriamą finansavimą universitetai nutarė nukreipti į kokybę. Anksčiau jie priimdavo daugiau doktorantų už mažesnę studijų kainą, tai reiškia, kad kentėjo studijų kokybė, o šiemet nutarė kainos nebemažinti. Džiaugiamės, kad universitetų požiūris į studijų kokybę keičiasi“, – pabrėžia ministrė A. Pitrėnienė.

Priėmimui į biomedicinos doktorantūrą skiriama 111, technologijos mokslams – 106, fiziniams mokslams – 97 valstybės finansuojamos studijų vietos. Socialiniams mokslams atiteks 101, humanitariniams mokslams numatyta 50, žemės ūkiui – 24, meno studijoms – 13 valstybės finansuojamų doktorantūros vietų.

Valstybė šiais metais finansuos studijas 4290 magistrantų. 2016 m. priėmimui į technologijos mokslų magistrantūrą numatyta 1358, biomedicinos mokslams – 495, fiziniams mokslams – 437, socialiniams mokslams – 1388, humanitariniams mokslams – 338, meno studijoms – 274 valstybės finansuojamos magistrantūros vietos.

Priėmimui į rezidentūrą skiriama 400 vietų: 367 iš jų atiteks medicinos, 17 odontologijos, 16 veterinarijos rezidentams.

Vyriausybė taip pat patvirtino laipsnio nesuteikiančių pedagoginių studijų vietų skaičių – norintiems gauti pedagogo kvalifikaciją po dalyko bakalauro studijų šiemet numatomos 136 valstybės finansuojamos vietos.

Susiję

Ugdymo politika 8152163745951614727

Rašyti komentarą

item