Socialinių reikalų ir darbo komitetas pritarė siūlymui didinti motinystės ir tėvystės išmokas studentams

Socialinių reikalų ir darbo komitetas pritarė siūlymui keisti Išmokų vaikams įstatymą, numatant, kad studijuojantys jauni tėvai gautų du...


Socialinių reikalų ir darbo komitetas pritarė siūlymui keisti Išmokų vaikams įstatymą, numatant, kad studijuojantys jauni tėvai gautų dukart didesnes tėvystės/motinystės išmokas nei buvo iki šiol. Pagal siūlomas pataisas studijuojančių tėvų gaunamos išmokos prilygtų minimaliam mėnesiniam atlyginimui.

Ši išmoka būtų skiriama vienam iš vaiką auginančių tėvų, neturinčių teisės gauti motinystės (tėvystės) pašalpos pagal Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymą, iki 26 metų amžiaus (besimokančiam profesinėje mokykloje ar studijuojančiam aukštojoje mokykloje) arba iki 30 metų amžiaus (studijuojančiam doktorantūroje ar medicinos rezidentūroje) ir 12 mėnesių po mokslo ar studijų baigimo iki vaikui sukaks vieneri metai.

„Džiaugiuosi, kad komitetas pritarė mano pasiūlymui, kuris bent šiek tiek prisidėtų prie gimstamumo Lietuvoje didinimo. Iki šiol jauni tėvai atidėdavo tėvystę, nes neturint darbo stažo, o tai – natūralu, kai dar neturi profesijos, iš gaunamos paramos nebūdavo įmanoma išgyventi“, – sako projekto iniciatorius Seimo narys Rimantas Jonas Dagys.

Komitetas taip pat pritarė patobulintam Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimo projektui, kuriame nustatyti tokie vaiko priežiūros išmokų dydžiai: iki vaikui sueis vieneri metai ‑ 100 procentų, o iki sueis dveji metai – 85 procentai išmokos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio. Pagal projektą minimalūs, taip pat maksimalūs išmokų dydžiai, išskyrus motinystės išmokas, susieti su objektyviu statistiniu dydžiu, t.y. šalies vidutiniu mėnesiniu darbo užmokesčiu, o ne su einamųjų metų draudžiamosiomis pajamomis, kaip šiuo metu nustatyta.

Projekte nustatyta, kad kompensuojamasis uždarbis motinystės išmokoms apskaičiuojamas pagal šio įstatymo nuostatas, neribojant maksimalia suma.

Pataisas plenariniame posėdyje dar turės svarstyti Seimas.



Susiję

Šeimos politika 2906020236792631366

Rašyti komentarą

item