Prancūzijoje nesiliauja masiniai protestai dėl darbo santykių reformos

Prancūzijoje jau daugiau nei du mėnesius nesiliauja masiniai protestai prieš šalies vyriausybės siekius keisti darbo santykius reguliuoj...


Prancūzijoje jau daugiau nei du mėnesius nesiliauja masiniai protestai prieš šalies vyriausybės siekius keisti darbo santykius reguliuojančius įstatymus darbdavių naudai. Šią savaitę po Prancūzijos miestus nuvilnijo nauja protestų banga.

Antradienį į gatves, profsąjungu teigimu, išėjo daugiau nei 55 tūkst. žmonių. Kai kuriose vietovėse protestai virto susirėmimais su policija, ypač Nanto ir Reno miestuose. Apie 1 tūkst. protestuotojų nuo protestų pradžios jau suimti policijos.

Į protestus įsitraukė įvairių darbo sričių profsąjungos. Sunkvežimių vairuotojai įvairiose Prancūzijos vietose blokuoja kelius, sutriko ir traukinių, jūros uostų darbas. Ypač aktyviai į protestus įsitraukė šalies studentai.

Prancūzai pasipiktinę siūlomu darbuotojų atleidimo supaprastinimu, darbo valandų tvarkos liberalizavimu. Reformoje numatoma keisti 35 valandų darbo savaitę ir leisti darbdaviams lanksčiai nustatinėti darbo laiką, suteikiant jiems galimybę nustatyti ir 48 valandų darbo savaitę.

Apklausos rodo, jog net trys ketvirtadaliai šalies piliečių nepritaria šiems pokyčiams. Bijoma, jog jie sumažins darbuotojų teises ir garantijas.

Tačiau Prancūzijos prezidentas Francois Hollande‘as teigia, kad dėl įstatymo pataisų nusileisti nežada. Jis taip pat pareiškė, kad sugriežtins bausmes agresyviems protestuotojams. Vis dėlto besitęsiančių protestų išsigandusi vyriausybė kai kurių nuostatų jau atsisakė.

Prancūzijos premjeras Manuelis Vallsas kaltinamas ir tuo, kad nusprendė priimti įstatymo pataisas be parlamento pritarimo. Praeitą savaitę parlamente balsuota dėl nepasitikėjimo vyriausybe, tačiau jai nepasitikėjimui pareikšti neužteko balsų.

Parengta pagal užsienio spaudą


Susiję

Pasaulis 4066879673857632114
item