Meksikos prezidentas pateikė svarstyti siūlymą visoje šalyje įteisinti vienalytes „santuokas“

Antradienį Meksikos prezidentas Enrique Pena Nieto paskelbė, kad šalies kongresui planuoja pateikti siūlymą visos šalies mastu legalizuo...


Antradienį Meksikos prezidentas Enrique Pena Nieto paskelbė, kad šalies kongresui planuoja pateikti siūlymą visos šalies mastu legalizuoti tos pačios lyties asmenų „santuokas“. Nieto, praktikuojantis katalikas, paaiškino, kad jo siūlymas susidės iš dviejų projektų. Vienu bus siekiama įtvirtinti tos pačios lyties „santuokas“ kaip saugomas konstitucijos, o kitu pakeisti šalies civilinį kodeksą ir į jį įtraukti „santuokų lygybės“ apsaugą.

Praeitais metais Meksikos Aukščiausiasis Teismas priėmė sprendimą, kuris atvėrė kelią tos pačios lyties asmenims „susituokti“, tačiau kol kas tokios „santuokos" legalios tik Meksiko mieste ir dar keliose iš 31-os šalį sudarančios valstijos.

Įgyvendinus naująjį Meksikos prezidento siūlymą visoms šalies valstijoms taptų privaloma įteisinti vienalytes „santuokas“. Taip pat siūloma ir save translyčiais laikantiems asmenims suteikti galimybę turėti pasus, kuriuose būtų įrašyta jų „naujoji lytis“.

Kaip teigė prezidentas, tam, kad tai galėtų būti pasiekta, reikia „pripažinti kaip žmogaus teisę žmonių galėjimą sudaryti santuoką be jokio tipo diskriminacijos. Tai reiškia, kad santuokos turi būti sudaromos nediskriminuojant dėl tautybės, pilietybės, neįgalumo, socialinių ir sveikatos aplinkybių, religijos, lyties ar seksualinių preferencijų“.

Tačiau projektą turi patvirtinti du trečdaliai Meksikos kongreso narių, o valdančioji PRI partija nėra linkusi pritarti panašaus pobūdžio įstatymų projektams. Tikimasi, kad iniciatyva sulauks didelės opozicijos ir meksikiečių tarpe.

Kaip rodo tyrimai, nors beveik 80% Meksikos piliečių save laiko katalikais, vis dėlto Katalikų Bažnyčios įtaka šalyje yra gerokai sumenkusi. Iš tikrųjų tikėjimą praktikuoja ne daugiau nei 20% šalies piliečių.

Tos pačios lyties asmenų „santuokas“ be jokių apribojimų šiuo metu Šiaurės ir Pietų Amerikos žemynuose yra įteisinusios šešios valstybės.

Parengta pagal Churchmilitant.com informaciją

Susiję

Pažangos ideologija 7354926160298746350

Rašyti komentarą

21 komentaras

Pikc rašė...

Neomarksizmo puvėsis plinta...

Nežiniukas rašė...

"Nieto, praktikuojantis katalikas"...

Tuomet aš - užsislaptinęs marsietis.

Toks užsislaptinęs, kad kol to nesakau, niekas net neįtaria, kad esu marsietis.

vatep rašė...

praktikuojantis yra atliekantis praktikas. Katalikiškos praktikos dažnai viešos - pirmiausia tai yra ėjimas į bažnyčią, dalyvavimas mišiose. Kur čia užsislaptinimas, galintis būti lyginamas su tikruoju ir vargiai paslepiamu ligotu kai kurių marsietiškumu, nelabai aišku. Gal akivaizdume ir yra panašumas?

Pikc rašė...

Na, mano galva, čia yra eilinis ideologinis ėjimas: tas fruktelis (kairysis, "Institucinės revoliucinės partijos" (savo ruožtu priklausančios "Socialistų internacionalui") narys) apsiskelbia esantis "praktikuojančiu kataliku" ir pareiškia palaikymą homikams, tuo siųsdamas žinutę - "žiūrėkit, net TIKRI katalikai eina už neomarksizmą!". Suprantama, tai, labai tikėtina, sukels sumaištį tarp Meksikos katalikų - ko ir siekiama. :)

Nežiniukas rašė...

Žinote, karves kiekvieną vakarą uždarant į arklidę, jos netampa arkliais.

Taip - pas mus daugelis praktikavimą supranta kaip ėjimą į bažnyčią (tik per Kalėdas ir Velykas žinoma), bei tuo metu numetant į aukų krepšelį 20 eurų banknotą.

Praktikavimas reiškia - besilaikantis Bažnyčios mokymo.

Taigi, jei praktikavimas reiškia vaikščiojimą, tuomet Tarybų sąjungos laikais mes visi buvome idėjiniai komunistai, kadangi būdavome suvaromi į spalio ir gegužės demonstracijas. Ten vėliavas, leninus, stalinus nešdavome.

O po demonstracijų skubėdavome į kolektyvinius sodus.

Pikc rašė...

Taikliai ir logiškai - bet nemanau, kad prisibelsite į protus faunos, kuri ne mąsto, o "žino". ;)

Anonimiškas rašė...

Bukas traktoristas, del bukumo nesinaudojantis verzliarakciu, nezino, kas yra theoria ir kas yra praxis, nors ta zinojo dar Aristotelis. Tik del savo bukumo toks gali laikyti save issilavinusiu. Pati Kataliku Baznycia praktikuojanciu kataliku pripazista atliekanti isorines apeigas asmeni, priimanti sakramentus. Taip, reikalauja daugiau, bet i sirdi neilisi, todel del vidinio nusiteikimo - Dievas ivertins.
Beje, i sovietines demonstracijas vaiksciojai pakilia nuotaika, ta proga su savo draugeliais dar ir sventine taurele islenkdavai. Dabar nirsti ant visu, kurie taves tyliu resistentu nepripazista. Kadangi nepripazista niekas, nirsti ant viso pasaulio.

Nežiniukas rašė...

Pasirodo, pro šalį einantis, vistik nebuvo pro šalį einantis, o buvo pasiųstas homsomolų (jam į vakarus eit liepė, jai žygiuoti į rytus). Pasirodo homsomolas ne tik teisininkas, bet ir Bažnyčios mokslo žinovas.

Nagi "žinove", klok pirminius šaltinius apie tai, ką apie praktikavimą moko Katalikų Bažnyčia?

Beje, su "kovojusiais savas kovas", dhauge, aš nieko bendro neturiu. Ir man pripažinimo nereikia, ypač tokio, kurio pripažinimas būtų išties pažeminimas.

Dar ką pastebėjau: jei į pyderų klubus užeitų kunigas, tai jie tuojau pultų rėkti, kad niekas jo nekvietė. Bet va, patys lenda į padorią draugiją ir piktinasi, kad čia jis svetimas.

Anonimiškas rašė...

tu ir tokie kaip tu nesi padori draugija. Tu ir tokie kaip tu ir yra dvasios pyderai, besiburiantys i savo klubus ir juose keliantys mentalines orgijas.
Apie tavo protevius, nuo kuriu visai netoli tavo obuolys nuriedejo.

1595 metais, tuojau po Vilniaus universiteto isteigimo, Gerardi Mercatorijo atlase publikuotas LDK zemelapio aprasyme sakoma:

Jeigu vyras ir zmona sutinka, lietuviai lengvai skiriasi ir vel is naujo tuokiasi, kartodami tai daugeli kartu. Moterys atvirai, vyrams sutinkant, turi sugyventiniu, kuriuos vadina santuokos pagalbininkais, taciau vyrams tureti nesantuokiniu rysiu laikoma gedingu dalyku. Kas nors, nubaustas mirties bausme, yra seimininko verciamas pats ta bausme sau ivykdyti ir pasikarti.

Subrendusios merginos i santuoka ne vedamos, o grobiamos, kaip darydavo senoves lakedemonieciai pagal Likurgo istatyma.

1576 metais Kiolne isleistame G. Von Bruynen ir F.Hoogenbergh atlase idetas Vilniau planas kurio aprasyme teigiama:

Vilniaus zmones, ypac gyvenantys priemiescio lusnose, yra nemokyti, vergiskos prigimties, nemate jokiu laisvuju menu ar mokslu ir i juos nelinke, neveiklus, tinginiai ir dykunai, neturintys jokios laisves, tikri vergai, laikomi kilminguju nuosavybe.<...> Tevai kartu su vaikais ir galvijais bei zverimis gyvena kartu nesvariame hipokauste (dumineje pirkioje) , cia pat ant kieto suolo guli gimdanti seimininko zmona. Visame mieste niekas neturi lovu. Minkstai miegoti laikoma nuodeme (kaip ir dabar, nera ko europietiskais pyderu ismislais naudotis, ane, mulkiai?)
Prisigere midaus, sildyto vyno arba stipraus alaus ir girti, gincijasi, pesasi, suzeidzia vieni kitus, ziauriai musasi.
Mieste ispazistamas keistas tikejimas.Zmones labai pamaldziai klausosi baznyciose misiu. Ziuredami i kuniga, atidengianti kielika ir aukojanti, jie pamaldziausiai musasi ne tik i krutine, bet ir i veida. Kas praejusia nakti neleistinai sanguliavo ar paleistuvavo, tikejimo sujaudinti ta diena neina i baznycia, bet stovi lauke uz duru ir pro sienos plysi ziuri i apeigas atliekanti kuniga.

Anonimiškas rašė...

jezuitai, 1579 metais Vilniuje isteige universiteta (tuomet kolegija), turejo tiksla kovoti su reformacijos plitimu situose krastuose, stiprinti kataliku tikejima. Tuojau po universiteto atidarymo, jezuitai rase, kad Lietuvoje pirmu pirmiausia reikia grazinti krikscionybes minumuma, nes kaimuose lietuviai dar masiskai zalcius garbina ir su gyvunais santykiauja.

Nežiniukas rašė...

Ponuli, pats buvai klausiamas apie pirminius šaltinius, iš kurių bėrei savo "išmintį" apie tai, kas Bažnyčios yra laikoma praktikuojančiu kataliku.

Ir ką gavome. Gavome tai, apie ką sakoma: nuvažiavo su burokais į malūną.

Apie dabartį, dabartį ponuli šnekėk, nes straipsnyje pačio žiniai, jei nesiorientuoji, yra aprašoma dabartis, 2016 metai, gegužės mėnuo.

Ir galiausiai - mano protėviai su gyvūnais nesantykiavo, todėl to manęs neišmokė.

Kadangi liberastai tas santykiavimo technikas propaguoja, reiškiasi, čia apie pačio protėvius parašyta.

Pikc rašė...

"Dar ką pastebėjau: jei į pyderų klubus užeitų kunigas, tai jie tuojau pultų rėkti, kad niekas jo nekvietė. Bet va, patys lenda į padorią draugiją ir piktinasi, kad čia jis svetimas." - nes mentalitetas skiriasi - LABAI skiriasi. ;)
Aš galvoju - o juk homjaunuolio elgesys nėra kažkuo išskirtinis. Įsivaizduokim žmogelį, politkorektiškai vadinamą "su spec. poreikiais", kuris vietoj pelnytos konkrečios įstaigos paciento palatos staiga lyg ant šakių iškeliamas ir pasijunta "ypatingu", "progresyviu", "visame kame teisiu" beigi šiaip "centrine figūra", kuriai, be kita ko, visi aplinkiniai yra be galo skolingi visokias "teises". Argi bus kažkas netikėto, jei toks veikėjas pradės "sklaidytis" ir ar logiška iš tokio būtų tikėtis kažko bent artimo adekvatumui? Taigi. :) Tokia tat mano nuomonė. ;)

Anonimiškas rašė...

Save kataliku,panasu, laikanciam buduliui reikia pacituoti Kataliku Baznycios Katekizma, nes kitaip tas budulis nezino, ka Baznycios mokymas laiko krikscionimi? Prasom, Katekizmo 9 skirsnio 4 skirsnelio 871:

„Krikščionys yra žmonės, Krikštu tapę Kristaus kūno nariais; suburti į Dievo tautą ir dėl to būdami tam tikra prasme Kristaus kunigiškosios, pranašiškosios ir karališkosios tarnybos dalyviais, jie yra pašaukti – kiekvienas pagal savo padėtį – į pasiuntinybę, kurią atlikti pasaulyje Dievas pavedė Bažnyčiai.“

Taigi, vienintele isankstine oficialaus pripazinimo krikscionimi salyga yra krikstas. Apie karves ir arklides gali pasakoti, tau, kaimieti, valstietiskas pasaulio vaizdinys artimas ir savas, tik nepamirsk ir oficialaus kitokio poziurio galimybes.

Pikc rašė...

Labai įdomus variantas - savo fanatišką bukumą ir visišką bet kokios kultūros stoką nuosekliai demonstruojantis homjaunuolis nepaliaujamai "buduliais" vadina NEPALYGINAMAI už save protingesnius asmenis. Kaip jau minėjau - psichologinė projekcija yra gana būdingas "spec. poreikių" faunai. Kažkada mačiau Vilniaus gelžkelio stotyje besikeikiančią girtą prostitutę - kaip ji tada visus aplinkinius koneveikė! Grynai kaip šitas homjaunuolis. Tiesiog stebėtinas panašumas. O gal...? ;)

Nežiniukas rašė...

Na, pradžia teikianti vilčių. Paminėjai tapimo krikščionimi pradžios sąlygą. Bet krikštui priimti irgi yra sąlygos, be kurių nebūsi pakrikštytas. Bet ir to nepakanka buvimo geru krikščionimi, kaip santuokos nepakanka, kad sukurta šeima būtų laikoma gera ir išauklėjusi dorus vaikus.

Teikia vilčių ir tai, kad nuo grynai plūdimosi pereinama prie argumentuotos diskusijos. Kas ten žino, gal plūdimosi mažės, daugėjant argumentacijos.

Viena galiu pasakyti: anonimas nėra kvailas. Moka surasti ir naudoti pirminius informacijos šaltinius. Nors apie mane anonimas viską "žino", aš apie anonimą bandysiu tik spėti.

Jis yra arba kokios nors teisės srities dėstytojas, neturintis, arba mažai turintis praktikos, arba jaunas advokatas, dirbantis kokioje garsesnėje advokatų kontoroje, kurioje jam pavedamos beviltiškos bylos, bet už kurias jau sumokėta ir tenka, rodantis didžiai išmintingu, dėstyti teisme teisės aktus, mažai ką turinčius bendro su bylos aplinkybėmis, tuo būdu iš pradžių juokinant teisėjus, vėliau jau verčiant juos piktintis dėl pasakų dėstymo ir tuo būdu - teismo negerbimo.

Viena yra aišku: anonimas tikrai nėra savo srities ekspertas, nes pas jį didelis puikybės laipsnis. Kiek man gyvenime teko bendrauti su savo sričių korifėjais, netgi pasaulinio lygio, šalia kurių jautiesi menkas, juos vienijo vienas esminis bruožas: begalinis kuklumas. Tekdavo su juoku stebėti, kad jų vadovaujami asmenys, kurie žinodavo nepalyginamai mažiau, jų "žinojimas" būdavo kompensuojamas puikybe. Todėl bendraudamas su korifėjais, kurie vienu ar kitu būdu buvo mano mokytojai, supratau, kad žinojimo ir puikybės suma yra pastovus dydis - vienam didėjant, kitas neišvengiamai mažėja.

Na, bet kadangi anonimas sakosi išmanantis teisę ir padarė gerą pradžią aiškinantis, kas yra praktikuojantis katalikas, jo paklausiu teisine kalba:

Mes sprendžiame bylą, ar Meksikos prezidento pretenzijos į praktikuojančio kataliko statusą yra pagrįstos. Jūs žinote, jei taip galima išsireikšti, ieškinio pagrindą ir dalyką. Jūs žinote kokios dalys sudaro sprendimo turinį.

Pabandykite nustatyti pagal bylos esmę kokia turi būti taikoma teisė ir pabandykite priimti motyvuotą sprendimą (pagal CPK reikalavimus) dėl ieškinio dalyko.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Manyčiau, SMARKIAI pervertinate homjaunuolio statusą. Patirtis rodo, kad tokie "entelektualai" dažniausiai būna pradinių kursų studentai. ;)

Pikc rašė...

Pamiršau pridurti "geriausiu atveju". :)

Anonimiškas rašė...

Bandau jus suprasti. Du tipiniai egzemplioriai. Vienas kategoriskesnis ir bukesnis, nors ir daugiau visko i save be naudos prigrudes, su nenusisekusiu gyvenimu, kitas labiau atitinka lietuviskojo kaimo isminciaus, kazkodel gyvenancio mieste, besijauciancio ne savo kailyje, ideala. Tokiu yra minios, jie turejo ir dar kuri neilga laika tures itaka Lietuvos likimui. Didele dalimi labai neigiama itaka. Dabar per LTV Kulturos programa parode 1989 metu lietuviska filma Chameleonas. Jo herojus Skirmonis - vienas jusu, jusiskis tsakant. Seno tarybinio raugo veisle, kuri nenusiplauna, nes sedi prigimtyje. Rezisieriaus deka tas herojus suprato, kas jis toks ir kas yra prisitaikymas ir kaip tai zaloja. Ar daug bus supratusiu? Kol kas tik kine. Gyvenime tokiu vienetai, deja. O del manes nesivarginkit. Jei jums tinka, tegul buna studentas. Arba nenusisekes advokatelis, nekompetencija maskuojantis arsumu. Man nusisvilpt, ka manysit.

Pikc rašė...

Jargau, kokia, vis dėlto, aukso kasykla tokie egzemplioriai yra psichiatrams! Jau pradedu rimtai galvoti apie prof. reorientaciją, kai šitiek tyrimo medžiagos tiesiog gatvėj voliojasi. :D

Nežiniukas rašė...

Kaip sakoma - quod erat demonstrandum.

Kaip yra pas liberastus įprasta, viskas nusprendžiama ne pagal motyvus, ar mokslo faktus, bet politine valia.

Taip anonimas politine valia nusprendė, kad Meksikos prezidentas - praktikuojantis katalikas, nors įtariu nei trupučio neraukia kas tai yra per žvėris tas praktikuojantis.

Sutinku su Pikc dėl egzempliorių psichiatrams - man labai įdomu, ar anonimas yra toks ir besiplūstantis diskusijoje kalbant akis į akį ir viešumoje.

Kadangi jis anonimas, tai pasirodė su anonimui visomis būdingomis savybėmis - bailus, atsargus ir neprastaburnis.

Reiškia, norėjau pagerbti kaip žmogų, bet pasirodo anonimui padariau paslaugą, nes nebežinojo kaip besididžiuoti, gavęs tokį dėmesį, kaip mėšlas ant šakės pakeltas - pradėjo skleisti visą savo smarvę.

Augustinas rašė...

Gerai čia Nežiniukas pasisakė. :) Tiktai reiktų rašyti ne: "...norėjau pagerbti kaip žmogų, bet pasirodo anonimui padariau paslaugą,...". Reiktų parašyti: "...norėjau pagerbti kaip žmogų, bet pasirodo anonimui padariau psichiatro paslaugą,..." Pagaunat skirtumą, Nežiniuk? :)
Na, o gerb. Pikc, kaip visada, taikliai pastebėjo. :)
Na, o pats gerb. Anonimas, matyt, save laiko rimtu kataliku. :D Todėl ir palaiko visas tas politines nesąmones, tokias kaip Nieto projektas, ir dar bando įrodyti, kad Nieto yra katalikas.

item