Lenkija atsisako tęsti sutartį su „Gazprom“

Lenkija ketina atsisakyti tęsti ilgalaikę sutartį su Rusijos dujų bendrove „Gazprom“, kuri baigia galioti 2022 metais. Apie tai informuo...


Lenkija ketina atsisakyti tęsti ilgalaikę sutartį su Rusijos dujų bendrove „Gazprom“, kuri baigia galioti 2022 metais. Apie tai informuoja naujienų agentūra „Reuters“ remdamasi Lenkijos vyriausybės atstovu strateginės energetinės infrastruktūros klausimais Piotru Naimskiu.

„Mes bandysime pasiekti, kad ilgalaikė sutartis taptų praeitimi. Jeigu rusiškų dujų kaina bus pakankamai konkurencinga, neatmetame galimybės, kad jas pirksime, bet tikrai ne pagal ilgalaikės sutarties sąlygas“, – sakė P. Naimskis.

Pareigūno teigimu, suskystintųjų gamtinių dujų terminalas, pastatytas Lenkijoje, leis Varšuvai importuoti iki 5 mlrd. kubinių metrų dujų per metus. Lenkijos valdžia taip pat planuoja iki 2022 metų nutiesti dujotiekį Šiaurės jūroje, kuriuo per Daniją ir Baltijos jūrą būtų tiekiamos Norvegijos dujos. Dujotiekio praleidžiamasis pajėgumas sieks 10 mlrd. kubinių metrų per metus.

Pagal galiojančią sutartį Rusija tiekia Lenkijai 10,2 mlrd. kub. metrų dujų kasmet iki 2022 metų „imk arba mokėk“ sąlygomis.

Iki 2012 m. vidutinė „Gazprom“ tiekiamų dujų kaina Lenkijai sudarė apie 550 dolerių už tūkstantį kubinių metrų. Vėliau dujų kaina buvo sumažinta 15 proc., tačiau vis dėlto išliko viena aukščiausių Europoje. 2011–2012 metais „Gazprom“ sutiko po ilgalaikių derybų sumažinti kelioms Europos partnerėms sutartines dujų kainas vidutiniškai 10-čia procentų. Nuolaidos buvo suteiktos tokioms bendrovėms kaip Prancūzijos „GDF Suez“, Vokietijos „Wingas“, Slovakijos SPP, Turkijos „Botas“, Italijos „Edison“ ir „Sinergie Italiane“ ir Austrijos „Econgas“.


Susiję

Ekonomika 6645593060879088213
item