Jurga Žiugždienė. Lytinis švietimas ar lytiškumo ugdymas?

www.bernardinai.lt Nors  Sveikatos ir lytiškumo ugdymo bei rengimo šeimai programa dar tik rengiama Švietimo ir mokslo minsterijos sub...


www.bernardinai.lt

Nors  Sveikatos ir lytiškumo ugdymo bei rengimo šeimai programa dar tik rengiama Švietimo ir mokslo minsterijos suburtos darbo grupės ir net patys jos rengėjai nežino, kaip atrodys galutinis variantas, viešojoje erdvėje jau „pučiamas burbulas“ apie esą jos mokslinį nepagrįstumą, neadekvatumą, siekį iškeipti egzistuojančią realybę.

Vienas tokių akibrokštų – tai 30-ties visuomeninių organizacijų  gegužės 10 d.  kreipimasis į Švietimo ir mokslo ministrę A. Pitrėnienę, ją raginantis „skirti šiai sričiai atitinkamą dėmesį ir kurti alternatyvią, žmogaus teisėmis, moksliniais faktais bei kitų šalių sėkminga patirtimi paremtą lytiškumo ugdymo programą“, kadangi „šiuo metu darbo grupėje svarstomas programos projektas nesuteikia vaikams ir paaugliams  kokybiškos informacijos, kuri ateityje leistų kurti atsakingus pilnavertiškus tarpasmeninius santykius ir užsiimti saugiais lytiniais santykiais“.

Atrodo, viskas suformuluota pakankamai įtaigiai, tačiau kokios visuomeninės organizacijos pasirašė šį kreipimąsi? Daugiausia tos, kurios  susijusios su Gėjų lyga, Tolerantiško jaunimo asociacija arba Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacija. Kaip žinoma,  ši organizacija yra skandalingosios ir abejotiną reputaciją turinčios tarptautinės Planuotos tėvystės federacijos narė, kurios pagrindinis pajamų šaltinis – abortai ir kontracepcijos priemonės. Apmaudu ir kiek keista, kad minėtą kreipimąsi taip pat pasirašė ir „Jaunimo linija“ bei Lietuvos psichologijos studentų asociacija. Juk moksliškai įrodyta, kad ankstyvas lytinis gyvenimas turi neigiamą įtaką vaikų ir paauglių psichikos sveikatai, yra svarbus depresijos veiksnys, o taip pat prisideda prie savižudybių. Įdomu, kas iš tiesų slepiasi už šių organizacijų nugarų – o gal jos tiesiog suklaidintos suinteresuotų asmenų ir grupių, kurios prisidengdamos noru suteikti informaciją vaikams ir paaugliams, esą padėsiančią apsisaugoti nuo lytiškai plintančių ligų ir ankstyvo nėštumo, iš tiesų skatina anksti pradėti lytinį gyvenimą taip padidinant kontracepcijos ir abortų paslaugų vartotojų gretas. Tačiau ar iš tiesų  šiuo metu kuriama Sveikatos ir lytiškumo ugdymo bei rengimo šeimai programa yra atgyvenusi ir netgi  klaidinanti, kaip bandoma eskaluoti viešojoje erdvėje, o „pažangus“ lytinis švietimas – tinkamiausias šiuolaikiniams vaikams ir jaunimui?

Rengimo šeimai ir lytiškumo ugdymo programa nei slėps, nei draus

Pasak Laisvosios visuomenės instituto vadovės teisininkės Kristinos Zamarytės – Sakavičienės, labai svarbus aspektas, kurio nesupranta žmonės, yra manymas, jog ŠMM rengiama lytiškumo ugdymo programa slėps tam tikrą informaciją ir kažką draus. „Niekas iš tiesų informacijos neslėps, tačiau skirtumas tas, jog  ji bus pateikiama taip, kad neskatintų lytinių santykių paauglystėje, sieks, kad paaugliai juos atidėtų. O lytinis švietimas nemato poreikio tai atidėti, bet tik skatina ieškoti malonumo, duodamas apsisaugojimo priemones. Tačiau žmonės galvoja, kad  norima uždrausti viską“, - sakė K. Zamarytė-Sakavičienė.

Į Sveikatos ir lytiškumo ugdymo bei rengimo šeimai programos grupę Ateitininkų federacijos deleguota Monika Palilionė apgailestavo, kad apie šią programą buvo paskleista klaidinga informacija. Deja, iš tų,  kurie skleidžia klaidingą informaciją, ji negavusi jokio paaiškinimo, kuo remdamiesi šie taip elgiasi. „Manau, kad visuomenė galėjo būti suklaidinta tam tikrų suinteresuotų arba nekompetentingų grupių. Iš to kilo labai didelis burbulas. Kai yra pateikiama neteisinga informacija, programa ima atrodyti neadekvati, nepagrįsta ir pradedama nuvertinti. Tačiau tai yra netiesa, nes grupė, kuri dirbo, yra šios srities specialistai. Programa buvo rengiama įvairių sričių profesionalų - medikų, teisininkų, jaunimo organizacijų. Labai keista, kad aktyviai skleidžiama dezinformacija teigia, kad ši programa yra absoliučiai religinė, nes iš tiesų nesiremiama jokiu bažnytiniu dokumentu, o darbo grupėje yra tik vienas procentas Bažnyčios steigtų organizacijų. Visos kitos organizacijos nėra susijusios su Bažnyčia”, - tvirtino M. Palilionė.

M. Palilionė mano, kad  nesusipratimus, susijusius su rengiama programa,  greičiausiai sukėlė kai kurių žmonių nežinojimas apie ją. Ji prisipažino, kad jei pati nebūtų buvusi darbo grupėje ir girdėtų tik žiniasklaidos pasisakymus, taip pat pradėtų kvestionuoti šią programą. „Bet kai esi darbo grupėje ir matai, kiek daug į viešumą pasklido iškraipytos informacijos, kurią visi labai linkę pasigauti, tada supranti, kad reikia dar daug diskutuoti ir kalbėti”, - sakė pašnekovė.

Pasak M. Palilionės, dėl šios programos sukeltas jos priešininkų šurmulys yra per didelis ir visiškai neatitinkantis tikrovės.  „Jaučiame, kad svarbu kuo daugiau kalbėti apie šią programą, atskleisti visą tiesą apie ją.” M. Palilionės teigimu,  kaltinimai, esą programoje nebus kalbama apie kontracepciją, yra neteisingi. Tačiau čia bus apie ją kalbama iš visų pusių, kad jaunuoliai, susipažinę su medžiaga, gebėtų atsirinkti ir pasirinkti, žinodami, kas yra kontracepcija ir kokie gali būti šalutiniai jos poveikiai. Programoje  taip pat norima kalbėti apie abortą, akcentuoti, kad tai nėra vien moters teisė rinktis, bei   informuoti, kokios gali būti pasekmės jį pasirinkus. M. Palilionė patikino, kad programoje pateikta informacija remiasi moksliniais tyrimais.

„Programa yra labai plati ir daug apimanti. Jos tikslas, kad jaunimas gautų visą informaciją, ir apie teigiamus, ir apie neigiamus dalykus, ir gebėtų su mokytojo pagalba pasirinkti, kas jam tinkamiausia. Svarbu, kad jis pats už tuos pasirinkimus prisiimtų atsakomybę”, - sakė M. Palilionė.

Lytinis švietimas vs. lytiškumo ugdymas

Tad pasigilinkime, kuo gi skiriasi lytinis švietimas ir lytiškumo ugdymas. Nors abi šios sąvokos skamba panašiai ir dėl to ne vieną gali suklaidinti, jos skiriasi esminiais akcentais.  Taigi – lytiškumo ugdymas yra kur kas platesnė disciplina, visų pirma orientuota į vertybes, asmenybės ugdymą, rizikingo elgesio vengimą – t.y. pirminę prevenciją. O lytinis švietimas labiau orientuotas į „techninę pusę” – rizikingos elgsenos pasekmių mažinimą – taigi į antrinę prevenciją. Deja, kaip teigia VDU Santuokos ir šeimos studijų centro profesorė  dr. Birutė Obelenienė, lytinio švietimo propaguotojai painioja minėtas dvi prevencijas. „Manau, kad  šiandien tai – svarbiausias dalykas,“ - sako dr. B. Obelenienė. Pasak jos,  moksliškai patvirtinta, kad  nesant pirminės prevencijos antrinė prevencija neveiks. Tad  jei nėra aiškių nuostatų, žinios nebepadės. „Jei iki tol žmogus buvo pasileidėlis, tai po to bus gerai informuotas pasileidėlis, - vaizdžiai išsireiškė dr. B. Obelenienė. – Vadinasi, mokykloje turi būti priminė pedagoginė prevencija, kuri būtų nukreipta į rizikos vengimą“.

Pasak profesorės, socialiniuose moksluose moksliniais įrodymais pagrįsta, kad žmogaus pasirinkto elgesio modelis priklauso nuo jo turimų vertybių, taigi žmogus elgsis taip, kokias vertybes ir įsitikinimus jis turi. „Todėl vaikams ir paaugliams pirmiausia turėtų būti diegiamos vertybinės nuostatos apie žmogaus lytiškumą, kuris taip pat susijęs ir su žmogaus kaip neįkainojamos vertybės atėjimo kontekstu. Lytiškumą, kaip visą asmenį apimančią realybę, o ne tik seksualumą, kuris, išvertus į lietuvių kalbą, yra ne kas kita kaip geismingumas. Seksualumas yra integrali lytiškumo dalis, bet ne visas lytiškumas, - sakė profesorė.  – Vyriškumas ir moteriškumas atsiskleidžia tik abipusio papildomumo pagarbiuose santykiuose, ir ne kaip pavojų keliantis seksualumas, su kuriuo kažką būtina daryti, kaip bando įteigti lytinio švietimo šalininkai.  Pasak B. Obelenienės, būtent dėl šios nuostatos seksualumo atžvilgiu, kuri vyrauja lytiniame švietime, jis yra  netinkamas vaikams išsiugdyti vertybines orientacijas, leidžiančias tapti doru žmogumi.

Dr. B. Obelenienė taip pat pažymėjo, kad klaidinga manyti, jog padidinus prezervatyvų naudojimą turėtų sumažėti lytiškai plintančių ligų. Kad ir kaip tai gali nuskambėti paradoksaliai, epidemiologiniais tyrimais yra įrodyta priešingai – naudojamų prezervatyvų kiekis yra tiesiogiai proporcingas lytiškai plintančių infekcijų skaičiui. Šio fenomeno priežastis tiriantys mokslininkai teigia, jog taip atsitinka dėl vadinamojo rizikos kompensavimo mechanizmo. „Tai reiškia, kad žmogus nekeičia elgsenos, nes jam sakoma, jog tavo seksas bus saugesnis, jei naudosi prezervatyvus. Taigi rezultatas yra toks, kad kiek didėja sunaudojamų prezervatyvų, tiek daugėja lytiškai plintančių ligų“, – tikino profesorė.

Paaugliams geriausia – lytinių santykių atidėjimas

Dr.  B. Obelenienės teigimu, žmogaus raidos mokslo  pativrtinta, jog  paaugliams yra geriausia susilaikyti nuo lytinių santytkių iki emocinės brandos. O emocinė branda esti tada, kai žmogus yra pajėgus prisiimti atsakomybę ir įsipareigojimus. Pasak profesorės, šiandien neurobiologijos mokslas yra aiškiai  pasakęs, kad vaikai bei paaugliai negali prisiimti minėtos atsakomybės, nes jie dar nėra emociškai subrendę, kadangi smegenų kaktinė skiltis, atsakinga už kognityvinius gebėjimus, subręsta 21-aisiais gyvenimo metais.

Dr. B. Obelenienė taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad siūlomuose lytinio švietimo vadovėliuose  lytiniai organai pateikiami kaip visiškai autonomiška struktūra, nesujungta su smegenimis. Tačiau, anot profesorės, tai nėra teisingos biologinės žinios, kadangi „žmoguje viskas yra susiję, jis žmogus yra kūniškas ir lytiškas asmuo, ir lytiniai santykiai yra tokie svarbūs, kad piktnaudžiavimas jais šiandien tapo pagrindine mūsų kultūros ir šeimos griovimo priemone”.  

Lytinio švietimo ašis – lytinis malonumas

Profesorė dr. B. Obelenienė įspėja apie į Lietuvą besiskverbiantį vadinamąjį Visuotinį lytinį švietimą (comprehensive sexual education), paplitusį pasaulyje, kurio pagrindinė propaguotoja yra minėta skandalingoji tarptautinė Planuotos tėvystės federacija. Lietuviškoji jos narė yra Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacija.  Pasirodo, 2013 m. Seimo narė A. M. Pavilionienė atstovavo Lietuvai šios federacijos regioninio tinklo susitikime Stokholme, kuriame buvo patvirtinta tai, kad iki 2020 m. visoje Europoje bus įdiegtas visuotinai priimtas Visuotinis lytinis švietimas. Išleistose šio projekto gairėse, kurias sudaro 7 dalys, viena iš jų skirta lytiniam malonumui. Pasak  dr. B. Obelenienės, čia mokytojams rekomenduojama su mokiniais kalbėti apie seksą akcentuojant lytinį malonumą, „truputį atidedant į šalį“  gąsdinimus apie lytiškai plintančias ligas. „Taigi šiuo metu Visuotinio lytinio švietimo pagrindinė ašis yra lytinis malonumas“, - įsitikinusi B. Obelenienė, o taip pat ir tuo, kad A. M. Pavilionienė iki 2020 m. bet kuriuo atveju bandys šią programą įdiegti Lietuvoje. Pasak  dr. B. Obelenienės, minėtoji programa skatina įvairių rūšių lytinius aktus, perša idėją, kad nė viena nė viena seksualinė praktika nėra blogesnė ar geresnė nei kita, ir moko vaikus, kaip stimuliuoti save bei savo partnerį iki orgazmo. Programoje įrašyta 12 nuorodų į abortą, kuris skatinamas kaip motinystės apsauga, nes moteriai abortas esą yra saugesnis nei gimdymas, ir naudojama įbauginimo taktika sakant, kad kiekviena nėščosios minutė prilygsta mirimui. Ši programa taip pat padeda moksleiviams nustatyti „gebėjimus“, reikalingus susitarti dėl patogių seksualinių santykių, tvirtina, jog jie yra teisingo amžiaus užsiimti seksu, ir kad kiekvienas asmuo turi nuspręsti pats, kada jis jaučiasi pasirengęs turėti lytinių santykių. Kad ištirtų savo pasirinkimą, vaikai turi užpildyti tam tikrą lentelę, pagal kurią nustatoma, jog jie pasirengę lytinius santykius turėti tada, kai jie „jaučiasi artimi kitam asmeniui“. „Kitaip sakant, lytiniai santykiai yra atskiriami jau net ir nuo meilės, jau nekalbant apie įsipareigojimą“, - stebėjosi B. Obelenienė.

Pasak profesorės, Visuotinis lytinis švietimas, sukurtas ir įgyvendinamas Planuotos tėvystės federacijos,  pasaulyje pagarsėjusios baisiais dalykais, kad netgi B. Obamos vyriausybė nutraukė jai finansavimą, yra ne kas kita kaip vaikų sudominimas seksu, jų užkabinimas ant sekso kabliuko ir auginimas vartotoju.

Dr. B. Obelenienė atkreipė dėmesį į dar vieną aspektą - seksualinę priklausomybę,  kada emociškai nestabilus žmogus nuo streso vartoja seksą kaip nusiraminimo priemonę. „Taigi, negana to, kad Visuotinis lytinis švietimas augina kontracepcijos pramonės vartotojus, jis, skatindamas vaikus masturbuotis, juos įtraukia ir į seksualinę priklausomybę“, - konstatavo profesorė.

PSO atlikto tyrimo apie tai, koks procentas penkiolikmečių yra turėję lytinių santykių, duomenimis, Lietuva kol kas atrodo ne taip jau blogai. Ji – trečia nuo galo. Kai tuo tarpu Danija ar Švedija čia yra „lyderės“, tad Rengimo šeimai lytiškumo ugdymo programos šalininkai yra itin susirūpinę, kad jei Lietuvoje pavyks „prastumti“ Visuotinio lytinio švietimo programą, mūsų paaugliai gali atsidurti šių reitingų viršuje.

Nacionalinės tėvų ir šeimų asociacijos (NŠTA) atstovė, gydytoja pediatrė, septynių vaikų mama Jolita Pukelienė priminė apie prieš keletą metų Dainavos jaunimo centre viešėjusius svečius iš Švedijos, kurie čia vedė lytinio švietimo seminarus. Jie taip pat atliko centre besilankančių jaunuolių tyrimus dėl lytiniu keliu plintančios ligos chlamidiozės, kurios pagrindinė komplikacija - nevaisingumas. Pasak J. Pukelienės, svečius labai nustebino tai, kad užsikrėtusiųjų šia liga tarp tikrintų  jaunuolių beveik nebuvo. Tuo tarpu Švedijoje, kur taikoma lytinio švietimo programa, yra didžiulis chlamidiozės protrūkis.

Lytinis švietimas nėra pagrįstas mokslu

Kaip gydytojai, J. Pukelienei nerimą kelia ir tai, jog lytinio švietimo propaguotojai teigia, kad būtent jie remiasi mokslu, tačiau jų palaikomas hormoninės kontracepcijos skyrimas vaikams nėra patvirtintas jokiais moksliniais tyrimais. „Visiems aišku, kad vaikas nėra suaugusio žmogaus tiksli kopija. Jeigu hormoninis kontraceptikas yra saugus suaugusiam žmogui, visiškai neaišku, kaip tai paveiks jauną organizmą. Hormoninė kontracepcija veikia bręstančią hormoninę sistemą. Hormoniniai kontraceptikai yra paremti būtent besivystančios hormoninės sistemos blokavimu. Ateityje tai gali lemti tiek masinius nevaisingumo atvejus, tiek onkologinius susirgimais. Tokių nesaugių preparatų mes negalime siūlyti vaikams“, - sako J. Pukelienė.

J. Pukelienei,  kaip gausios šeimos mamai, nerimą kelia ir tai, kad  lytinio švietimo programoje, kurią propaguoja Planuotos tėvystės asociacija, o savo ruožtu, ir Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacija Lietuvoje,  yra diegiama neigiama nuostata nėštumo atžvilgiu. „Tyrimai rodo, kad tose šalyse, kuriose gimstamumo rodikliai yra ženkliai mažesni,  įgyvendinama būtent ši lytinio švietimo programa. Tai galima pagrįsti ne hormoninių kontraceptinių priemonių efektyvumu, o neurolingvistiniu programavimu, kuris žmogaus sąmonėje įdiegia neigiamą nuostatą nėštumo atžvilgiu. Negaliu jaustis rami ir laiminga, kai nėštumas yra gretinamas su lytiniu keliu plintančiomis ligomis“, - piktinosi J. Pukelienė.

Anot J. Pukelienės,  būtent  lytinio švietimo programoje požiūris į žmogų yra pasenęs, kadangi čia į žmogų žvelgiama kaip į atskirų organų sistemų darinį, tačiau visiškai ignoruojamas visuminis kontekstas, nors šiuolaikinė medicina keliauja visai kita kryptimi. „Būtent psichinė sveikata, įdiegus lytinio švietimo programą, yra labai stipriai sužalojama“, - įsitikinusi J. Pukelienė.

Tėvų ir visuomeninių organizacijų atkirtis

Laisvos visuomenės institutas, reaguodamas į agresyvų puolimą viešojoje erdvėje, nukreiptą prieš  Rengimo šeimai ir lytiškumo ugdymo programą  ir spaudimą, daromą Švietimo ir mokslo ministrei, savo ruožtu gegužės 17 d. išplatino viešą kreipimąsi į švietimo ir mokslo ministrę A. Pitrėnienę  Dėl sveikatos ir lytiškumo ugdymo bei rengimo šeimai programos, kurį pasirašė 55 nevyriausybinės organizacijos. Jame pateikiami moksliniai duomenys su nuorodomis į literatūros šaltinius, kodėl būtent toks lytiškumo ugdymas, kuris yra nukreiptas į rengimą šeimai, o ne į kontraceptinių priemonių propagavimą mokyklose, yra tinkamas mūsų vaikams. Tarp kreipimąsi  pasirašiusiųjų –  labai daug tėvų organizacijų, forumų, organizacijų ir asociacijų, kurios dirba vaikų ir šeimų labui. Pavyzdžiui, kreipimąsi pasirašiusi NVO konfederacija vaikams, apima net 84 organizacijas, dirbančias vaikų labui. Dokumentą taip pat pasirašė ir tokios organizacijos, kaip Lietuvos žmogaus teisių gynimo asociacija, Biomedicinos etikos ir teisės institutas ir Lietuvos žmogaus teisių asociacija. Lietuvos žmogaus teisių asociacijos (LŽTA) atstovas Vytautas Budnikas, komentuodamas, kodėl ši organizacija prisijungė prie minėto kreipimosi, teigė, jog labai svarbu, kad visuomenė nepainiotų, kas yra lytinis švietimas ir lytinis ugdymas, kad būtina juos atskirti.

Pasak jo, propaguojant lytinį švietimą, dažniausiai teigiama, kad Lietuvos jaunuoliai lytinį gyvenimą pradeda dar būdami nepilnamečiai. Tačiau moksliškai tai nėra pagrįsta. Atvirkščiai, įvairūs specialistai teigia, kad daugumai paauglių tai nėra pats svarbiausias dalykas. Tą patvirtina ir kai kurios visuomeninės šeimos instituto stiprinimu besirūpinančios organizacijos, kurios netgi remiasi Pasaulio Sveikatos Organizacijos (PSO) duomenis.

V. Budnikas pritaria nuostatai, kad žmogaus elgesys dažniausiai priklauso nuo deklaruojamų vertybių. „Todėl vaikams ir paaugliams itin svarbu diegti vertybines nuostatas apie žmogaus lytiškumą ir  neprotinga lytiškumą sieti išimtinai su seksualumu, kurį būtina kontroliuoti arba „gydyti” kontraceptinėmis priemonėmis“, - sakė LŽTA atstovas.

V. Budniko įsitikinimu, lytinis švietimas bruka negatyvią nuostatą žmogaus nėštumo, žmogaus gyvybės pradžios atžvilgiu, o tokia nuostata nepriimtina vertybiniam vaikų ugdymui ir prieštarauja Švietimo įstatymo tikslams. V. Budnikas mano, kad lytinio švietimo propaguotojai sąmoningai painioja du dalykus. „Lytinio švietimo propaguotojai ciniškai klaidina visuomenę, teigdami, kad propaguojant prezervatyvų vartojimą,   mažinama ir ŽIV/AIDS grėsmė. Tačiau teko girdėti apie statistiką, kuri skelbia priešingus rezultatus. Nesu specialistas ir nenorėčiau detaliau apie tai kalbėti. Tačiau akivaizdu, kad šiuo atveju lytinio švietimo propaguotojai siūlo kovoti su pasekmėmis, o ne su priežastimis”, - sako V. Budnikas.  Jis taip pat įspėjo, visuomenė privalo žinoti, jog už lytinio švietimo propaguotojų projektų dažnai slypi privatūs interesai.

„Lietuva priskiriama didžiausios demografinės rizikos šalių grupei. Specialistai prognozuoja, kad per artimiausius 20 ar 30 metų mūsų šalyje gali likti tik 1,5 milijono gyventojų. Todėl valstybė  privalo itin atsakingai rinktis tiek švietimo, tiek šeimos politikos sprendimus. Jaunosios kartos atsakingas, ilgalaikiu įsipareigojimu ir atvirumu naujai gyvybei grįstas požiūris į seksualumą ir lytinį gyvenimą yra valstybės išlikimo sąlyga. Galbūt ne vienintelė. Tačiau tokio požiūrio ugdymas atitinka bendrąjį visų šalies piliečių interesą. Būtent bendrojo gėrio – viešojo intereso gynimas yra bet kurios valstybinės institucijos, įskaitant ir Švietimo ministeriją, pareiga”, - reziumavo V. Budnikas.

Tėvai geriau atstovauja vaikų interesams nei Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos organizacija

Vakarų Lietuvos tėvų forumo, taip pat pasirašiusio Laisvos visuomenės instituto parengtą 55 organzacijų kreipimąsi, pirmininkė Kristina Paulikė, kuri  yra dirbusi socialine pedagoge su vaikais ir jaunimu bei auginanti  7 vaikus, taip pat pritaria, jog rengiant lytiškumo ugdymo programą pirmiausia labai svarbu įtvirtinti pamatines vertybines per amžius nekintančias nuostatas – meilę, savigarbą, pagarbą, atsakomybę. „Žmogaus lytiškumas yra daug didesnis turtas nei vien lytiniai santykiai. Tuo mes ir skiriamės nuo gyvūnų, kurių lytiškumas apsiriboja instinktu ir dauginimusi. Žmogaus lytiškumą praturtina mūsų asmenybė ir žmogiškos vertybės. Tam, kad išliktume žmonėmis,  visa tai negali būti atsieta  nuo širdies ir meilės, švelnumo, supratimo ir pagarbos. Tik toks požiūris į santykius garantuoja laimingą santuoką.  Turbūt nereikia įrodinėti, kad paauglystė yra sudėtingas brendimo etapas, kuriam mes, ugdytojai – tėvai, pedagogai, privalome skirti reikiamą dėmesį, kurio,  pripažinkime, iki šiol neskyrėme arba skyrėme labai mažai. Būtina su paaugliais kalbėtis ir apie apsisaugojimo priemones, ir apie lytiškai plintančias ligas, tačiau jei mes vaikams formuosime nuostatą, kad seksas be meilės yra visiškai normalus reiškinys, tokiu būdu padarysime jiems meškos paslaugą – tiesiog išmušime vaikams pamatinį vertybinį pagrindą, o to rezultatas –   šeimos instituto silpnėjimas, skyrybų, nesutarimų, konfilktų daugėjimas”, - sakė K. Paulikė, išreikšdadam viltį, kad ateityje bus skiriama pakankamai dėmesio tėvų ir pedagogų švietimui, kurie gebėtų perteikti reikiamą informaciją reikiamu metu, nedarydamai žalos vaiko ar paauglio psichikai, ir padėtų išugdyti brandžią ir atsakingą asmenybę, gebančią mylėti, gerbti bei puoselėti tarpusavio santykius.

K. Zamarytė-Sakavičienė priminė, kad LR Konstitucija, o  taip pat Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas nustato, jog pagrindiniai vaiko ugdytojai yra tėvai. „Todėl mes manome, kad šis 55 organizacijų kreipimasis geriau ir aiškiau atskleidžia vaikų, šeimų ir tėvų interesus nei prieš gerą savaitę pateiktas 30 NVO kreipimasis į švietimo ministrę, kurį daugiausia pasirašė organizacijos, susijusios su Gėjų lyga arba Tolerantiško jaunimo asociacija arba ta pačia Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacija“, - reziumavo ji.

Ateitininkų federacijos atstovė Monikos Palilionės taip pat pabrėžė, kad  tikriausiai ne kiekviena šeima išdrįsta kalbėtis apie lytiškumą, santykius:  „Ši programa būtų ir tam tikra paskata į pažinimo, ugdymosi kelionę leistis kartu su savo vaikais. Tėvai taip pat  turėtų būti vaikų lytiškumo ugdytojai, kalbėtis su jais  jaunimui aktualiomis temomis“, - sakė Laisvos“.

A.M.  Pavilionienė pažeidė viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo įstatymą

Gegužės 17-jąją Laisvos visuomenės instituto atstovai taip pat pateikė ir skundą Seimo Etikos ir procedūrų komisijai, prašydami įvertinti Seimo narės Marijos Aušrinės Pavilionienės veiksmus, susijusius su lytinio švietimo diegimu Lietuvoje užkertant kelią lytiniam ugdymui.

Registrų centro duomenimis M. A. Pavilionienė yra Šeimos planavimo ir seksualinės asociacijos tarybos pirmininkė. Pasak Laisvos visuomenės instituto vadovės teisininkės K. Zamarytės – Sakavičienės, vien šis neatitikimas jau pats savaime yra Viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo pažeidimas. Tačiau, anot K. Zamarytės, esmė yra tai, kad ši Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacija yra žinoma kaip lytinio švietimo ir kontraceptinių priemonių propaguotoja. Jos puslapyje yra patiekiamas projektas „Prezervatyvas Cool Lietuvoje“ ir  nurodoma, kad jo tikslas  - pateikti lytiškai aktyviems jauniems žmonėms priemones, apsaugančias nuo lytiškai plintančių ligų, taip pat ŽIV/AIDS, ir neplanuoto nėštumo. Pagrindinė šios kampanijos sudėtinė dalis - tai jaunų žmonių poreikio turėti saugų lytinį gyvenimą ugdymas. Taigi, kaip teigia K. Zamarytė - Sakavičienė,  būtent šiam interesui realizuoti, t.y. „ugdyti jaunų žmonių poreikį turėti saugų lytinį gyvenimą“, gegužės 13 d. Seimo narė A. M. Pavilionienė surengė spaudos konferenciją lytinio švietimo tema. Joje dalyvavo net keli Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos nariai, tačiau pati M. A. Pavilionienė savo priklausymo šiai organizacijai nedeklaravo. K. Zamarytė –Sakavičienė įsitikinusi, kad šia spaudos konferencija buvo akivaizdžiai siekiama pateikti šveitimo ir mokslo ministrės sprendimą, susijusį su lytiškumo ugdymo programa, taip, kad „ministrė nedrįstų pasirašyti programos“. Pasak K. Zamarytės – Sakavičienės, Viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas nustato, kad asmuo, kuris turi tam tikrus interesus visuomeninėse ir panašiose organizacijose, privalo nusišalinti nuo sprendimų svarstymo ar priėmimo, jei tai gali sukelti interesų konfliktą. Taip pat šio įstatymo 13 straipsnio 1 dalis nustato ir tarnybinių teisių apribojimą: „Asmuo, dirbantis valstybinėje tarnyboje, o taip pat ir politikas, negali naudoti savo vardo ir pareigų, galių ir vardo, siekdamas paveikti kitų asmenų sprendimą, kuris sukeltų interesų konfliktą“.  Laisvos visuomenės instituto įsitikinimu, Seimo narė veikė pažeisdama Viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą, nes suorganizuodama spaudos konferenciją, kurios tikslas buvo paveikti šveitimo ir mokslo ministrės sprendimą, iš tiesų naudojo savo pareigas, galias ir vardą, siekdama tam tikrų interesų, ir tai sukelia tiesioginį interesų konfliktą.

 „Tad  visiškai akivaizdu iš kur sklinda šis  lytinio švietimo propaguotojų entuziazmas. Jo kilmė pakankamai žemiška – pinigai.  Todėl  į lytinio švietimo propaguotojus reikėtų žvelgti  paprastų vartotojų akimis – šie propaguotojai tėra rinkodaros instrumentai, kuriais siekiama padidinti prezervatyvų ir kitokių kontraceptinių priemonių paklausą. Skaudu, bet ši rinkodara labai žalinga mūsų jaunuolius“, - reziumavo Lietuvos žmogaus teisių asociacijos atstovas V. Budnikas.

Rengiant straipsnį talkino V. M. Lanskoronskytė


Susiję

Šeimos politika 7917086914944888512
item