Italijos parlamentas pritarė gėjų partnerystei

Italijos Atstovų Rūmai šią savaitę balsavo už vienalytės partnerystės įteisinimą šalyje, nepaisydami prieš šį projektą Romoje dvejus metu...

Italijos Atstovų Rūmai šią savaitę balsavo už vienalytės partnerystės įteisinimą šalyje, nepaisydami prieš šį projektą Romoje dvejus metus iš eilės surengtų rekordinių protestų. Projektas priimtas 369 balsais „už“ ir 193 balsais „prieš“. 

Dar vasarį jis buvo patvirtintas Senato, kur paramos sulaukė tik iki tol projektą kritikavusiems katalikams senatoriams tiesiogiai išdavus Bažnyčios mokymą ir sutikus palaikyti jam prieštaraujančias pataisas. Italijos politikos apžvalgininkai tai tiesiai pavadino „istorine katalikų išdavyste“. Vienalyčių partnerysčių įteisinimui sutrukdyti galėtų tik prezidento veto, grindžiamas prieštaravimu šalies Konstitucijai, tačiau tokia situacija nėra tikėtina. 

Partnerystė Italijoje užtikrina vienalytėms poroms beveik visas teises ir privilegijas, kurias suteikia santuokos institucija. Reikšminga išimtis - teisė įsivaikinti, kurią, kaip rodo Italijos teismų doktrina, galės atskirais atvejais galės suteikti teismai.  

Pataisos iš pradžių numatė registruotiems partneriams nuolatinės ištikimybės reikalavimą, tačiau jis buvo pašalintas iš galutinės projekto redakcijos. Tyrimai rodo, kad didelė dalis vienalyčių porų gyvena „atviruose santykiuose“, nereikalaudami iš partnerių ištikimybės. Pagal 2010 m. paskelbtą San Francisko valstijos universiteto atliktą tyrimą, daugiau nei pusė miesto homoseksualių porų palaikė nemonogaminius santykius.  

Sausio mėnesį atlikta apklausa parodė, kad priimtas pataisas palaikė tik 46 procentai respondentų. Tik 15 procentų italų palaiko vienalyčių porų įsivaikinimo galimybę. Būtent tokį tolesnį tikslą deklaruoja Italijos LGBT judėjimas, vertindamas iškovotą partnerystę įteisinimą. 

Monsinjoras Nunzio Galantino, Italijos vyskupų konferencijos sekretorius, balsavimo rezultatus pavadino pralaimėjimu visiems ir pareiškė, jog šaliai reikalingi politikai, kurie būtų dėmesingesni visuomenei ir suvoktų esminį sutuoktinių ir jų vaikų sudaromos šeimos vaidmenį valstybėje. 

Opozicinės Šiaurės Lygos partijos sekretorius Matteo Salvini pakvietė savo partijai priklausančius merus pilietinio nepaklusnumo akcijai, visoje šalyje pasipriešinant įstatymo įgyvendinimui. 

Visos trys dešiniosios partijos, esančios opozicijoje, paskelbė, jog dėl šio ignoruojant visuomenę nuspręsto klausimo inicijuos referendumą, kuriuo būtų siekiama Konstitucijoje įtvirtinti vienalyčių sąjungų draudimą. 



Susiję

Pažangos ideologija 3323344406417411891
item