Europos Sąjungoje auga prekyba vaikais

Europos Sąjunga (ES) kovoja su išaugusia prekyba vaikais, praneša ekspertai, skelbia „EUobserver“. Anot ES kovos su prekyba žmonėmis...


Europos Sąjunga (ES) kovoja su išaugusia prekyba vaikais, praneša ekspertai, skelbia „EUobserver“.

Anot ES kovos su prekyba žmonėmis koordinatorės Myrios Vassiliadou, ES prekiaujama vaikais ir nėščiosiomis, kurių kūdikiai vėlia būna parduodami juodojoje rinkoje.


Mažas vaikas yra vertas nuo keturių iki aštuonių tūkstančių eurų, o kartais netgi 40 tūkstančių. Daugelis parduotų vaikų susiduria su seksualiniu išnaudojimu, yra verčiami prašyti išmaldos ar užsiimti nusikalstama veikla.

Danija, Lietuva, Švedija ir Slovakija pranešė, kad padaugėjo atvejų, kai vaikai yra verčiami vykdyti nusikaltimus.

Užfiksuota, kad 2013 ir 2014 metais apie 2375 vaikai tapo prekybos žmonėmis aukomis. Bendras nukentėjusiųjų skaičius, įskaitant suaugusiuosius, siekia 15846 žmones.

Apie du trečdaliai aukų yra ES piliečiai. Daugelis jų gabenami iš Bulgarijos, Vengrijos, Nyderlandų, Lenkijos ir Rumunijos. Kita atvežami iš Albanijos, Kinijos, Maroko, Nigerijos ir Vietnamo.

„Kai kurie žmonės sako, kad tai tik ledkalnio viršūnė“, – teigė M. Vassiliadou.

Baiminamasi, kad į ES prieglobsčio ieškoti atvykstantys vaikai taip pat gali tapti nusikaltėlių aukomis. Tyrimai rodo, kad apie 60 proc. be tėvų į Europą atvykusių vaikų dingo iš juos priglaudusių pabėgėlių priėmimo centrų.

ES policijos biuro (Europolo) duomenimis, dingo mažiausiai 10 tūkst. nepilnamečių migrantų.

Didžioji dalis prekybininkų žmonėmis aukų yra seksualiai išnaudojamos, o apie 12 proc. tampa organų donorais, priverčiami prašyti išmaldos ar prekiauti narkotikais.


Susiję

Pasaulis 2429657286656993800
item