Buvusi Lenkijos vyriausybė šnipinėjo jos politikai oponavusius asmenis

Mariuszas Kaminskis Naujas Lenkijos vidaus saugumo agentūros vadovas Mariuszas Kaminskis atskleidė, kad vyriausybėje esant Piliečių pla...

Mariuszas Kaminskis
Naujas Lenkijos vidaus saugumo agentūros vadovas Mariuszas Kaminskis atskleidė, kad vyriausybėje esant Piliečių platformos ir Lenkų liaudies partijai agentūra šnipinėjo įstatymų besilaikančius Lenkijos piliečius, tarp kurių buvo žurnalistų, kovotojų už abortų draudimą ir net katalikų kunigas.

Agentūra atsakinga už vidaus saugumo užtikrinimą, taip pat terorizmo prevenciją ir korupcijos tyrimus.

Ataskaitoje, kurioje parodoma agentūros veikla 2007-2015 metais, matyti, jog ji sekė daugybę grupių, kurios oponavo tuometinės vyriausybės politikai.

M. Kaminskio teigimu, tarp sekamų grupių buvo sankcionuotų mitingų ir eisenų dalyviai. Pavyzdžiui, 2012 metais tuomet opozicinės partijos „Teisė ir teisingumas“ organizuotos eisenos „Lenkija, pabusk“ dalyviai, katalikiškos Marijos radijo stoties darbuotojai bei profesinės sąjungos „Solidarumas“ nariai.

Jo teigimu, agentūra taip pat infiltruodavo savo žmones į kai kuriuos patriotinius ar už gyvybę pasisakančius renginius. Agentūros archyvuose buvo rasti šimtų renginių dalyvių adresai ir įvairūs kiti duomenys.

Dabartinis agentūros vadovas taip pat teigia, jog ji šnipinėjo 52 žurnalistus: įrašinėdavo jų telefonų pokalbius, analizuodavo kontaktinę informaciją, surinkdavo jų adresus bei informaciją apie šeimas.

Taip pat jos akiratyje buvo ir vadinamasis „Kryžiaus gynėjų“ judėjimas, kurio nariai dažnai susirinkdavo prieš prezidentūros pastatą Varšuvoje paminėti 2010 metų Smolensko tragedijos, kuomet nukritus lėktuvui mirė tuometinis Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis su žmona, kiti politikai, kariuomenės bei Bažnyčios hierarchai. Sekamas buvo ir šio judėjimo narys kunigas Stanislawas Malkowskis.

Parengta pagal užsienio spaudą


Susiję

Pasaulis 7024307762604266184
item