Bus pagerbtos trėmimo aukos

Vilniuje penktadienį bus prisimintas didžiausias 1948 metais sovietų okupantų įvykdytas Lietuvos gyventojų trėmimas pavadinimu „Vesna“. ...


Vilniuje penktadienį bus prisimintas didžiausias 1948 metais sovietų okupantų įvykdytas Lietuvos gyventojų trėmimas pavadinimu „Vesna“. 

Gegužės 22–23 dienomis iš Lietuvos Ištremta per 40 tūkstančių žmonių.

Dauguma tremtinių buvo apgyvendinta Krasnojarsko krašte, kita dalis – Buriatijoje.

Dėl sekinamo darbo, sunkių gyvenimo sąlygų ir ligų mirė per penkis tūkstančius ištremtųjų.

Jų atminimas bus pagerbtas atminimo valandėle prie paminklo sovietinės okupacijos aukoms atminti.


Susiję

Politika 5832472283229500904

Rašyti komentarą

4 komentarai

Anonimiškas rašė...

Tai garsiau, tai tyliau pakalbama apie tai, kaip didelė (kodėl didžioji?) rytų kaimynė mums skalbia smegenis per savo televizijas, koncertus ar dar kaip. O kas trukdo mums šiek tiek ta linkme padirbėti? Štai yra L. Berijos raportas apie tai, kas „nuveikta“ Lietuvoje:
propatria.lt/2013/02/nepriklausomybes-sasiuviniai-l-berijos.html

Kas gi trukdo padaryti trumpus garso klipus originalo kalba (dar tokiu tonu „gavarit Maskva“) ir leisti juos kaip reklamą per Ruskojeradijo. Pavyzdžiui šitą:

„1944–1952 m. Lietuvos TSR buvo areštuota, nužudyta ir ištremta daugiau kaip 270 tūkst. žmonių, iš jų: areštuoti, apkaltinus priklausymu antitarybiniam nacionalistiniam pogrindžiui – 63011 žmonių, nužudyti kaip šio pogrindžio šnipinėjimo ir teroristinių gaujų dalyviai – 20005 žmonės; ištremti už Lietuvos TSR ribų kaip buožės, gaujų slapstytojai ir bendrininkai – 126037 žmonės; prokuratūros ir milicijos areštuoti – 67326 žmonės. Tokiu būdu bendras šiuo laikotarpiu represuotų Lietuvos piliečių skaičius sudaro 10 proc. šalies gyventojų.“

Pikc rašė...

Kažkaip abejoju, ar per russkoje radio tokia informacija "praeitų". ;)
Na, o rasiejoj tai išvis nėra prasmės tuo užsiimti - ten fauna tik pasidžiaugs - maždaug, "teip tiems pribaltams-fošystams ir reike!".

žara rašė...

Būtų kaip privaloma programos to laikotarpio įvykiams paminėti priemonė.
Kaip informacinis mokestis už žodžio laisvę.

Unknown rašė...

Nepainiok žydruskių su rusais. Mano tėvą, kuris buvo rusas, irgi trėmė.
Išsitrauk anteną iš galvos, gal pradėsi mąstyti.

item