Algimantas Rusteika. Politinės savižudybės klasika

Senais senais, labai blogais ir linksmais laikais, dar iki tautos išėjimo iš faraonų šalies, vogdavo ne taip. Net namų valdybos viršinin...


Senais senais, labai blogais ir linksmais laikais, dar iki tautos išėjimo iš faraonų šalies, vogdavo ne taip. Net namų valdybos viršininkas, imdamas 10 rublių ir butelį degtinės už klozeto pakeitimą be eilės, pats asmeniškai to nedarydavo. Paimdavo koks meistras ar santechnikas ir nunešdavo, kam reikia.

Ką bekalbėti apie partinius veikėjus. Ten kyšius imdavo visiškai juodi ir mažiukai. Ir bet kokio demaskavimo atveju tas, kuriam kyšis ir būdavo imamas, trenkdavo kumščiu į stalą ir griežtai nubausdavo už kyšio ėmimą tą, kuris jam kyšį imdamas įkliuvo.

Dabar, šviesių demokratijos teisių siautėjimo laikais, partijos lyderis ima lagaminą grynųjų pats. Į savo šventas, garbingas rankas. Ir laiko namuose, vos ne po lova, kaip Koreika iš „Aukso veršio“. O atvykę pareigūnai be didelio vargo suranda.

Ką apie tai pasakytų patyręs vatnikas? Matyt, nepasitiki savais, šmikis. O tai ims ir dalį nugvelbs, žalčiai. Ar išpliurps per kurmius priešams, niekšai. Ir dar sako, kad patobulino valstybę, dundukai. Nieko jie ten nepatobulino, durneliai. Mūsų laikais geriau buvo.

Ką matė tomis dienomis eilinis Lietuvos Respublikos rinkėjas? Jis matė, kad atėjo A.Guoga ir pasakė – reikia patikrinti melo detektoriumi visus vadus, ar neėmė kyšių. Ir matė, kad tokį pasiūlymą pateikęs vadas pats per kelias dienas lekia ir iš vadų, ir iš partijos. Atspėkit iš trijų kartų, ką pagalvojo eilinis rinkėjas?

Valdiška žiniasklaida tomis dienomis buvo tapusi liberalų mundurų skalbykla. Apie Šventąjį Eligijų beveik nekalbėta. Na, vienu dviem sakiniais. O po to ilgai ilgai apie tai, kaip partija valosi. Ir kaip viskas aplinkui pražys ir bus nuostabu.

Atskrenda pavairuoti A.Guoga, pripliurpia ko nereikia ir kam niekas nepritars, po kelių dienų išeina iš pirmininkų ir išstoja iš partijos sakydamas, kad balsuos už kitą partiją. Jei lieptų priešams parašyti scenarijų, kaip elgtis, kad būtų sužlugdyta partija tokioje situacijoje, jie geresnio nesugebėtų sugalvoti. Toks yra dabar jau buvęs partijos antrasis žmogus.

O trečias ir kiti? Ogi visiški nuliai. Paslaugiai už dyką duotu geriausiu valdiško eterio laiku valandų valandas čiulba apie suvažiavimą, postus, auditus, kaip patys ar jų pačių pasamdyti griežtai patikrins save ir kitus savo chebros reikalus. Niekam tai neįdomu, ponai, negi nesuprantat? Žmonėms dzin, ką jūs ten savo viduj darysit.

Ar yra Lietuvoj nors vienas asilas, tegu ir psichiatrinėje ligoninėje sunkių ligonių palatoje diržais pririštas prie lovos, kuris patikėtų R.Šimašiaus pasaka apie tai, kad D.Mockui rūpi paminklo J.Basanavičiui pastatymo vieta? Ir kad dėl to ir dėl Žaliojo tilto skulptūrų jie buvo susitikę asmeniškai ir kalbėjosi prieš skandalą dėl kyšio?

D.Mockui? Paminklo J.Basanavičiui?? Vieta??? Kai atsigausit iš juoko priepuolio,  pažiūrėkit E.Jakilaičio laidos įrašą. Nereikia būti kūno kalbos specialistu. Šypsena, tonas, rankų ir akių judesiai. Meluoja.

Jei dėl vidaus, tai žmones domina tik tai, ar ten jūs visi ėmėt, ar tik Šventasis Eligijus? Jūs juk nė vienu žodžiu nepasmerkėt, neatsiribojot, net neatsiprašėt ir neatgailaujat, tai ką po to apskritai apie jus galvoti? Elgiatės, tarsi nieko neatsitiko, na, lyg pirmininkas būtų žuvęs avarijoje. Ir visos kalbos apie tai, kas bus kitas fiureris ir kaip partijai išsisukti per rinkimus.

O rimtai žmones domina tik tai, kas bus su jais. Pasakykit tiesiai – taip, buvo niekšas, nulenkit galvas. Žmonėms ne bažnyčių reikia. Atgailos reikia, nes niekas netiki, kad to nežinojot. Ir jūs patys juk netikit, nes žinojot. Ar bent nujautėt tai tikrai kiekvienas. Ir Dievas, ir žmonės atleidžia tiems, kurie gailisi. Bent pabandykit.

Ir kalbėkit žmonėms apie juos. Ką padarysit, kad jiems būtų lengviau, geriau, laisviau. Išnaudokit tai kaip progą rinkiminei kampanijai. Sakykit, ką gero nuveikėt ir nuveiksit, ko kiti nesiūlo, kuo esat geresni. Nejaugi galit pasiūlyti tik D.Kuodytės siūlymus dėl vienalytės partnerystės?

Nes viskas, ką dabar darote, yra veiksmai, kurių jokiu būdu nereikia daryti. Jei dar nėra, tai tikrai bus įtraukta į politologijos įvado pirmakursiams vadovėlius.

Elgiatės kaip demaskuota gangsterių gauja, kuriai svarbu tik tai, kas bus naujas vadeiva, kaip išsisukti nuo atsakomybės ir neprarasti valdomos teritorijos. Tai politinės savižudybės klasika.

Susiję

Politika 979479684134039408
item