Vilniuje bus pristatyta knyga apie Pilnutinės demokratijos svarstymus

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto mokslininkai kviečia į knygos „Lietuva, kurios nebuvo. Pilnutin...

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto mokslininkai kviečia į knygos „Lietuva, kurios nebuvo. Pilnutinės demokratijos svarstymai ir vertinimai” pristatymą gegužės 12 d. (ketvirtadienį) 17 val. VU TSPMI 402 aud. (Vokiečių g. 10).

Pilnutinė demokratija – tai XX a. Lietuvos katalikiškos krypties autorių politinius svarstymus vienijanti sąvoka, kuria siekiama moderniai demokratijai suteikti gyvą turinį; tai, iš asmens pirmumo principo kylanti ir savivaldžią visuomenę teigianti demokratija, apimanti ne tik politinę, bet ir socialinę bei kultūrinę sritis. Kelis dešimtmečius Pirmojoje Lietuvos Respublikoje ir išeivijoje gyvai diskutuoti pilnutinės demokratijos svarstymai išbaigta forma išdėstyti trijuose politinės minties dokumentuose: deklaracijoje „Į organiškosios valstybės kūrybą“ (1936), straipsnių cikle „Į reformuotą demokratiją“ (1943-1944) ir išeivijos studijoje „Į pilnutinę demokratiją“ (1954-1955). 

Pilnutinės demokratijos svarstymai, buvę reikšminga Lietuvos politinio mąstymo dalimi, Lietuvai taip ir liko „užšaldytu kapitalu”. Knygos pristatyme klausime, kaip dabartinę Lietuvos demokratiją įvertintų pilnutinės demokratijos kūrėjai? Ar kelis dešimtmečius diskutuotos idėjos vis dar aktualios ir lauktų sudabartinimo? 

Renginyje dalyvaus rinktinės sudarytojai - Kęstutis Girnius, Algimantas Jankauskas, Laurynas Peluritis, knygos vertintojai Alvydas Jokubaitis, Donatas Puslys, Vidmantas Valiušaitis, svečiai - pilnutinės demokratijos idėjų puoselėtojai. Aktyviausių renginio dalyvių lauks dovana – pristatoma knyga. 

Rinktine tęsiamas Lietuvos politinės minties palikimo publikavimo projektas. 

Leidinys skiriamas pilnutinės demokratijos kūrėjams atminti, deklaracijos “Į organiškosios valstybės kūrybą” 80-čiui ir artėjančiam Lietuvos valstybės atkūrimo 100-čiui. 




Susiję

Įvykiai 6192746523111992064

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

Lauksime knygos ir jos sudarytojų pamąstymų, ypač tema: "demokratija, apimanti ne tik politinę, bet ir socialinę bei kultūrinę sritis." Išties, kaip suderinti politinį, socialinį ir vertybinį atstovavimą? Pirmiausia į galvą ateinanti mintis, jog šis kilnus tikslas praktiškai neįgyvendinamas laikantis principo "vienas rinkėjas - vienas balsas".

item