Valdas Rakutis. Rusijos provokacijų tikslai

Amerikos pareigūnai užvakar pareiškė, kad du Rusijos lėktuvai Su-24 buvo „agresyviai“ priartėję prie JAV eskadrinio minininko „USS Donal...


Amerikos pareigūnai užvakar pareiškė, kad du Rusijos lėktuvai Su-24 buvo „agresyviai“ priartėję prie JAV eskadrinio minininko „USS Donald Cook“ Baltijos jūroje. Incidentas įvyko antradienį tarptautiniuose vandenyse.

- Pranešama, kad šis amerikiečių karo laivas rusų aviacijos jau buvo persekiotas ne kartą. Šįkart rusų lėktuvai praskrido vos per 9 metrus nuo jo. Ko tokiais atvejais siekiama arba ką čia norėta parodyti?

- Nemanyčiau, kad šis reiškinys yra kažkoks naujas. Pastaraisiais metais rusai panašių provokacijų surengė ne vieną. Visos panašios provokacijos visada turi kelis tikslus. Pirmiausia siekiama pademonstruoti savo galybę, kad apie juos rašytų laikraščiai, pasirodyti labai svarbiems ir reikšmingiems, kitaip sakant, tai karinės galios demonstravimas. Tačiau svarbesnis momentas yra tas, kad jie visą laiką tokiais atvejais testuoja potencialų priešininką, o tas testavimas yra tiek politinio, tiek techninio pobūdžio. Politinis testavimas - tai žiūrima, kaip amerikiečiai į tai reaguos, ar užpyks, ar imsis kontrpriemonių, o rimčiau jie žiūri tik į „kietas“ priemones... O techninis testavimas - tai stebėsena, per kiek laiko priešininkas sureaguos. Jiems tai svarbu tiek dėl to, kad „ginklai būtų aštrūs“, tiek ir dėl to, kad kartu ir jų lakūnai pasitreniruoja maksimaliai priartintomis sąlygomis prie kovinių.

- Dabar daug kalbama apie moderniąją amerikiečių priešraketinę sistemą AEGIS, kurią rusai esą galėjo pažeisti savo elektroninėmis priemonėmis. Kiek gali būti teisinga tokia informacija?

- Nesiimčiau vertinti grynai techninių ginkluotės aspektų. Tačiau sprendžiant iš to, kas yra skelbiama, tai rusų techninės galimybės iš tikrųjų yra sustiprėjusios, ir amerikiečiams dabar jau reikia pasistengti. Nes jie kurį laiką buvo užmigę ant laurų, kad vis tiek turi 10 metų technologinį atotrūkį, esą nieko pernelyg daryti nereikia, belieka rūpintis kitais dalykais... Dabar jau patys amerikiečiai pripažįsta, kad reikia susigriebti, nes dabar technologinė distancija, matyt, yra sumažėjusi, 10 metų jau nesiekia, o kai kuriais atvejais galima kalbėti ir apie visišką rusiškų technologijų priartėjimą. Rusai patys apie tai daug kalba, ir ne tik tam, kad darkart pasigirtų. Daug svarbiau yra sudaryti spaudimą JAV vyriausybei, kad ji leistų vis daugiau pinigų ginkluotės tyrimams.

- Tokie incidentai, tarp jų ir Baltijos jūroje, ne naujiena. Dar prisimename, kaip rusų kariniai laivai trukdė mūsų kabelio į Švediją tiesimo darbams, ką jau kalbėti apie reguliarius rusų karinės aviacijos pasirodymus pasienyje. Kaip tokiais atvejais reikia reaguoti? Nekreipti dėmesio ar daryti griežtus pareiškimus?

- Reaguoti reikia būtinai. Čia galima pasimokyti ir iš tų pačių rusų, kurie reaguoja visais įmanomais atvejais. Tačiau reikia žiūrėti, kad tas reagavimas būtų efektyvus. Kartais reikia tiesiog garsiai šaukti, bet kitais atvejais tiesiog reikia daug nešūkauti, o imti ir padaryti. Pavyzdžiui, Turkija ėmė ir padarė, iš pradžių kilo daug triukšmo, bet po to rusai ten tiesiog daugiau neskraido... Rusai tokią kalbą supranta geriausiai. O rėkauti galime mes, kai neturime daug pajėgumų arba kai mums reikia prisišaukti sąjungininkus. Tiesiog čia jau mūsų interesas. Kai kuriais atvejais reikia tiesiog padaryti, o po to, galbūt, gražiai atsiprašyti...

Valdas Rakutis yra profesorius, karo istorikas, Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos prorektorius.


Susiję

Valdas Rakutis 6601478605564172728

Rašyti komentarą

item