V. Matulevičius siūlo įpareigoti verslą ketvirtį pelno skirti darbuotojų skatinimui

Seimo narys Vytautas Antanas Matulevičius įregistravo pasiūlymą papildyti Darbo kodekso 138 straipsnį nauja nuostata, kuri įpareigotų dar...

Seimo narys Vytautas Antanas Matulevičius įregistravo pasiūlymą papildyti Darbo kodekso 138 straipsnį nauja nuostata, kuri įpareigotų darbdavius skirti darbuotojų skatinimui ne mažiau kaip 25 procentus gaunamo pelno.

„Lietuvoje darbuotojų atlyginimai ir toliau išlieka vienais iš mažiausių Europos Sąjungoje, nors pagal daugelį kitų rodiklių mūsų valstybę jau galima laikyti Bendrijos „vidutinioke“, – teigia V. A. Matulevičius. – Akivaizdi disproporcija tarp darbo užmokesčio ir šalies ūkinės pažangos patvirtina, kad šio reiškinio priežastys slypi ne tiek objektyviose galimybėse, kiek subjektyviame darbdavių nenore proporcingai dalytis bendromis pastangomis sukuriama verte. Apie tai byloja ir faktas, kad menkus atlyginimus moka ne tik tie darbdaviai, kurie neišgali mokėti daugiau, bet ir ta jų dalis, kuri išsiskiria didžiulėmis pajamomis bei pelnais. Siūlomas Darbo kodekso papildymas nuostata, įpareigojančia darbdavius skirti darbuotojų skatinimui ketvirtadalį gaunamo pelno, būtų esminis žingsnis į priekį, įtvirtinant socialinį teisingumą ir mažinant netoleruotiną socialinę atskirtį bei skurdą. Tai taip pat sumažintų emigracijos mastus, kurie jau ima kelti pavojų tautos išlikimui.“

Konkrečius darbuotojų skatinimo dydžius ir tvarką V. A. Matulevičius siūlo numatyti kolektyvinėse ar darbo sutartyse. Lėšų suma, skirta darbuotojams skatinti, nebūtų apmokestinama pelno mokesčiu. Tačiau pagal galiojančią tvarką nuo išmokėtos sumos būtų skaičiuojamas gyventojų pajamų mokestis. Seimo nario tvirtinimu, balsavimas už jo siūlymą bus principinis ir parodys, kas iš parlamento narių – už socialinį teisingumą ir krikščioniškąsias vertybes.


Susiję

Vytautas Matulevičius 7162681992853756510

Rašyti komentarą

1 komentaras

Nežiniukas rašė...

Na, čia tai komunizmo grimasos: atimti ir padalinti.

Gal sakau pirmiausiai reikėtų seimūnų algą pririšti prie minimalios mėnesinės algos, bei atsisakyti kanceliarinių išlaidų. Tuomet kai tektų dalyti savo turtą - durnos mintys išgaruotų.

Visa tai - populizmas. Tai siūloma, o kas iš tikrųjų pagerintų darbuotojų padėtį - atkakliai stengiamasis nutylėti.

item