Mokslų akademijoje – konferencija apie J. Marcinkevičių ir pastangas išsaugoti valstybinį mąstymą

Metų pradžioje susikūręs Vilniaus forumas gegužės 7 dieną, 11 valandą Lietuvos mokslų akademijos didžiojoje salėje organizuoja konferenci...

Metų pradžioje susikūręs Vilniaus forumas gegužės 7 dieną, 11 valandą Lietuvos mokslų akademijos didžiojoje salėje organizuoja konferenciją „Justino Marcinkevičiaus nuvainikavimas: kovos su „tarybine lietuvybe“ istorinis kontekstas ir politinė prasmė“. 

Konferencija rengiama reaguojant į metų pradžioje viešojoje erdvėje suaktyvėjusį Justino Marcinkevičiaus asmens ir apskritai lietuvybės puoselėjimo pastangų sovietmečiu niekinimą. Kovo 11 dieną konferencijos organizatoriai paskelbė daugiau nei 180 žinomų Sąjūdžio kūrėjų, signatarų, rezistentų, mokslininkų ir kultūros veikėjų pasirašytą viešą laišką, kuriame išdėstė pagrindines nuostatas šiuo klausimu. Organizatorių teigimu, konferencija skirta išsamiau pažvelgti tiek į inteligentijos pastangas sovietmečiu puoselėti lietuvybės ir Lietuvos valstybingumo idėjas, tiek ir į dabartinius bandymus sumenkinti jų atliktą darbą bei vaidmenį kelyje į Kovo 11-ąją. 

„Nors mūsų istorikai jau išties daug nuveikė sovietmečio tyrimų srityje, tačiau jų darbai, deja, visuomenei dar nepakankamai žinomi. Todėl viešojoje erdvėje stebime pavojingas tendencijas drastiškai supaprastinti to laikotarpio istoriją, visus apskelbiant kolaborantais arba priešingai, tyliaisiais patriotais, tik ir laukusiais progos dirbti Lietuvai. Tokiu būdu, išskyrus pogrindžio rezistentus ir idėjinius komunistus, visi likusieji paverčiami vientisa pilka mase. Lieka nebeaišku, kaip iš tokios prisitaikėlių visuomenės galėjo kilti Sąjūdis ir pati nepriklausomybės idėja, ir – dar svarbiau – į kokį lietuviškosios tapatybės pamatą apskritai galime remtis, šiandien kurdami modernią nepriklausomą Lietuvą. J. Marcinkevičius šiame kontekste visiems turėtų būti įdomus pirmiausia kaip pastangų išsaugoti lietuvybę sovietmečiu simbolis. Todėl konferencijoje klausime, kaip turėtume vertinti J. Marcinkevičiaus ir kitų kultūrininkų tuomet nuveiktus darbus, lietuvybės būklę ir puoselėjimo galimybes sovietmečiu, į kokias klišes šiandien mėginama sutalpinti sudėtingą sovietmečio istoriją, kodėl tai daroma ir kokį žmogaus tipą formuoja skausmingas Lietuvos perėjimas iš komunistinės į neoliberaliąją utopiją“, – teigia viena renginio organizatorių, Vilniaus universiteto profesorė Rasa Čepaitienė. 

Konferencijoje pranešimus skaitys Valentinas Sventickas, Laisvūnas Šopauskas, Vytautas Rubavičius, Rasa Čepaitienė ir Vytautas Radžvilas. Renginyje bus pristatytos Vilniaus forumo parengtos į piliečių valstybinio mąstymo ugdymą orientuotos visų pakopų Lietuvos švietimo sistemos reformos gairės.

Renginys atviras klausytojams, tačiau dėl riboto vietų skaičiaus organizatoriai prašo norinčiųjų dalyvauti užsiregistruoti:




Susiję

Justinas Marcinkevičius 2385200482063370907

Rašyti komentarą

16 komentarų

Anonimiškas rašė...

Siaip butu idomu, jeigu butu diskusija. Dabar susirinks visi su viena nuomone vienas kita patvirtint, pagirt ir kita nuomone pasmerkt. Kuo ne proletaru ir "inteligentijos" kolektyvo draugiskas vieningas partinis NE burzuju atmatoms? Ko ten eiti, jeigu kiekvienas is paskelbtu praneseju tik perskaitys ka jau publikavo spaudoje? O juk klausimas labai idomus ir labai aktualus. Siandien panasioje padetyje liko rusu intelektualai. Neblogai apmokami, privaciai bamba ant Putino, o viesai maloniomis israiskomis atidirbineja ta gera islaikyma.

Pikc rašė...

"Kuo ne proletaru ir "inteligentijos" kolektyvo draugiskas vieningas partinis NE burzuju atmatoms?" - LABAI įdomus palyginimas, atsižvelgiant į tai, kad tie "proletarai ir entelegentija" (kitaip tariant, progresyvus homjaunimas) yra KITOJE barikadų pusėje, o "buržuaziniai nacionalistai" (t.y. tie patys "buržujų atmatos", homjaunimo akimis žvelgiant) renkasi į šią konferenciją. ;)
Palyginimui - įsivaizduokim sau, kad tarpukario Lietuvoj koks šveplai rašantis "aktyvistas" reikštų nepasitenkinimą, kad į patriotinį renginį nekviečiami komuniagos. Klausimą, kiek toks pareiškimas būtų vertas, palieku atvirą. :)

Ainis rašė...

Pritariu Pikc. Ir ypač taiklus:
"įsivaizduokim sau, kad tarpukario Lietuvoj koks šveplai rašantis "aktyvistas" reikštų nepasitenkinimą, kad į patriotinį renginį nekviečiami komuniagos".

Anonimiškas rašė...

"Siaip butu idomu, jeigu butu diskusija."

Drįstu pasiūlyti diskusijos temą - "Kieno nuopelnai lietuvybei didesni: su sovietmečio režimu flirtavusių inteligentų ar dabartinės laisvos Lietuvos briuselinių partijų".

Temą galima kitaip apversti - "kas kasė ar kasa Lietuvai pavojingesnę duobę: marcinkevičiai ar walatkos".

Anonimiškas rašė...

kad jums būtų aiškiau (nors tokiems, visada žinantiems tik vieną savo "tiesą", aiškiau greičiausiai niekada nebus), siūlau įsivaizduoti prieškario intelektualų pvz. Maceinos, Girniaus, Šalkauskio, Riomerio, Sruogos viešas diskusijas, kuriose dalyvauja tik vieną poziciją palaikantys asmenys - tiems šviesuoliams toks gūdus provincialumas buvo nesuvokiamas, todėl toks jų dalyvavimas būtų neįmanomas. Jeigu ką. Taip kad labai nesiglauskite prie tų milžinų, nykštukai.

Anonimiškas rašė...

na, pasiūlėt. Kas toliau? vargu ar esate pajėgus tą temą vystyti ir ką nors racionalaus ja pasakyti. Jau nekalbu apie klausimo kėlimo tendencijas - kas labiau pridėjęs į kelnes. Tai nuolatinis jūsų, prisidėjusių ir niekada neišsipraususių, kompleksas.

Anonimiškas rašė...

"Mokslų akademijoje – konferencija apie J. Marcinkevičių ir pastangas išsaugoti valstybinį mąstymą"

- Nesupratau. Kaip gali visa Mokslų akademija "apie J. Marcinkevičių..."? Kas gali būti neaiškaus apie J. Marcinkevičių? Argi ne jo mintys, ne idėjos ir įžvalgos reikšmingos? Kodėl teisiamas vardas J, Marcinkevičiaus, bet nesivadovaujama jo valstybiškomis mintimis?

Pikc rašė...

Tavarišč homsomolec, ką tamstelė matote vertų iš tų "milžinų" dalyvauti diskusijose? Visokias valatkas, putinaites, vanagaites ir pan. fauną? :) Beje, nepriklausmos Lietuvos laikais paleckiai, greifenbergeriai, kapsukai ir pan. atmatos tokioje situacijoje taip pat kriuksėtų apie "gūdų provincialumą" beigi "milžinus" (be abejo, šviesaus komunistinio (dabar - homunistinio) rytojaus nešėjus) ir "nykštukus" (t.y buržuazinius nacionalistus (dabar - retrogradus)). Nihil novum, kaip sako - jūsų faunos braižas "iki skausmo" pažįstamas, tavariščiai. ;)

VSD rašė...

Visi forumo dalyviai bus įtraukiami į sąrašus asmenų, kuriuos gali paminėti ir pakomentuoti Rusijos propagandinė žiniasklaida.

Anonimiškas rašė...

Duodu galva nukirst ir kepure pridet, kad tu buvai komjaunuolis:)) O buvusiu nebuna. Kaimietis, su plugu kiseneje ir numirsi. Atleisk, Viespatie, nes kaimieciai kaime yra tradiciju ir blaivaus poziurio i pasauli saugotojai. Tuo tarpu kompleksuoti savo saknis prarade ir neprigije naujoje dirvoje iseiviai is kaimo, varomi kompleksu, tampa paciomis niekingiausiomis ir labiausiai apgailetinomis butybemis. Piktomis bezdzionelemis zoologijos sode.

Pikc rašė...

Ir bus įvardinti kaip grėsmė valstybei. O jei dar kas nors išdrįs valdžią pakritikuoti, tai išvis... :)

Anonimiškas rašė...

Tokie kaip tu visada tik viaukses is saugaus bezdzioneles narvelio ir niekada neiseis i viesuma drasiai pasakyti savo nuomones.

Pikc rašė...

Da da, tavarišč homsomolec, kaniešna. Ura! :D

Pikc rašė...

To veikėjo kiaurumas, sakyč, tiesiog fenomenalus! :)

Ainis rašė...

"Tokie kaip tu visada tik viaukses is saugaus bezdzioneles narvelio ir niekada neiseis i viesuma drasiai pasakyti savo nuomones."
- drąsiai pasakė savo nuomonę ir DRĄSIAI VIEŠAI prisistatė ANONIMIŠKAS 2016-04-23 11:40
:D

Valdžia įspėja: rašė...

http://tv.lrytas.lt/?id=14614181031459254873&utm_source=lrIndex&utm_medium=lrIndexTop&utm_campaign=lrIndex#

item