Gitanas Nausėda. „Gyvename kreivų veidrodžių karalystėje“

Penki.lt nuotrauka Konkurencijos taryba ir Vartotojų teisių apsaugos tarnybos savo darbą atlieka netinkamai, o prekybos centrai, pajutę...

Penki.lt nuotrauka
Konkurencijos taryba ir Vartotojų teisių apsaugos tarnybos savo darbą atlieka netinkamai, o prekybos centrai, pajutę, kad gyventojai turi daugiau pinigų nei rodo oficiali statistika, tuo naudojasi keldami kainas. Tokią nuomonę išsakė SEB banko vyriausiasis ekonomistas Gitanas Nausėda, įsitraukęs į karštas diskusijas socialiniuose tinkluose.

„Dėl Konkurencijos tarybos ir Vartotojų teisių apsaugos tarnybos ir jų indėlio į kainų kilimą Marijonas Mikutavičius teisus. Kai kuriuose paslaugų sektoriuose metų metus veši monopolizmas, tačiau niekam dėl to galvos neskauda“, – žibalo į ugnį šliūkštelėjo ekspertas.

Jis prisiminė asmeninę patirtį, kai teko ieškoti meistrų, kurie sutaisytų sugedusią užsienietišką buitinę techniką.

„Remonto servisas vien tik už apžiūrėjimą prašo 40 eurų. Garantijų, kad sutaisys – jokių. Skambiname į Vartotojų teisių apsaugos tarnybą. Tris valandas laikome telefoną nepadėję, tačiau linijos pramušti nepajėgiame. Pagaliau atsiliepia ir maloniai paaiškina, kad čia mūsų rūpestis, mat jie negali kištis į sutartinius dalykus“, – stebėjosi G. Nausėda.

Jis atkreipė dėmesį ir į vieną makroekonomikos aspektą.

„Jeigu iš tiesų visos kainos didėja po keliasdešimt procentų, tai kas, po velnių, darosi su mūsų pajamomis? 2016 m. sausį – vasarį mažmeninės maisto produktų ir tabako prekybos apyvarta palyginamosiomis kainomis išaugo beveik 7 proc. Jeigu kainos didėjo, tarkime, 20 proc., ji turėjo išaugti 27 proc.

Tai kiek šešėlinių pajamų mes visi turėjom uždirbti, kad duotumėm šitiek darbo ir mūsų, ir Lenkijos parduotuvėms?! Aišku, prekybos centrai – ne labdaros organizacijos. Matydami tokią žvėrišką paklausą, pridengia nosinaite raudonį veide ir daro tai, kas vadinama pelno maksimizavimu“, – liūdnai juokavo ekonomistas.

Jis reziumavo, kad „taip ir gyvename visi kreivų veidrodžių karalystėje“.

„Prižiūrinčiosios valdžios institucijos apsimeta, kad dirba, mes dedamės, kad gyvename iš oficialių algų, prekybos centrai vaidina, kad nedidina kainų... O labiausiai kenčia tas, kurio pajamos tikrai nekreivai mažos“, – komentavo ekonomistas.

Susiję

Gitanas Nausėda 8589341784394579471
item