V. Orbanas: „Referendumą rengiame ne prieš Europą, o saugodami Europos demokratiją“

Vokietijos dienraštis „Bild“ paskelbė interviu su Vengrijos ministru pirmininku Viktoru Orbanu, pavadinimu „Balsai iš Vokietijos yra šiur...

Vokietijos dienraštis „Bild“ paskelbė interviu su Vengrijos ministru pirmininku Viktoru Orbanu, pavadinimu „Balsai iš Vokietijos yra šiurkštūs, grubūs ir agresyvūs“.

Ministras pirmininkas teigė, jog jis iniciavo referendumą tam, kad užkirstų kelią Europos Sąjungos (ES) privalomoms perskirstymo kvotoms, prieštaraujančioms ES teisei.

Jis sakė, jog „Mes negalime nepaisyti žmonių, kai sprendimai iš esmės keičia jų ir ateinančių kartų gyvenimus; kvotos performuos etninį, kultūrinį ir religinį Vengrijos ir Europos veidą“. Ministras pirmininkas sakė: „Aš pasirinkau šį kelią ne prieš Europą, o tam, kad būtų apsaugota Europos demokratija“.

„Pagrindinis demokratijos principas yra ištikimybė tautai. Mes, vidurio europiečiai, iš istorinės patirties žinome, jog anksčiau ar vėliau prarasime savo laisvę, jei neatstovausime savo piliečių interesų“, tęsė V. Orbanas, pridurdamas, jog „Mes nenorime padalyti Europos, o tik apsaugoti savo piliečius“. Tai reiškia, jog „mes nepageidaujame, kad migrantai atkeliautų pas mus“, sakė premjeras, iškeldamas klausimą: „Kam mums įsivežti Vakarų šalių problemas?“

Atsakydamas į klausimą, ar nacionaliniai interesai jam yra svarbesni nei Europa, V. Orbanas teigė, kad „Europa yra sudaryta iš nacionalinių interesų visumos. Europos politika negali nusisukti nuo individualių valstybių interesų“. Paklausus, ar Europa – kas visados buvo labai svarbi problema buvusiam Vokietijos kancleriui Helmutui Kohlui – dabar sprogsta aplink mus, ministro pirmininko atsakymas buvo, jog jis mato save kaip vieną iš Helmuto Kohlio politinių mokinių ir pabrėžė, jog dabar mes esame „pavojuje dėl chaoso Briuselyje ir ES paralyžiaus“.

Ministras pirmininkas pasakė, jog labiausiai nepatenkintas yra dėl to, kad „Briuselis toleruoja ir skatina laužomų sutarčių kultūrą“. Atsakydamas į klausimą, ar jis sutinka su Slovakijos ministro pirmininko Roberto Fico požiūriu, kuris apkaltino Vokietiją ėmusis „diktato“ pabėgėlių klausimu, V. Orbanas teigė, jog nevadintų to „diktatu“, tačiau „balsai, atkeliaujantys iš Berlyno, yra šiurkštūs, grubūs ir agresyvūs“, o „mes, vidurio europiečiai, išlaikome pamatines Europos vertybes, krikščionišką pasaulėžiūrą, patikimumą ir garantiją, jog sutartys bus gerbiamos“.

„Vietoj to, kad ginčytumės vieni su kitais, mes turėtume būti vieningi“, - teigė premjeras. – „Ypač, kai yra labai įvairūs signalai, ateinantys iš Briuselio: multikultūralizmas, netvarka ir sutarčių laužymas“.

Paklaustas, ar reikia kaltinti Vokietijos vienašališką politiką dėl pabėgėlių katastrofos Europoje, Orbanas pasakė, kad ne, ir pridūrė, jog migrantų banga kilo dėl chaoso Vidurio Rytuose, Sirijoje ir Irake. Vokietijos kanclerė „tik reagavo į tai ir pakvietė migrantus“, sakė jis, pridėdamas, jog yra „įsitikinęs, kad tai darydama, ji galvojo apie savo žmonių gerovę“.

„Aš tikrai viliuosi, jog poniai Merkel seksis daryti tai, ką pradėjo“, tačiau „mes, vengrai, nepriimame šio eksperimento, nes manome, jog toks yra mūsų žmonių interesas“, teigė Orbanas.

Bet kas, į šalį „priimdamas neregistruotų imigrantų mases iš Vidurio Rytų“, taip pat importuoja terorizmą, nusikalstamumą, antisemitizmą ir homofobiją, teigė jis. Vengrija yra kultūrinis „lydymosi katilas“, kuriame „Krikščionys ir žydai gyvena kartu, o ne šalia vienas kito“, ten nėra getų ar no-go zonų ir tokių scenų kaip Naujųjų Metų naktį Kelne, teigė jis, pabrėždamas, kad nenorėtų, jog jo vaikai augtų pasaulyje, kuriame „galėtų atsitikti kažkas panašaus kaip Kelne“.

Ministras pirmininkas taip pat papildė savo ankstesnį komentarą „Bild“, kuriame teigė, jog 1 – ame Vengrijos Konstitucijos straipsnyje rašoma, kad „Vokietijos kanclerė visada teisi“. Mes neturime mėgdžioti visko, ką daro vokiečiai, teigė jis, pridurdamas, jog „Yra alternatyva Vokietijos migracijos politikai, bet aš nematau alternatyvos kanclerei Merkel“.

Paklaustas ar mėgaujasi būdamas Vokietijos kanclerės didžiausiu oponentu, ministras pirmininkas atsakė, jog tai ne „grožio konkursas“. Jis teigė, jog, jei Berlynas ir Briuselis praėjusią vasarą būtų paklausę vidurio europiečių, dabar Europoje turėtume ne daugiau kaip kelias dešimtis tūkstančių „tikrų pabėgėlių“, o ne daugiau kaip milijoną „nekontroliuojamų migrantų“. Orbanas pridūrė, kad Vengrija nuo pat pradžių reikalavo, jog migrantai būtų sustabdyti, užregistruoti ir išskirstyti į pabėgėlius ir ekonominius migrantus.

Paklaustas, kokios Angelos Merkel klaidos lėmė jos izoliaciją Europoje, premjeras pajuokavo, jog 2 – ajame Vengrijos Konstitucijos straipsnyje rašoma: „Niekada nepatark Vokietijos kanclerei“. Orbanas teigė, jog „Mes, vengrai, nemėgstame gyventi kažkieno kito sąskaita. Ir, žinoma, nenorime, kad kas nors gyventų mūsiške“.

Pasak ministro pirmininko, sprendimas paskirstyti 160 tūkst. pabėgėlių tarp ES šalių narių yra „neteisėtas“ ir prieštarauja ES įstatymams.

Ministras pirmininkas pažymėjo, jog paskirstymo formulė yra absurdiška ir neveikia, tačiau niekas Briuselyje nenori to pripažinti.

Kalbėdamas apie Graikiją, Orbanas teigė, jog „Galima padėti tik tam, kuris nori pagalbos“, pridurdamas, jog laiko sukryžiuotus pirštus už Graikiją, kuri „taip pat turi gerbti įstatymus“.

Kalbėdamas apie ES ir Turkijos viršūnių susitikimą, planuojamą kovo mėnesio pradžioje, ministras pirmininkas paaiškino, jog ES „nuolankiai maldauja“ savo išorinių sienų apsaugos, o tai nėra gera politika, nes „Europos saugumas ir ateitis tampa priklausomi nuo Turkijos geros valios“.

„Briuselis dabar sako Turkijai, jog mes nesugebėsime išlaikyti – arba nenorėsime išlaikyti“, teigė jis, pridėdamas, jog mano, kad planas perkelti šimtus tūkstančių migrantų iš Turkijos į Europą ir paskirstyti juos tarp šalių narių tėra iliuzija. „Žmonės Budapešte nulinčiuotų mane, jei su tuo sutikčiau“, sakė ministras pirmininkas.

versta iš www.kormany.hu


Susiję

Viktoras Orbanas 8392236816399342320
item