Naujas Benedikto XVI interviu: Bažnyčia po Vatikano II-ojo susirinkimo išgyvena gilią krizę

Kovo 16 dieną popiežius emeritas Benediktas XVI davė interviu Italijos vyskupų konferencijos dienraščiui Avvenire.  Interviu metu jis ka...


Kovo 16 dieną popiežius emeritas Benediktas XVI davė interviu Italijos vyskupų konferencijos dienraščiui Avvenire. Interviu metu jis kalbėjo apie „dvipusę krizę“, kurią po Vatikano II-ojo susirinkimo išgyvena Bažnyčia.

Jame popiežius mums primena apie anksčiau savaime suprantama laikytą katalikų mokymo tiesą, kad žmogus gali netekti amžinojo išganymo ir keliauti į pragarą:

„XVI amžiaus misionieriai buvo įsitikinę, kad nepakrikštytas žmogus yra prarastas amžiams. Po Vatikano II-ojo susirinkimo šis įsitikinimas aiškiai buvo apleistas. To pasekmė yra dvipusė, gili krizė. Be šio ypatingo dėmesio išganymui, tikėjimas praranda savo pagrindą.“

Interviu popiežius taip pat kalba apie „gilią evoliuciją“ dogmos, sakančios, kad už Bažnyčios nėra išganymo. Toks sąmoningas dogmos keitimas, popiežiaus akimis, lėmė misionieriško užsidegimo Bažnyčioje praradimą: „bet kokia motyvacija ateities misionieriškam atsidavimui buvo prarasta“.

Benediktas taip pat užduoda klausimą, kuris iškilo po šio sąmoningo požiūrio į Bažnyčią pakeitimo: „Kodėl turėtum stengtis įtikinti žmones priimti krikščionių tikėjimą, kai jie gali būti išgelbėti net ir be jo?“.

Dar viena šio naujo požiūrio į Bažnyčią pasekmė, pasak popiežiaus, ta, jog ir patys katalikai yra mažiau prisirišę prie savojo tikėjimo. Jei yra kažkas, kas gali išgelbėti jų sielas kitokiomis priemonėmis, tuomet „kodėl krikščionys turėtų būti susieti būtent su katalikų tikėjimu ir jo morale?“, - klausia Benediktas. „Bet jeigu tikėjimas ir išganymas nėra vienas nuo kito priklausomi, tuomet dingsta net ir motyvacija tikėti.“

Popiežius atmeta ir „anonimiško krikščionio“ idėją, išvystytą Karlo Rahnerio, bei indiferentišką idėją, kad visos religijos yra vienodai vertingos ir padedančios siekti amžinojo gyvenimo.

„Dar mažiau priimtina yra išeitis, siūloma pliuralistinių religijos teorijų, teigianti, kad visos religijos - kiekviena savitu būdu - yra keliai į išganymą ir turi būti laikomos lygiavertėmis savo pasekmėmis“, - teigia jis.

Benediktas XVI mums taip pat primena apie žmogiškos meilės svarbą technologijų pasaulyje, teigdamas, jog žmogus širdyje vis dar trokšta, „kad gerasis samarietis ateitų jam į pagalbą“.

„Šiurkščiame technologijų pasaulyje, kuriame jausmai nebėra svarbūs, išlieka viltis dėl apsaugančios meilės, tokios, kuri būtų duodama nemokamai ir dosniai“, - teigia popiežius.

Jis taip pat primena, kad „Bažnyčia pati savęs nesukūrė, Ji buvo sukurta Dievo ir yra nuolatos Jo vedama. Tai įgauna formą Sakramentų pavidalu, pirmiausia Krikšto sakramento: aš patenku į Bažnyčią ne per biurokratinį aktą, bet Sakramento pagalba.“

Parengta pagal Lifesitenews.com informaciją

Susiję

Religija 5718981447344969843
item