Vytautas Landsbergis. Mėginu suvokti

Portalas ir judėjimas „Pro Patria“ susilaukė pirmojo atkurtos nepriklausomos Lietuvos valstybės vadovo prof. Vytauto Landsbergio dėmesio...


Portalas ir judėjimas „Pro Patria“ susilaukė pirmojo atkurtos nepriklausomos Lietuvos valstybės vadovo prof. Vytauto Landsbergio dėmesio. Negalėdami sutikti su dauguma autoriaus teiginių, kviečiame portalo skaitytojus susipažinti su profesoriaus pozicija ir argumentacija. 

„Pro Patria“: regis, tai organizacija, kurios tikslas yra visuomenės politinis ugdymas, kad nedalyvautų politikoje. (Iš pasisakymų viešojoje erdvėje).

Ypač rūpi, kad nedalyvautų jaunimas, ir būtent partijų veikloje, partinėje ir visuomeninėje demokratijoje, o susitelktų į savo atskirą tobulėjimą. Prakeiktos politikos tobulinti ir taisyti nereikia. Beviltiška. Reikia ugdyti geresnę visuomenę atmetant politiką. Tad visuomenę - nepolitinę. Apolitinę. Taip, draugai. Bevalstybinę. Parengtą smegplovėms. Kitai valstybei.

Valdžia – išties blogas dalykas, ją dera palikti netobuliems ir netobulėjantiems.  Beviltiškiems. Tegul sau valdo, kol viskas supus. Ar tai tu, Patria?

Valstybė ir valdžia (institucijos) tebūnie sau, o „laisva visuomenė“ – sau.

Pro visą tą konstrukciją šmėkšo doktrina, jau anonsuota ūkininko mąstytojo Pranciškaus Šliužo. Tai vienas vadų, kurių vardu prieš porą metų Lietuvai siūlyta referenduminis perversmas.

Žemės gynimo pretekstu atvėrus vartus lengviems populistiniams referendumams, būtų buvę galima eiti net į „Šliužo konstituciją“, pagal kurią visa valdžia ir pats šalies suverenitetas priklausytų mistinei Laisvųjų žmonių bendruomenei. (Iš p. Šliužo doktrinos).

Sėkmės atveju, šiuo burbulu prisidengę valdytų vieningos visaliaudinės laisvųjų bendruomenės „atstovai“ – vadovai, nušlavę dabartines, dar šiek tiek viena kitą kontroliuojančias, valdžios struktūras. Naujųjų vadovų mandatas būtų prigimtinės apsišaukėlių teisės. Ir valdyti, ir teisėjauti.

Jokių partijų, jokių varžybų rinkimuose („jaunime, neik!“ – kviesdavo nuo seno V. Radžvilas), tik pasikliovimas likiminiu pribaigiamuoju referendumu, kuris visai sugriuvusioje šalyje, dar tauškiančioje apie „patriją“, atiduos valdžią laisviesiems, kad šie valdytų nelaisvuosius. Paprastas fašizmas – buvo toks filmas.

Leiskite pasidomėti, ar V. Sinica skaitė p. Šliužo konstituciją? Ar V. Radžvilas nepridėjo pirštų prie anos bei kurios naujos antieuropinės doktrinos?

Verta tuos daiktus diskutuoti, tik ar ne per brangus laikas, kai Hanibalas už vartų.

Net Astravo grabui pasipriešinti turėtume būti ypač vieningi.


Susiję

Vytautas Landsbergis 302910332913473990

Rašyti komentarą

38 komentarai

moteris rašė...

Su visa pagarba,bet prof.V Lansbergis yra jau senas žmogus. O seni žmonės linkę piktintis, kritikuoti, būti nepatenkintais, nes jų laikas jau praėjo. Į tai reikia pažiūrėti atlaidžiai.Diskusija niekur neveda. Žmogui reikia tik išsakyti savo piktą nuomonę. Nieko jau čia nepadarysi.

Linas S. rašė...

Nejaugi jau iš tikrųjų visiškai nesiorientuoja:
- kas kuria, o kas naikina politiką;
- kas už, o kas prieš valstybę (čia labiau ne apie žmones, o apie tendencijas, veiksmus ir jų pasekmes);
- kas už, o kas prieš "laisvą visuomenę"

Pikc rašė...

Cha - KAS kalba apie "smegenploves". :) Iš pradžių nustebau, kaip čia apsieita be aiškinimų, kad Pro Patria - "rusū agentaj" - bet žiūriu, kad tarp eilučių tą nesunkiai galima įskaityti. Įdomu, siauraprotiškas libkonų marazmas - Landsbergio įtaka, ar čia tiesiog "atitiko kirvis kotą"? :)
Aina peklon - kažkaip net norisi eiti rankas nusiplauti po tokio skaitalo - tarsi prie kažko nešvaraus būčiau prisilietęs.

Anonimiškas rašė...

...gal reikėtų šitą skaitalą į skiltį "pažangos ideologija'?

Anonimiškas rašė...

Man taip pat visą laiką buvo keista, kad „Pro Patria" didžiausią blogį ir pavojų mums mato tik Europos Sąjungoje, o ne Rytuose. Lyg nematytų, kad mes neturime kito pasirinkimo kaip ES ir NATO. „Pro Patrios" skirtumas nuo visų anksčiau buvusių „gelbėtojų" ir populistinių forumų, judėjimų yra tas, kad čia daroma daug subtiliau, intelektualiau.

Unknown rašė...

Gerbiau šį žmogų už drąsą, smerkiau jo kai kuriuos sprendimus, svarbius man tam tikru mano gyvenimo momentu, bet šitas minčių kratinys susiplakė į prieštaravimą žmonių, kurių vaidmenyje jis buvo pats prieš 25 ir daugiau metų. Revoliucionierius (ne pilna to žodžio reikšme), kovojęs prieš imperiją, pats tapo imperijos gynėju.. Tai, tai kita imperija, ir dar nėra tokia panaši į tą, prieš kurią jis kovojo, bet vis dėl to, tai imperija. Profesorius kažkodėl piktinasi vienu svarbiausiu šveicariškos demokratijos ramsčiu - visuotiniu referendumu, kuriais paprasti šveicarai yra kviečiami išsakyti nuomonę vienu ar kitu klausimu. Gaila, bet žmogus turėtų susiprasti, kur esąs ir ko reikia ne tik partijoms, bet ir visiems kitiems Lietuvos žmonėms. Pasižiūrėjus apklausas, partijomis pasitiki labai mažai žmonių, todėl žmonės kaip piliečiai ieško alternatyvių būdų paveikti esamą politinių sprendimų priėmimo procesą!!!

Anonimiškas rašė...

Jei Landsbergio mintis priimtume kaip tiesą, tai sakyčiau labai prastai atliekat savo darbą.
Pro patria mane atvertė nuo visiško apolitiškumo, esu gyvas pavyzdys. Manau nesu vienintelis.

Pikc rašė...

Nu, sakau - rusū agentaj - ir ne kitajp! :D

Anonimiškas rašė...

Daltonizmas (ES, NATO, JAV („gėris“)) vs. Rusija („blogis“) ir atvirkščiai) nėra gerai. Reikia kritiškai ir labai atsargiai vertinti ne tik Rusiją, bet ir tas pačias Europos Sąjungą ar Jungtines Valstijas. Nėra vien juoda ar balta.

Anonimiškas rašė...

Gal daug kam nepatiks, bet aš šį žmogų laikau blogu. Pirmiausia, tai klastingos jo akys. O akys yra žmogaus veidrodis. Jo darbai: žemės perkėlimo įstatymas, liustracijos įstatymo blokavimas, žmonių, savo tautiečių pravardžiavimas, a.a. Romualdo Ozolo paniekinimas ir nustūmimas nuo politikos, taip pat pasielgta ir su poetu a.a. Justinu Marcinkevičiumi, referendumo dėl žemės nepardavimo sužlugdymu ir t.t. Galėčiau daug vardinti dalykų, kuriais bjauriuosi, žinoma, dažnai jis veikė kitų, pataikūnų, "megztų berečių" rankomis. Nors jo seneliai Lietuvai daug nusipelnę žmonės, bet jis - savanaudis garbėtroška ir negarbingas žmogus.
Kuo jam užkliūva Pro Patria? Todėl, kad savarankiški, kad netarnauja, t.y. neliaupsina jo? Šių jaunų, išsilavinusių žmonių sambūryje jis mato jėgą, ir kitokį mąstymą, bei Lietuvos, kaip savarankiškos valstybės kelią. Jie išdrįsta įvardinti, kad šiandieninė Lietuva yra atsidūrusi kryžkelėje, ant išnykimo ribos. O tai jau jam nepatinka. Pro Patria greitai gali būti įvardinti, kaip Kremliaus agentai.

Nežiniukas rašė...

Dabar pažiūrim, kas yra partijos:

1. Partijos Lietuvoje yra privilegijuota grupė, kuri rinkimuose gali gauti du balsus: tiek vienmandatinėje apylinkėje, tiek balsuojant pagal partinius sąrašus. Jei pas mus yra mišri rinkimų sistema, tai tas pats asmuo turėtų pasirinkti savo dalyvavimą rinkimuose - ar per vienmandatę apylinkę, ar per partijų sąrašus. Ar tokia tvarka teisinga? Juk tai iš esmės reiškia, kad bent jau partijų vadukai yra "pasmerkti" būti išrinkti visiems laikams iki "grabo lentos". Ponas Landsbergi, kalbant apie teisingumą, gal pradžioje geriau pradėti nuo to?
2. Seime balsuojant kartais reikia balsuoti kaip partija nutaria. Tai kur Seimo nario nevaržymas, apie kurį tiek daug kartų yra kalbėjęs Lietuvos Konstitucinis Teismas?
3. Po Konstitucinio Teismo sprendimo, kad Tauta ne visais klausimais gali rengti referendumą ir taikiai išspręsti valdžios tarnų sukurtas problemas, tai tokio sakyčiau apsauginio ventilio pašalinimas, Tautą nušalinant nuo savos valstybės valdymo ir sudarant sąlygas beviltiškose situacijose Tautai smurtiniu būdu pradėti spręsti valstybės klausimus: kam toks sprendimas yra naudingas? Pačiai Lietuvai?
4. Tautos nuomonės ignoravimas lytinių perversijų klausimu, netgi suteikiant privilegijuotos grupės statusą tiems, kam priešinasi Tautos dauguma - tai demokratija ar Tautos interesų ignoravimas, panašus, koks buvo Sovietų sąjungoje?
5. Minimalios algos laikymas tokiame lygyje, kad žmogus tik kaip vergas gali patenkinti egzistencinius poreikius, nors kainos atitinka Europos sąjungos kainų vidurkį, kas tai - rūpinimasis paprastu žmogumi, ar partijų rėmėjais? Argumentuojama, esą našumas Lietuvoje mažesnis, nei Europos sąjungoje. Bet verslui esant galimybei pasamdyti krūvą vargšų su kastuvais, kas įtikins verslą pirkti milijonus kainuojantį ekskavatorių? Kodėl lietuvio žemas darbo našumas su kastuvu, staiga padidėja Anglijoje ar Vokietijoje, kai ten lietuvis dirba su ekskavatoriumi? Jei prekių kainos yra panašios kaip Europoje, o atlyginimai vergiški, kas pasiima viršpelnį?

Reikia pasakyti, kad dabartinė situacija Lietuvoje yra sukurta partijų, o ne Propatrijos. O jeigu ponui Landsbergiui taip rūpi partinės sistemos stiprinimas, kodėl nėra stiprinamos mažos partijos, nustatant 5 % barjerą? Barjeras privalo būti tik toks, koks būtinas norint išrinkti vieną Seimo narį.

Taigi, tegul pono Landsbergio anūkas bent parodo pavyzdį, kaip būti garbingam ir pradėti vykdyti tikrąjį teisingumą, o ne legalųjį teisingumą. Tuomet ponas Landsbergis galės pateikti pastabų, kaip geriausiai išimti krislą iš Propatria akies.

Augustinas rašė...

Cit.: "Pasižiūrėjus apklausas, partijomis pasitiki labai mažai žmonių, todėl žmonės kaip piliečiai ieško alternatyvių būdų paveikti esamą politinių sprendimų priėmimo procesą!!!"

Va čia ir yra visa bėda, kad piliečiai nepasitiki partijomis. Kodėl piliečiai praranda pasitikėjimą partijomis? Ir ką daryti, kad partijos vėl atgautų pasitikėjimą? Jeigu nepatinka kuri nors dešiniųjų partija ar net visos esamos partijos, kodėl piliečiai nesteigia naujos dešiniųjų partijos, nedalyvauja rinkimuose ir nelaimi tų rinkimų?

Cit.: "Pro Patria greitai gali būti įvardinti, kaip Kremliaus agentai."

Ir ne, Pro Patria nėra Kremliaus agentai. Ir gerai, kad Pro Patria portale yra išsakomas kritiškas požiūris į ES dabartinę leftistinę politiką. Bėda yra kita, ir V.Landsbergis tą bėdą apnuogina teisingai. Gal tiktai labai aštriai pasisako, nes pyksta.

P.S. Cit.: "Jo darbai: žemės perkėlimo įstatymas, liustracijos įstatymo blokavimas, žmonių, savo tautiečių pravardžiavimas, a.a. Romualdo Ozolo paniekinimas ir nustūmimas nuo politikos, taip pat pasielgta ir su poetu a.a. Justinu Marcinkevičiumi, referendumo dėl žemės nepardavimo sužlugdymu ir t.t."

Išskyrus referendumo dėl žemės nepardavimo užsieniečiams sužlugdymą, visa kita nėra ir nebuvo jo darbai. :) Čia Tamsta, gerb. Anonime, (čekistinių?) pramanų prisiskaitėt.

Augustinas rašė...

Diktatūra visada yra blogis. Dabartinėje Rusijoje yra diktatūra. Todėl Rusija dabar yra blogis. O ES leftistai kaip tik tenai mus ir nuvestų, jei nebūsime budrūs ir nepasipriešinsime. Kitas klausimas, kaip priešinsimės, jei nedalyvausime arba menkai dalyvausime partijų veikloje.

Pikc rašė...

-> "Anonimiškas": Na, dėl daltonizmo diskutuokit su libkonais/liberastais ir koloradais - anie šiuo požiūriu visiškai vieni kitų verti. :)

Pikc rašė...

"Pro Patria greitai gali būti įvardinti, kaip Kremliaus agentai." - tai kad JAU įvardinti - nors ir netiesiogiai, bet akivaizdžiai. ;)

Anonimiškas rašė...

Manau, kad p.Landsbergis, kaip visada, mąsto plačiau ir giliau nei pasako.
Kad Pro Patria šviečia visuomenę, tai labai puiku. Tik klausimas kiek laiko teks šviesti, kad tų kitaip mąstančių susidarytų dauguma, kuri gali kažką keisti? Bijau, kad tai gali užtrukti labai labai ilgai.. Todėl tiesos, dėl dalyvavimo partijų veikloje, tikrai yra. Nes kitaip neįsivaizduoju kaip galima pakeisti esamą "partinę" struktūrą?

supratingas rašė...

Kaip pirštu į akį.
Iš tiesų PP sprendimas nesiekti valdžios gerokai stebina.
Yra du keliai kesti padėtį - dvasinis ir politinis. Pirmasis yra ko gero pats efektyviausias , tačiau horizonte nematyti dvasingųjų ( be to net jei tokių ir atsirastų jie dar turėtų būti ir politiški kas, deja, atsitinka labai retai), todėl lieka vienintėlis kelias - politinis kuris neįmanomas nesant ambicijų siekti valdžios.
Na, o mentalinis kelias tikrai užtruktų amžinybę, o juk laiko nebėra.

Anonimiškas rašė...

Pikc, su jais beprasmiška diskutuoti vien dėl mano įvardinto daltonizmo.

Pikc rašė...

Na, aš nežinau, ar "mąstymą", susidedantį iš dviejų dedamųjų (a) "tylėkit, runkelei - valdže žino gereu!" ir b) "kas ne libkonai ir eurofanatikai - tie rusū agentaj!") galima pavadinti "plačiu. :)

Pikc rašė...

Sunku būtų ginčytis - man tiesiog susidarė įspūdis, jog tą komentarą man taikėte (nes jis po maniškiu atsirado), todėl ir nukreipiau pas tuos, kam jis tikrai tinka. :)

Anonimiškas rašė...

Tai kad gi nuogas šitas "karalius". Jis griauna Lietuvą kovodamas už laisvę... svetimiems šeimininkauti mūsų krašte.

to Pikc rašė...

Tuoj paskui dėdulę ir anūkėlis pragys.

Anonimiškas rašė...

Nu tai kad tokie juk ir esat. Tik (tenka pripazinti) labai jau gudrus. Puikiai besimaskuojantys !

Anonimiškas rašė...

Seimininkauti turi stipresnis, gudresnis, izvalgesnis, turtingesnis. Taip yra gamtoje, taip yra valstybese. Taip buvo, yra ir bus. Tai seiminkauk toje savo Lietuvoje. Kas draudzia. Ah, esi per durnas, per biednas, per silpnas? Tada TYLEK !!!

Anonimiškas rašė...

Cha, manau Propartia nusiminė - tarnavo tarnavo konservams, o dabar dėdulė jų atsisakė . Tyliai paverks patriotai ir toliau rašinės savo straipsnelius... Pinigai ir seni pirdžiai - valdo!!!

Nežiniukas rašė...

Na Propatria sprendimas dėl partijų turi būti gerbiamas. Jei mes skaitome Propatria portalą, tai tik todėl, kad portalo kūrėjai nusprendė kurti tokį portalą, kokį matome. Bet staiga, gal net ne iš blogos valios, atsiranda tų, kurie pradeda kritikuoti tokį Propatria sprendimą. Jeigu mes norime savo darbais parodyti, kad gerbiame valstybės, šeimos, žmogaus nepriklausomybę, viską, ką mes galime padaryti - tai tik pateikti neįpareigojančius patarimus. Jei patarimas nepriimamas - tiesiog tai vien tik Propatria reikalas ir niekieno daugiau.

Augustinas rašė...

Cit.: "Cha, manau Propartia nusiminė - tarnavo tarnavo konservams, o dabar dėdulė jų atsisakė ."

Na, Konservatoriams "Pro Patria" tikrai netarnavo. Na, o V.Landsbergiui kažkodėl pasirodė, kad šis sambūris atitraukia žmones nuo partijų veiklos. Todėl jis bara šį sambūrį. Tiktai labai jau aštriais žodžiais bara. Galėtų švelniau. :)

Anonimiškas rašė...

Atsakymas 2016-02-03 10:49.
Čia tamsta iš džiunglių teisės pozycijų varai?
Na, na. Kai tik kažkas pasijunta gudresniu už visus kitus, iškart jam ir ateina paskutinioji. AtA.

Anonimiškas rašė...

Pro Patria didžiąją dalį turinio sudaro perspausdinti straipsniai. Ir keletas tų vaikų, netinginčių rašyti, pareiškimų (kurie gan nuobodūs dažnai...). O valdžia yra kas kita, nei fantazijos apie teisingą šalį. Jie ir gerai daro, kad neina į valdžią, nes žino, kad nieko nenuveiktų ir tas portalas prarastų dalį žavesio.

Pikc rašė...

Teip! Kaip ir sakyta - visi, kas ne libkonai/liberastai ir eurosajūzo fanatikai, yra rusū agentaj! O jeigu jie dar ir rasieją kritikuoja - reiške, užsislaptinę rusū agentaj! Vienžo, padonki - eto adnaznačno! :D
P.S. Juk sakiau, kad libkonai nė velnio nuo koloradų nesiskiria - štai ir įrodymas. Išties, fanatizmas - sunki patologija. :)

Pikc rašė...

Ne tik iš džiunglių - Adolis "Mano kovoj" LYGIAI tą patį rašė (čia be bajerio - pats skaičiau). ;)

Pikc rašė...

Na, dėl ko Landsbergį "nervas suėmė", galima numanyti: pirmiausia, tai libkonai iš esmės yra tie patys liberastai, bet su liberastais dėl elektorato varžytis sunkoka (nors ir bando - ką rodo anūko paskyr... pardon, išrinkimas), tuo tarpu senasis elektoratas, už libkonus balsavęs iš inercijos, išmiršta, o žalias jaunimėlis labiau linksta link liberastų, nes anų spuogoto maištaujančio paauglio lygio "filosofija" "dajoš svabodū!" jiems "arčiau dūšios". Žodžiu, bėda. Ir štai dar priedo pasirodo Pro Patria, kurie yra jauni, protingi ir "kėsinasi" į libkonų "patriotizmo monopolį" (nesvarbu, kad anie jį tik žodžiais deklaravo - tai faunai itin tinka Džonsono pasakymas "patriotizmas - paskutinis niekšo prieglobstis"). Landsbergis siunta, kad žmonės turės PASIRINKIMĄ - ir tikėtina, kad rinksis TIKRUS patriotus, o ne apsimetėlius niekšus. Kitaip tariant, jis isterikuoja ne dėl to, kad "šis sambūris atitraukia žmones nuo partijų veiklos", bet dėl to, kad jis gali juos patraukti (ir greičiausiai patrauks) nuo LIBKONŲ. Užtat ir puola, senu papratimu, ieškoti "liaudies prieš..." - pardon, "rusū agentū". :)
Na, bet galiu libkonus paguosti: pagal savo kultūros lygį, turėtumėte būti populiarūs tarp įkalinimo įstaigų gyventojų, tad į tą elektoratą ir orientuokitės - sėkmė garantuota! O čia geriau nelįskit - tik apsijuoksite. ;)

Anonimiškas rašė...

Štai ir Propatria portalas sulaukė laisvės Patriarcho dėmesio, ir kaip visada daugybė komentarų, kaip Laisvės Tėvas jis tikrai pažinojo daug patriotų, ir modeliuodamas pakreipė juos taip, kad susibūrę drauge išvedė Lietuvą į Laisvę, dėl to jis ir nenori, kad patriotai užmigtu, ir nešviestu taip kaip šviečia žvaigždė, jos šviesa yra šalta, ji nešildo kaip Saulė.

Anonimiškas rašė...

Būtent, džiunglėmis paversti pasaulį ir buvo užsimojęs adolėkis.

Augustinas rašė...

Cit.: "Landsbergis siunta, kad žmonės turės PASIRINKIMĄ - ir tikėtina, kad rinksis TIKRUS patriotus, o ne apsimetėlius niekšus."

Kokie rinkimai, gerb. Pikc? Koks pasirinkimas, jei Pro Patria sambūris aiškiai yra pasisakęs: "Į rinkimus neisim"? Landsbergis kaip tik už šitą "į rinkimus neisim" ir bara. Taigi, eikite į rinkimus, nes tai vienintelis kelias tobulinti politinę Lietuvos būklę. Kitų kelių paprasčiausiai nėra ir nebus.

Pikc rašė...

Žiūriu, tamsta naivus: manote, jei Pro Patria eitų į rinkimus - bet savarankiškai, o ne būdama suvirškinta libkonų, jie staiga nustotų būti "rusū agentajs"? :)

Augustinas rašė...

Ne esmė, kaip eis. Svarbu, kad patys dalyvautų ir kitus ragintų dalyvauti ir rinktis dešinumą, o ne kairumą. Galų gale, jei libkonai praranda dešiniųjų rinkėjų pasitikėjimą, tai galima ir atskirai nuo libkonų eiti į rinkimus.

P.S. Cit.: "...manote, jei Pro Patria eitų į rinkimus <...> jie staiga nustotų būti "rusū agentajs"?"

Ir agentai ne "rusų" (t.y., čekistų), o globalistų. Mano nuomone, šituos dalykus (t.y, čekistų agentus nuo gloalistų agentų) reikėtų kažkaip atskirti.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Na jau - negi tikrai manote, kad rašydamas, jog Pro Patria ruošia tautą "Kitai valstybei." turėjo omenyje NE rasieją? ;)

item