Ukrainos unitų patriarchas: tikintieji jaučiasi išduoti Vatikano

Popiežiaus Pranciškaus ir Maskvos ortodoksų patriarcho Kirilo bendra deklaracija, pasirašyta vasario 12 dieną Kuboje, visame krikščionišk...

Popiežiaus Pranciškaus ir Maskvos ortodoksų patriarcho Kirilo bendra deklaracija, pasirašyta vasario 12 dieną Kuboje, visame krikščioniškame pasaulyje sulaukė daugelio įvairių komentarų. Jokiu būdu neneigiant, kad jos tekste yra daug teisingų ir savalaikių pastabų, sunku nesusidaryti įspūdžio, kad vardan gerų santykių su rusų ortodoksais šįkart ir vėl aukojami teisėti ukrainiečių – ypač 5 milijonų Ukrainoje gyvenančių Rytų apeigų katalikų – interesai.

Pateikiame už savo šalies laisvę ir teritorinį vientisumą kovojančios Ukrainos rytų apeigų katalikų vadovo, Kijevo ir Haličo patriarcho Sviatoslavo Ševčiuko komentarą apie šią Šventojo Tėvo ir patriarcho Kirilo deklaraciją. 

***

„Neabejotinai šis tekstas sukėlė gilų daugybės mūsų Bažnyčios tikinčiųjų ir sąmoningų Ukrainos piliečių nusivylimą. Šiandien daugelis jų susisiekė su manimi ir sakė, kad jaučiasi išduoti Vatikano, nusivylę šiame dokumente esančiomis pusinėmis tiesomis, net laiko šį tekstą netiesiogine Apaštalų Sosto parama Rusijos agresijai prieš Ukrainą. Be abejo, galiu suprasti šiuos jausmus.

Vis dėlto raginu tikinčiuosius nedramatizuoti šios deklaracijos ir neperdėti jos reikšmės Bažnyčios gyvenimui. Esame išgyvenę jau ne vieną panašią deklaraciją, išgyvensime ir šitą. Turime atsiminti, kad mūsų vienybė ir komunija su Šventuoju Tėvu, apaštalo Petro įpėdiniu, nėra politinio susitarimo, diplomatinio kompromiso ar bendros deklaracijos vaisius. Ši vienybė ir komunija su mūsų laikų Petru yra esminis mūsų tikėjimo elementas. Šiandien būtent jam, popiežiui Pranciškui, ir taip pat kiekvienam iš mūsų Kristus Luko evangelijoje sako: „Simonai, Simonai! Štai šėtonas pareikalavo persijoti jus tarsi kviečius. Bet aš meldžiuosi už tave, kad tavasis tikėjimas nesusvyruotų. O tu sugrįžęs stiprink brolius!“

Būtent dėl šios vienybės su Apaštališkuoju Sostu XX a. Bažnyčios tikėjimo kankiniai ir išpažinėjai paaukojo savo gyvybes, patvirtindami ją savo krauju. Minėdami 70-ąsias Lvivo pseudosinodo metines, mes norime su ta pačia jėga liudyti jų auką – akmenį, kurį tarptautinių santykių statytojai atmetė. Bet būtent Petro tikėjimo Kristumi akmenį Viešpats padarys pačiu kertiniu visų krikščionių ateičiai. Ir „mūsų akims tai kels nuostabą.“”

***

Šventieji Ukrainos kankiniai, melskite už mus!


Parengta pagal news.ugcc.ua



Susiję

Religija 1240438029811295118

Rašyti komentarą

21 komentaras

Anonimiškas rašė...

Užtenka skaldyti Kristaus kūną.. Taip, jis žaizdotas ir visi Jo nariai yra nusidėjėliai... bet Kristus atėjo pas ligonius, o ne sveikuosius... Bažnyčia ir visa krikščionybė yra skirta nusidėjėliams.. mylėkite vieni kitus, užteks įsižeidinėti, smerkti, piktintis kaltais ir nekaltais gestais...

Unknown rašė...

Bravo unitams. Šis susitikimas (p. Pranciškaus ir patr. Kirilo) nuvylė ne tik unitus ir tradicinius katalikus, bet skaldo ir pravoslavus, kurie ekumenizmą laiko "erezijų erezija". Popiežiaus primatas vis labiau praranda jurisdikcijos galią ir ima reikšti viso labo garbės, o ne galios primatą.
Ačiū ir Propatrijai kad ir už nedidelę žinutę.

Unknown rašė...

Tai nėra jokia meilė, o kaip tik atvirkščiai - netvarkos kėlimas ir tikėjimo menkinimas.

Anonimiškas rašė...

Absoliuti dauguma tų, kurių tapatybėje Kristaus meilė yra pirmoje vietoje, džiaugiasi šiuo susitikimu. Kurių tapatybėje pirmoje vietoje yra kiti dalykai - piktinasi. Deja, kaip jau ne kartą per kelis pastaruosius metus mūsų "tautininkų" pozicija (nepasitenkinimas susitikimu) tapati liberastų pozicijai. Kurių tapatybėje pirmoje vietoje yra ne Kristaus meilė, o politikavimas, piktinasi susitikimu. Deja, Ukrainos unitai šioje istorijoje kaip tik daugiau yra politikieriai, o ne Kristaus mokiniai (apie vadinamąjį "Kijevo patriarchatą", kurio niekas ortodoksų pasaulyje nepripažįsta, net nekalbu) - o tai reiškia, kad nemaža dalis jų yra šios žemės kunigaikščio pusėje. Lietuvoje autoriaus, kurio tapatybėje politikavimas nusveria krikščioniškumą, yra Tomas Baranauskas, iškepęs paklodę Alkas.lt. Deja, tokių "krikščionių" Lietuvoje yra daug. Kai vyksta Artimųjų Rytų krikščionių holokaustas, įsižeidinėti, "ožiuotis", kaip tai daro unitai - na, tai tiesiog žmogiškos puikybės apraiška. Beje, visas pasaulis žino, kas kaltas dėl Artimųjų Rytų krikščionių genocido. Lietuviams reikėtų prisiminti, kad tuo metu, kai Rusija ir Romos popiežius (taip - lenkas ir komunizmo griovėjas Jonas Paulius II) pasisakė prieš Irako naikinimą, Lietuva (ir popiežiaus tėvynainiai lenkai) entuziastingai rėmė Irako valstybės naikinimą. Ir dar šiandien savo pasmirdusį Judo trigrašį drįsta kaišioti dėl Sirijos...
P.S. O su ekumenizmu šis susitikimas neturi nieko bendro.

Pikc rašė...

Įvertinau humoro jausmą: komuniagos ir putino pašluostės susičiulbėjimu komunistinėje Kuboje džiaugiasi "Absoliuti dauguma tų, kurių tapatybėje Kristaus meilė yra pirmoje vietoje". Vatinė ta jūsų "tapatybė" - ir juodai oranžinė. :D

Anonimiškas rašė...

buduliai jau ir Romos Popiežių moko. Mūsiškiai buduliai ypač aršūs, pripratę negauti atsako, visi tiems chamams iš kelio traukiasi. Kas toliau?

Anonimiškas rašė...

Rusijoje nepatenkinti Putinu ne tik buduliais vadinami...

Unknown rašė...

Gal geriau patylėk. Juk jis net nepasirašė Romos popiežium, o tik vyskupu. Visai gali būti, kad jis net nelaiko savęs popiežium. O pasakyti teisybę kiekvienas katalikas turi teisę ir net pareigą. Jei tyli, matydamas blogį, vadinasi, išduoda Dievą. O jei tau pačiam bet kokią nesąmonę kas pasakytų "iš aukščiau", turbūt nesvarstydamas tikėtum? Jei tikrai nekvailas, atsisėsk ir gerai pamąstyk, kur veda ir ką duoda šitas ir panašūs susitikimai.

Anonimiškas rašė...

Tep tep, kaip paprastai liberoidai susivienijo su "tautinyyykiais" (liežuvis neapsiverčia juos vadinti tautininkais). Visai kaip Valatka - viens prie vieno. (Žr. paskutinį šedevrą delfyje.) Žiūrim, lyginam, darom išvadas. Kaip sakoma, iš darbų juos pažinsi.

Anonimiškas rašė...

Yra atsakas, bet nedidelėse svetainėse. Nes didįjį eterį TOTALIAI užgrobė neoliberastiniai buduliai, tokie kaip pagrindinis neoliberalaus Lietuvos režimo propagandininkas Rimcė Valkata. Žr. puikų komentarą ekspertai.eu apie šio žmogėno paskutinį šedevrą delfinariume.

Anonimiškas rašė...

Čia tam komentatoriui, kuris pasigedo atsako buduliniams rašiniams. O dėl Romos vyskupo - tai kad jis ir yra Romos vyskupas. Tai jo PAGRINDINIS titulas. Šiaip dar yra SERVUS SERVORUM DEI (Dievo tarnų tarnas).

Skapenas rašė...

Ne valatkų ir ne "ekspertų" mėgėjams:
Labai argumentuotas ir puikus dr. Leto Palmaičio straipsnis "tiesos lt".

Istorijos meistras rašė...

Tikrai krenta į akis gerb. R. Valatkos ir gerb. ProPatria (kokie ten jų vardai) ir kt. širdies bendrumas. Gal todėl, kad pats nacionalizmas kaži ar toks jau dieviškas daiktas? Sako, kad čia buvusi nauja modernybės religija, vietoje ankstesnės.

Unknown rašė...

Nei argumentuotas, nei puikus. Prirašė fantazijų apie patriarcho ir "Trečiosios Romos" santykius, kas jam nenaudinga - nutylėjo.

Skapenas rašė...

Unknownui 10:23
Na, Tamsta taip pat didelių atradimų neparašėte, jau nekalbant apie nuosavus nutylėjimus. Būtų labai įdomu pamatyti Tamstos neprifantazuotus kontra argumentus.
Antraip galime pamanyti, jog tiesiog arba nelabai ką išmanote arba... bandote plauti mums smegenis.

Unknown rašė...

Kad nebėr ko plauti... (juokauju). Susiraskite tinklalapį Москва - Tретий Рим ir palyginkite su L.P. fantazijomis šiuo klausimu. Tačiau patariu tinkamai pagal galimybes vertinti ir konservatyvių pravoslavų požiūrį į katalikybę, popiežių, patriarchą Kirilą ir pan. Trečiosios Romos koncepcija visiškai kitokia, nei bando ją mums pateikti ponas L.P. Patriarcho Kirilo ir Putino draugystė nėra jokia Trečioji Roma, būsimoji ar esamoji. Kas tai yra iš tiesų, ilga kalba. Tr. Romos k-ciją galite susirasti rusiškoj guglėj, nenorėkit, kad viską jums su paragrafais pateikčiau.

Known rašė...

"nenorėkit, kad viską jums su paragrafais pateikčiau (apie trečiosios Romos koncepciją)" citatos pabaiga. Tai kodėl ginčijate bet tuo nedasakymu populiarinate ir reklamuojate tą "koncepciją" siūsdami į putiniškus resursus?

Skapenas rašė...

Knownui:
Dėkui už taiklią repliką.
Matot, Tamsta, ko gero realios polemikos su "unknown'asu" tikriausiai nebus.
Jam argumentai nerūpi. Manau, jog turime gana banalų atvejį:
Kaip taisyklė, prie kiekvieno nesisteminio portalo įvairaus plauko spectarnybos yra priskyrę budinčius trolius, kurių užduotys yra bandyti koreguoti skaitytojų nuomonę, sėti savo "kontoras" atstovaujančią propagandą arba tiesiog trukdyti piliečių diskusijoms.
Dr. Leto Palmaičio viešai išsakomos mintys, idėjos yra tikra rakštis tiek maskolijos ordos atstovams, tiek ir vietiniam "mūsų" režimui.
Todėl visokių "unknown'nų" purkštavimus derėtų tiesiog vertinti, kaip paskatą giliau pasidomėti tuo ką eilę metų nuosekliai dėsto garbusis mokslininkas.
L.Palmaičio pasisakymai tik iš pirmo žvilgsnio atrodo perdėm bekompromisiškai radikalūs, bet papildomai pasigilinus darosi aišku, jog L.P. yra labai įžvalgus ir išmintingas žmogus. Tai žmogus kurio gyvenimo darbams neturėčiau ko prikišti. Asmeniškai labai gerbiu jį ir pasitikiu. Rekomenduoju ir kitiems geros valios žmonėms.
O troliams...
Užuojauta. Vargšai...

Anonimiškas rašė...

Unknown visiškai teisus. L.Palmaičio minčių dėstymo metodas be galo panašus į jo antipodo - A.Dugino. Skirtumas tik tas, kad Duginas yra fanatiškas vakarųfobas, o Palmaitis - fanatiškas rusofobas. Bet kokia fobija gadina mokslinį mąstymą. Pateiksiu labai konkretų pavyzdį. Palmaičio monografijoje "Eurazija valdžios skandalų veidrodyje" apšmeižiamas klasikinis eurazizmas, pripaišant jam nacizmą (pvz., siejant su Hermano Wirtho "hiperborėjos teorija". Iš tikrųjų klasikinio eurazizmo tekstuose nėra nė vieno žodžio nei apie Wirthą, nei apie "hiperborėją". (vienas iš klasikinio eurazizmo kūrėjų, N. Trubeckojus, netgi kalėjo nacių kalėjime už straipsnį, kuriame griežtai kritikavo rasistinę antropologinę prieigą.) Bet klasikinį eurazizmą ir nacių (bei kitų pažiūrų) autorius suplaka į kokteilį Duginas. Tvirtinu tai atsakingai, nes dėka savo mokslinių interesų srities, drįstu teigti, kad eurazizmą (kaip ir apskritai rusų mintį ir ideologiją) išmanau geriau už Palmaitį. Kažką panašaus daro ir Palmaitis: išsirankioja, kas patinka, ir suplaka pagal savo rusofobinį skonį. Su "Trečiąja Roma" yra tas pats.
O dėl Palmaičio "radikalumo" - ką gi, žmogus nesidrovi deklaruoti savo simpatijų galvų pjaustytojams Artimuosiuose Rytuose.

Unknown rašė...

Ačiū Dievui ir anonimiškam 09.45 - nors vienas suprato. Tik dar reikėtų labiau išryškinti, kur tempia patiklius katalikus ponas L.P. Apie jo simpatijas galvų pjaustytojams jau seniai aišku. O dar daugiau, manau, išaiškės savaime.

Anonimiškas rašė...

"...tikintieji (tikrieji išdavikai) jaučiasi išduoti...". - O kaip jie dar jaustis galėtų? - Nejaugi dievas gali būti išdavikų pusėje?

item