Seime kelią skinasi visasąjunginė rinkimų į Europos Parlamentą sistema

Seimo Europos reikalų komitetas (ERK) rytoj svarstys klausimą dėl kartu su 2015 m. lapkričio 11 d. Europos Parlamento rezoliucija dėl Eur...

Seimo Europos reikalų komitetas (ERK) rytoj svarstys klausimą dėl kartu su 2015 m. lapkričio 11 d. Europos Parlamento rezoliucija dėl Europos Sąjungos rinkimų teisės reformos (2015/2035(INL)) pateikto Europos Parlamento pasiūlymo (toliau – Pasiūlymas) dėl Tarybos sprendimo, kuriuo priimamos nuostatos, iš dalies keičiančios Aktą dėl Europos Parlamento narių rinkimų remiantis tiesiogine visuotine rinkimų teise galimo prieštaravimo subsidiarumo principui.

Pasiūlymas numato esminius rinkimų į Europos Parlamentą sistemos ir vykdymo tvarkos pokyčius, pvz., bendros rinkimų apygardos sudarymą, kurioje iškeltų kandidatų sąrašų pirmosiose vietose būtų įrašyti kiekvienos vadinamosios politinės šeimos kandidatai į Europos Komisijos pirmininko pareigas; visoms valstybėms narėms vienodų rinkėjų sąrašų sudarymą; kandidatų sąrašų terminų sudarymą; rinkimų kampanijos sąlygų vienodinamą. Tokie pakeitimai reikštų rinkimų į Europos Parlamentą centralizavimą, jų organizavimu užsiimant naujai įsteigtai Europos rinkimų institucijai.

Europos reikalų komitetas, š. m. sausio 14 d. posėdyje susipažinęs su atsakingų institucijų pateikta informacija apie Pasiūlymą, vadovaudamasis Seimo statuto 1804 str. 4 p. priskyrė šį Pasiūlymą prie labai aktualių siūlymų priimti ES teisės aktų ir perdavė jį svarstyti Seimo Teisės ir teisėtvarkos bei Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetams. Komitetas nusprendė sudaryti ERK narių darbo grupę tolesniam šio Pasiūlymo nagrinėjimui ir paprašė Seimo frakcijų pateikti komitetui savo nuomonę dėl Pasiūlymo.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos bei Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetai įvertino Pasiūlymo atitiktį subsidiarumo principui. Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas konstatavo, kad nėra galimo prieštaravimo subsidiarumo principui, o Teisės ir teisėtvarkos komitetas priėmė išvadą, kad Pasiūlymas prieštarauja subsidiarumo ir proporcingumo principams.

Subsidiarumo principas reiškia, kad ES sprendimai turi būti priimami kuo artimesniu piliečiams lygmeniu, t.y., Sąjunga nesiima priemonių (išskyrus tas sritis, kurios yra išimtinai Sąjungos kompetencijoje), jei jos nebūtų veiksmingesnės už nacionalinio, regionų arba vietos lygmens priemones.

Jei ERK nuspręs, kad Pasiūlymas prieštarauja subsidiarumo principui, tokį sprendimą turėtų patvirtinti Seimas plenarinio posėdžio metu, priimdamas rezoliuciją dėl Pasiūlymo galimo prieštaravimo subsidiarumo principui.


Susiję

Europos Sąjunga 3062898221027554883
item