Sambūrio „Pro Patria“ pozicija politinių partijų ir V. Landsbergio teksto atžvilgiu

Dalinamės LRT.lt ir Delfi.lt skelbta publikacija apie prof. Vytauto Landsbergio straipsnį, kritikuojantį jaunimo sambūrį „Pro Patria“. P...


Dalinamės LRT.lt ir Delfi.lt skelbta publikacija apie prof. Vytauto Landsbergio straipsnį, kritikuojantį jaunimo sambūrį „Pro Patria“. Publikacijoje sambūrio valdybos pirmininkas Vytautas Sinica pakomentuoja sambūrio poziciją politinių partijų bei prof. V. Landsbergio straipsnio atžvilgiu.

Buvęs Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo vadovas, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis žiniasklaidoje paskelbtu savo komentaru supeikė nuo 2011 m. veikiančią dešiniųjų pažiūrų jaunimo organizaciją „Pro Patria“ ir jos interneto svetainės autorius.

Nors vienas įtakingiausių Lietuvos politikų šiuo smerkiamuoju tekstu parodė, kad jam tai svarbu, jo anūkas – dabartinis TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis portalui LRT.lt sakė, kad, jo manymu, šiai organizacijai ir jos svetainės autoriams parodytas dėmesys kaip tik esąs per didelis. 

„Manau, dėmesys panašioms organizacijoms bei „ekspertams“ yra per didelis, nes jų įtaka marginali, o veikla nėra iki galo aiški ir kelianti daug klausimų, ar atitinka valstybės ir TS-LKD puoselėjamą provakarietišką geopolitinę kryptį. Galimybių ir ypač poreikio bendradarbiauti su panašiomis organizacijomis tikrai nematau.“

„Portalas propatria.lt skirtas Lietuvos valstybės ir lietuvių tautos ateičiai neabejingiems piliečiams, pasiruošusiems atsakingai ir sutelktai dirbti vardan savo Tėvynės nepriklausomybės, laisvės ir visų joje gyvenančių žmonių bendrojo gėrio“, – nurodoma minėto portalo tituliniame puslapyje.

Savo ruožtu V. Landsbergis mano, kad „Pro Patria“ – tai organizacija, kurios tikslas esąs skatinti visuomenę atsisakyti politinio dalyvavimo.

„Ypač rūpi, kad nedalyvautų jaunimas, ir būtent partijų veikloje, partinėje ir visuomeninėje demokratijoje, o susitelktų į savo atskirą tobulėjimą. Prakeiktos politikos tobulinti ir taisyti nereikia. Beviltiška. Reikia ugdyti geresnę visuomenę atmetant politiką. Tad visuomenę – nepolitinę. Apolitinę. Taip, draugai. Bevalstybinę. Parengtą smegplovėms. Kitai valstybei <...>

Pro visą tą konstrukciją šmėkšo doktrina, jau anonsuota ūkininko mąstytojo Pranciškaus Šliužo. Tai vienas vadų, kurių vardu prieš porą metų Lietuvai siūlytas referenduminis perversmas <...> Jokių partijų, jokių varžybų rinkimuose („jaunime, neik!“ – kviesdavo nuo seno V. Radžvilas), tik pasikliovimas likiminiu pribaigiamuoju referendumu, kuris visai sugriuvusioje šalyje, dar tauškiančioje apie „patriją“, atiduos valdžią <...>“.

Tokie V. Landsbergio vertinimai neliko nepastebėti su organizacijos „Pro Patria“ jaunimu nuolat bendraujančio filosofo, vieno Sąjūdžio kūrėjų ir Liberalų partijos steigėjo Vytauto Radžvilo: „ Tai – absoliuti V. Landsbergio desperacija dėl padėties partijoje po to, kai prie jos vairo buvo pastatytas jo anūkas. Propatria.lt valstybiškai mąstančio jaunimo sukurta interneto svetainė tikrai – aukšto intelektualaus lygio, ir ji populiari tarp dešiniųjų pažiūrų jaunų žmonių, kuriems – ne tas pats, kas laukia mūsų Lietuvėlės.

Kiek man žinoma, dėl to konservatorių gretose yra prasidėjusi isterija, o kai kurie įtakingi konservatoriai net ragina savo jaunuosius partiečius tos svetainės neskaityti. O aš į V. Landsbergio nemalonę pakliuvau dėl to, kad „Pro Patria“ branduolys yra mano buvę studentai. Dėl jo teiginių apie Šliužą – turėčiau pagalvoti, ar aš šį žmogų esu bent kartą matęs. Todėl tai – visiškas absurdas.“

V. Landsbergiui portalo nereiktų bijoti

Konservatorių patriarcho V. Landsbergio komentarui neliko abejingas ir vienas iš „Pro Patria“ steigėjų, jos interneto puslapio valdybos pirmininkas politologas Vytautas Sinica.

Bendraudamas su LRT.lt, jis pastebėjo: „ Laikome profesorių protingu žmogumi, todėl stebimės tekste esančiomis nepagrįstomis išvadomis. Nepalaikydami nė vienos partijos, tikrai nepasisakome, profesoriaus žodžiais, „už Lietuvą be valstybės“.

Keista, kad V. Radžvilas ir mes tekste viešai susiejami su P. Šliužu, su kuriuo apskritai nesame pažįstami. Labai neatsakinga skelbti tokius teiginius ar įtarimus, kai nesi tikras, ar asmenys yra kaip nors susiję. Pagal visus viešųjų ryšių dėsnius, tokie susiejimai viešuose tekstuose daromi norint sukurti skaitytojams diskredituojančią asociaciją apie asmenis. Tad bendras teksto tonas, nešama žinutė ir minėtos klaidos verčia abejoti teksto nuoširdumu ir ar tai nėra skirta tiesiog neigiamai viešajai nuomonei apie portalą formuoti.“

Pasak V. Sinicos, jei V. Landsbergis savo tekstą vis dėlto skyrė būtent tam, išeitų, kad profesorius nepagrįstai įžvelgė „Pro Patria“ egzistavime kokią nors grėsmę, politinius konkurentus ar neigiamą įtaką konservatorių rinkėjams, kurių nemažai skaito portalo publikacijas: „Jei visgi padaryta tokia išvada ir mes esame nepagrįstai laikomi grėsme partijai, labai gaila, nes nuo bet kokio dalyvavimo rinkimuose griežtai atsiribojame. Nuosekliai konservatoriai partijai kaip tik galėtų būti naudinga, jog egzistuoja tradicinės katalikiškos pasaulėžiūros idėjas argumentuotai atstovaujantis portalas.“

Atsiriboti nuo partijų skatina profesija

Paklaustas, kas ir kodėl paskatino atsiriboti nuo partijų, V. Sinica paaiškino: „Mūsų nepartiškumas yra ir praktinis, ir principinis. Praktinis – nes dauguma mūsų yra esami ir būsimi politologai, o skaitytojų pasitikėjimą, vertinant politinius procesus, galima išsaugoti tik nesusisaistant su partijomis. Principinis – nes, kaip katalikiškų ir valstybinių pažiūrų portalas, iš tikrųjų nematome nė vienos partijos, už kurią galėtume ramia sąžine kviesti balsuoti ir palaikyti. Norint ateityje pokyčių per partijas ir parlamente, šiandien būtini pokyčiai universitetuose, mokyklose ir žiniasklaidoje.“

V. Sinicai taip pat keistai atrodė tai, kad V. Landsbergis partijas sutapatino su visa valstybe: „Galvoti, kad partijos yra tolygu politikai ir valstybei – labai sovietiška politikos samprata. Nepaprastai sunku patikėti, kad ja nuoširdžiai vadovautųsi į Kovo 11-ąją ir vakarietiško mąstymo link Lietuvą vedęs profesorius.“


Susiję

Vytautas Sinica 5310026581275265200

Rašyti komentarą

52 komentarai

Anonimiškas rašė...

Jūs, Pro Patria jaunimas, einate teisingu keliu. Jau vien perskaičius jūsų portale publikuojamų straipsnių antraštes, aišku, kas esate, kokia jūsų pozicija, vertybės. Tik piktavalis arba visiškai politiškai neraštingas žmogus gali teigti, kad jūs einate prieš valstybės interesus. Nebent valstybę tokie tapatina su savo partijomis ar savo bizniais.
Pagarba prof.Radžvilui, kad sugebėjo išauklėti tokį puikų jaunimą. Ne kiekybėje, o kokybėje stiprybė. To Jums ir linkiu

Patrijietė rašė...

Ponas V.Landsbergis turėtų siųsti savo partiečius į "Pro patria" kursus. Tada ir seime konservatoriai kitaip balsuotų, ir daug daugiau rinkėjų už Tėvynės Sąjungą balsuotų. Paklausykit patarimo.
Man atrodo, kad profesorius, jeigu jau parašė viešą laišką, vadinasi pripažino "Pro Patria" verta pagarbos dėl savo veiklos. Tie nerišlūs priekaištai - buvusio aklumo įrodymas.

Augustinas rašė...

Cit.: "Tie nerišlūs priekaištai - buvusio aklumo įrodymas."

Priekaištai labai rišlūs ir pagrįsti, jei Pro Patria iš tikrųjų veikia taip, kad atitraukia žmones nuo politinių partijų veiklos. Ir čia aš siūlyčiau Pro Patria sambūriui labai atidžiai pasižiūrėti į savo veiklą, ar ta veikla tikrai neskatina žmonių apskritai trauktis nuo politinių partijų, šalintis politinių partijų taip, tarsi jos (t.y., politinės partijos) būtų baisus monstras.

P.S. Cit.: "Ponas V.Landsbergis turėtų siųsti savo partiečius į "Pro patria" kursus."

O ar nebus taip, kad V.Landsbergio partiečiai, išklausę tuos kursus, iš viso paleis Tėvynės Sąjungą ir nebedalyvaus jokiuose rinkimuose į Seimą?

Anonimiškas rašė...

Palinkėjimas Pro Patria jaunimui - išlikite ir toliau laisvi ir nepriklausomi nuo bet kokios partijos, nes lietuviškos partijos yra tapę privačiais UAB - ais. Jūs esate mūsų viltis ir tikėjimas. Ir jeigu lemta Lietuvai dar kartą atgimti, tai ši misija priklauso jums. Mes, vyresnieji, Jumis džiaugiamės, didžiuojamės ir linkime stiprybės.

Augustinas rašė...

Va, šis gerb. Anonimo komentaras yra tipiškas nusišalinimas nuo partijų veiklos. Taip ir norisi to gerb. Anonimo paklausti, o ką Tamsta, gerb. Anonime, padarėte, kad politinės partijos (bent jau viena iš jų) tokiu UAB'u nebūtų. :(

Pikc Kažinkavičius rašė...

Tokią, kokia ji dabar yra, libkonų šutvę REIKTŲ paleisti - ir kuo greičiau. Beje, dar viena libkonų isterijos priežastis - elementarus pavydas. Libkonai SKELBIASI esą patriotais - o Pro Patria YRA patriotai. Dar daugiau - jie REALIAI atstovauja toms vertybėms, kurioms Tėvynės sąjunga beigi krikščionimis demokratais pasivadinę libkonai TURĖTŲ atstovauti, užuot parsidavinėję liberastijai. Įsivaizduokit, ką turi jausti damos drabužiais apsirėdžiusi bordelio kekšė, pamačiusti TIKRĄ damą - ir suprasite tos isterijos priežastį. ;)

Anonimiškas rašė...

Na, kaip sakoma-šunes loja-karavanas eina.O politikų duona kasdieninė-malti į miltus kitų politinių partijų atstovus, bet šioje situacijoje juokingiausia tai ,kad profesoriui Propatrijiečiai užkliuvo dėl to, kad... nepriklauso jokiai partijai.Bet šitie senelio ir anūko komentarai, manau, tik parodo, kad ProPatria yra TEISINGAME KELYJE

Augustinas rašė...

Puiku. Paleidžiam tą libkonų šutvę. O kas vietoj jos bus? Pro Patria sambūris, kuris į rinkimus neina? :) Kažkokia nauja partija, kuri bus įsteigta vietoj TS/LKD? O gal tuščia vieta bus palikta, kad rinkimus laimėtų kokie nors nedešinieji? Prašom pasakyti savo nuomonę, gerb. Pikc, kas turėtų ar galėtų būti vietoj TS/LKD.

P.S. Aš sutinku, kad TS/LKD tikrai per daug pakrypo į kairę. Bet nepaisant nuokrypio į kairę, TS/LKD vis tiek išlieka dešinesnė už daugelį liberastų ir visus socdemus. O gal vis tik reikėtų kažkaip pakoreguoti tos partijos kryptį ir sugrąžinti tą partiją į autentišką dešiniąją pusę?

Pikc rašė...

Na, kaip sako "šventa vieta tuščia nebūna/gamta nemėgsta tuštumos", tad (iš esmės neįmanomo dėl esamos situacijos) arogantiškų chamų libkonų paleidimo atveju dalis nueitų pas socdemus, didelė dalis - pas liberastus, kažkas ir pas tomaševskio neojedinstvą prisiglaustų - o dalis (ten tikrai yra padorių žmonių - tik ne jie "orus diriguoja", o politinės ambicijos neleidžia spjauti ir pasitraukti, nes matė, kuo tautininkams principingumas baigėsi) galbūt suformuotų padorią dešiniųjų partiją - ir be tarpusavio ėdimosi ir žmonių kiršinimo. ;)

laikas nusiimti rožinius akinius rašė...

V. Sinica: "Galvoti, kad partijos yra tolygu politikai ir valstybei – labai sovietiška politikos samprata. Nepaprastai sunku patikėti, kad ja nuoširdžiai vadovautųsi į Kovo 11-ąją ir vakarietiško mąstymo link Lietuvą vedęs profesorius.“

Jaunimas nežino ir patikėti nelabai gali, kad Lansbergis Lietuvos nevedė į kono 11-ąją. Todėl labiau tiktų išsireiškimas: "Lansbergis ilgai vedžiojo Lietuvą už nosies, kad galiausiai nuvęstų... į nebūtį". Juk buvo ne visai taip, kaip surašė svetimų samdyti metraštininkai. Tie, kas buvo tame Sąjūdžio iniciatyvinės grupės susirinkime, kai, neva niekam neaiškūs asmenys, atvedė muzikantėlį, pristatė kaip labai žymų profesorių ir liepė visiems "gerbti bei mylėti..." paliūdys, kad tuo metu niekas iš susirinkusių nei žodeliu tokiam "lyderio" paskyrimui negalėjo paprieštarauti, nes dauguma, kaip ir atvestąsis, buvo slapta susiję su tais pačiais, neva, niekam neaiškiais. Savaime aišku, kad visi (o gal tik daugelis), tuo metu nuoširdžiai norėjo mayti Lietuvą nepriklausomą - nepriklausomą nuo nieko. Deja, planai tų, su kuriais bemaž kiekvieną siejo šviesaus rytojaus kūrimo praeitis, buvo kitokie. Todėl nereikia čia daug lia-lia. Tegyvuoja Propatrija! Lietuva atgims lyg Feniksas iš pelenų.

Pikc rašė...

Pusiau rimtam palyginimui: Pro Patria turi Radžvilą, Sinicą, Stonį - bet užtat libkonai turi Algį Greitai, Užkalnį, Valatką, Sadauską-Kvietkevičių... :)

Asta rašė...

Taip, gal ir norisi įsivaizduoti save švyturiu, kuris šviečia virš visos tos korupcijos ir partinių rietenų. O sukurk nekorumpuotą partiją, suvaldyk godžiuosius, nutildyk besiriejančius. Pabandyk, bet tada būsi jau ne "švyturiu", o politikos garlaiviu!

Asta rašė...

Ką gi, prašom Sinicą ir Stonį savanoriais į Seimą!

Anonimiškas rašė...

Pasukus jiems į seimą, puikų "ProPatria" projektą gali ištikti "Bernardinų likimas": redaktorius/direktorius į seimą, o dienraštis į "toleranciją" (beskonis, bekvapis). Jei ir "ProPatria" išsivadės - ką tuomet skaitysim?

Tomas K. rašė...

Neblogas antausis į „dešinįjį“ skruostą. Ką gi, atrodo, kad katalikiškasis jaunimas, Vytauto S. asmenyje, kaip ir dera naiviems, esą kilnių tikslų vediniems jaunuoliams, nuolankiai atsuka kairįjį. Gerbiamas Vytautai S., taip rašau grynai reaguodamas į Jūsų komentarą, o ne į atliekamą darbą. Skaitant Jūsų komentaro apibendrinimą: „V. Sinicai taip pat keistai atrodė tai, kad V. Landsbergis<...> (vadovaujasi) labai sovietiška politikos samprata“, net plika akimi matyti, Jūsų bandymas įtikti Jus ir visą „Pro Patrijos“ sąjūdį niekinantiems ir marginalizuojantiems oponentams. Vis dar manote, kad galite išlaikyti susirinktą politinį kapitalą suliberalėjusių krikdemų akivaizdoje: „Nuosekliai konservatoriai partijai kaip tik galėtų būti naudinga, jog egzistuoja tradicinės katalikiškos pasaulėžiūros idėjas argumentuotai atstovaujantis portalas“ ? Tikrai, skamba labai apgailėtinai.
Kaip religijotyrininkas žinau, kad katalikams dažniausia nėra žinoma „kito skruosto atsukimo savo skriaudėjams“ edukacinė prasmė. Taigi akivaizdu, kad šiuo atveju veikiate pagal savo neišmanumą. Supraskite, per „dešinįjį skruostą“ gavote ATBULINE Lansbergių ranka. Taip savo baudžiauninkams trenkdavo romėnų imperialistai, kaip aukštesniojo luomo atstovai. Iš tiesų "Atsukti kairįjį" - reiškia gebėjimą stoti prieš savo oponentą kaip lygus su lygiu ir neinkšti laukiant jo malonių.
Gerbiamieji, laikas suaugti. Gandhi-škasis pasipriešinimas prieš vilkų rują neveiks. „Pro Patria“ sambūriui būdingos amžinosios vertybės. Kol esate nepriklausomi turite nesuteptą sąžinę. Nesileiskite kvailinami, o ką jau kalbėti apie marginalizavimą. Prieš vilkus reikalinga ugnis. Susiburkim, dekim ugnį. Reikia veikti, ne tik kalbėti, o dar blogiau – stebėtis ar apgailestauti.

Anonimiškas rašė...

pritariu,tai ne UAB-ai,bet sektos,kuriuose pareigos skyriamos is virsaus,kaip"CCCP"-e arba palikimo budu,kaip"S"Korejoje ir p.profas visur dalyvauja...

Anonimiškas rašė...

"ProPatria"nepasiduokit nieksiskiem komentaram.Pritariu tokiem Zmoniems,kaip komentarui"Laikas nusimesti rozinius akinius"ir"TomasK."Dar 1936m.zurnale"Naujoji Romuva"universitetus baiges krikscioniskos pakraipos jaunimas paskelbe manifesta,kuriame gerai isaiskinti p.profesoriaus nukrypimas i dideli HEDONIZMA.Mano nuomone ir visa vyriausybe Lietuvoje yra hedonistine,kurioje"nusipelne"ir"geriausi"is virsaus-iskeliami i vadovaujancias pareigas."PRO PATRIA"pirmyn,kad isnaikinti ta sovietini palikima...

Augustinas rašė...

Kad R.Valatka nepriklauso libkonams. :) O visi kiti... Na, būna visur nuokrypų. TS/LKD nėra kažkokia išimtis.

Augustinas rašė...

Cit.: "Nesileiskite kvailinami, o ką jau kalbėti apie marginalizavimą."

Na, tai kad jie patys save savotiškai marginalizuoja nusišalindami nuo partijų. :)

Cit.: "Prieš vilkus reikalinga ugnis. Susiburkim, dekim ugnį. Reikia veikti, ne tik kalbėti, o dar blogiau – stebėtis ar apgailestauti."

Čia jau rimtas raginimas. Nuo ko reiktų pradėti veiklą, gerb. Tomai? :)

Augustinas rašė...

Cit.: ""PRO PATRIA"pirmyn,kad isnaikinti ta sovietini palikima..."

Irgi puiki mintis. Tik kaip tą padaryti, jei nedalyvauji jokioje jokios partijos veikloje, o naujos steigti nenori? :)

Augustinas rašė...

Cit.: "...nes matė, kuo tautininkams principingumas baigėsi."

Gal galėtumėt priminti, kas ten buvo tiems tautininkams? :( Nes aš, matyt, kažkaip pražiopsojau tą istoriją. :(

Cit.: "...galbūt suformuotų padorią dešiniųjų partiją - ir be tarpusavio ėdimosi ir žmonių kiršinimo."

Padori dešiniųjų partija, deja, neįmanoma be tarpusavio ėdimosi. Tai yra paprasčiausia utopija, gerb. Pikc.

Anonimiškas rašė...

Kažkaip Sąjūdžio laikais nepasiduodavom siūlymams stoti į partiją "tikslų įgyvendinimo pagreitinimui".

Tomas K. rašė...

Augustinai, nedaviau suprasti, kad kažką reikia pradėti, daviau suprasti, kad reikia liautis veikti vien tik retoriniais metodais - kaupti konservatorių partijai priimtino politologo kapitalą. Tikrųjų konservatorių dešiniosiose Lietuvos partijose senai jau nėra. O Pro Patrijos jaunimas labai gražus (moraliai ir politiškai). Taigi nėra reikalo taikstytis ir nuolaidžiauti protekcionistiniams niekšams, niekšingai marginalizuojantiems tikrąją šviesuomenę jaunimo tarpe. Pro Patrija jau seniausiai pradėjusi teisingą veiklą, tik jos jaunimo veikimo metodai per švelnūs. Tiksliau pasakius, šis judėjimas daugiau rekcionieriškas, o ne avangardinis. Nors gerbiamas prof. Radžvilas, vėlgi jau seniai apibrėžęs aktyvios politinės visuomenės veiklos gaires (užtektų vien jo straipsnių Pro Patrijoje ta tema, ką jau kalbėti apie betarpišką bendravimą). Matyt jaunimui trūksta iniciatyvos (tame tarpe ir man pačiam) formuoti tikrai dešinįjį avangardą. Kaip ir žinote, nebūtinai vien tik politinės partijos formate (nors ir taip privalu veikti), bet kaip teigia prof. Radžvilas, avangardinės politinės visuomenės formate.

Augustinas rašė...

Cit.: "Kažkaip Sąjūdžio laikais nepasiduodavom siūlymams stoti į partiją "tikslų įgyvendinimo pagreitinimui"."

Be bendraminčių neįmanoma pasiekti jokių tikslų. O bendraminčiai kas yra, jei ne partija?

Augustinas rašė...

Cit.: "Kaip ir žinote, nebūtinai vien tik politinės partijos formate (nors ir taip privalu veikti),..."

Ką ir norėjau sužinoti. Ačiū, Tomai. :)

Anonimiškas rašė...

Berods mes cia turime prasminga ivyki.Pro-Patrios ilgas ir sunkus darbas pradejo duoti vaisius.Visuomene ir skaitytojai prabilo! Pagaliau!
Kiek istengiu suprasti oponuojancias puses cia mes turime keistoka pusiausvyra. Matote , gerb V Landsbergis yra teisus ta siaura formaliaja prasme- atsisake eiti i politika ar remti politika mes pasmerkiame ir ta esama politika ir politikus prazuciai ir is tiesu ... pasmerkiame prazuciai patys save.
Musu laimei tas musu pasaulis yra kur kas sudetingesnis , ivairesnis ir didesnis negu formalioji logika ir ja besiremiantis kai kurie politikai to noretu. Siekiant nors kiek didesnio tikslo mums neisvengiamai reikia suprasti - tai koks is tiesu tas pasaulis yra?
Ir tai klausimas ne apie politine slove ar moksline garbe ar paprasciausia musu smalsuma- tai jau islikimo to pasaulio tikroves balne uzdavinys.Ir mano kukliu supratimu didziausias sio Tinklpio Kureju ir jo autoriu nuopelnas kad jie pasiule skaitytojui neapribota siaurais tik kazkuriai partijai priimtina pasaulio ir jo ivykiu aiskinima ir gal nebus suprast kaip pretenzija - tie autoriai siulo kitoki poziuri i pasauli ir kitoki pasaulio modeli. Tad nors kiek prasmingesnis darbas ir veikla politikoje be tokios analizes - paprasciausiai neimanomi ar (ir) labai pavojingi.Atsiprasau , ta mintis pasiskolinta is V. Radzvilo.
Tenka tik apgailestauti kad paties gerb. V Landsbergio pastaruosius 10 -15 metu skelbiama spaudoje ir pasisakymuose politine ivykiu "vizija" pritrenkianciai leksta , dvispalve ir , atsiprasau, kartais atrodo tiesiog karikaturiska.
Tad visiskai suprantama kad kiekvienam is musu iskyla klausimas -ar man priimtina tokiomis sampratomis grindziama politika.
Aciu Pro-Patria kurejams ir autoriams.

Augustinas rašė...

Cit.: "Ir mano kukliu supratimu didziausias sio Tinklpio Kureju ir jo autoriu nuopelnas kad jie pasiule skaitytojui neapribota siaurais tik kazkuriai partijai priimtina pasaulio ir jo ivykiu aiskinima ir gal nebus suprast kaip pretenzija - tie autoriai siulo kitoki poziuri i pasauli ir kitoki pasaulio modeli."

Visiškai nesutinku dėl kitokio požiūrio į pasaulį ir kitokio pasaulio modelio, t.y., kad Pro Patria portalas siūlo kitokį požiūrį į pasaulį ir kitokį pasaulio modelį. Šios svetainės kūrėjų požiūris vis tiek nepriimtinas įvairiems leftistams nuo socdemų iki liberastų. Tai tiesiog tipiškas dešiniųjų pažiūrų partijoms būdingas požiūris ir pasaulio modelis. Kitas dalykas, ar atitinka TS/LKD dešiniųjų pažiūrų partijai būdingus kriterijus (aš pats manau, kad TS/LKD ypač paskutiniu metu pernelyg pakrypo į leftistų pusę, bet ta mano nuomonė diskutuotina). Ir dar kitas dalykas yra tai, ar Pro Patria sambūris savo veikla (ne ši Interneto svetainė, kuri puikiai atspindi būdingą dešiniųjų partijų požiūrį į visuomenines, politines ir kultūrines problemas, bet sambūrio veikla) skatina apskritai nusišalinti nuo politikos ir politinių partijų (Vytautui Landsbergiui, sprendžiant iš šio straipsnelio, atrodo, kad taip), ar neskatina. Čia yra pagrindinė ginčo (arba, jei švelniau pasakius, diskusijos) tema.
Tai kaip ponams komentuotojams atrodo, ar Pro Patria sambūrio veikla skatina tokį nusišalinimą nuo politinių partijų veiklos ar neskatina, o gal yra kaip tik priešingai - Pro Patria skatina dalyvauti politinių partijų veikloje?

Pikc rašė...

Turiu omenyje istoriją, kai G. Songailą libkonai išmetė iš partijos, nes jis išdrįso pasipriešinti libkonų planams šokti į lovą pas tomaševskininkus. Tada dalis Tautininkių frakcijos narių irgi pasitraukė ir iš esmės tuo būdu prarado galimybę pateikti į Seimą.
Na, dėl utopijos - nežinau. Manau, visose partijose (įskaitant kairiąsias) vidinių rietenų pakanka, bet libkonų atvejis vis dėlto ypatingas, nes a) yra didžiulis atotrūkis tarp deklaruojamų vertybių (netgi pavadinime) ir realios veiklos, b) arogancija ir chamiškumas pasirinkti kaip bendravimo forma, "pagardinta" paranojišku "liaudies priešū" ("rusū agentū") ieškojimu, nesibodint net atviro melo (kaip pvz. Juknevičienės atveju).

Pikc rašė...

Turėjau omenyje labiau ne narystę partijoj, o partinės linijos "matiūgalnyko" funkciją.

Anonimiškas rašė...

Skandalistai.

Pikc rašė...

Nežinau, ar taip kategoriškai galima kelti klausimą - iš principo taip jau iš anksto save įspraudžiam į V. Landsbergio siauro mąstymo rėmus. Mano akimis žiūrint, V. Sinica viską labai suprantamai paaiškino: pirmiausia, jie kalba apie SAVO poziciją, o ne skatina kažką daryti ar nedaryti, ir ta pozicija paprasta - kaip politologai nenori save susaistyti su kokia nors partija dėl profesinių priežasčių, o politine agitacija nenori užsiimti, nes šiuo metu nemato partijų, už kurias būtų verta balsuoti. Bet tai nereiškia, kad taip bus visada - jei baigtųsi visapusiškas smegenų plovimas švietime ir purvasklaidoje, ateityje situacija greičiausiai pasikeistų.
Aš asmeniškai ne visiškai pritariu tokiai nuomonei, nes aš balsuoti eisiu (tik tiek, kad partija, už kurią balsuosiu, greičiausiai Seiman vis tiek nepateks :)), bet iš esmės dabartinė partinė sistema yra gerokai "pagedusi" - tiek dėl "sąrašinių", tiek dėl to, kad valdžioje sėdinčios partijos dalinasi mokesčių mokėtojų pinigus savo partiniams reikalams, tiek dėl iš esmės nesamo "grįžtamojo ryšio" ir atskaitomybės bei atsakomybės rinkėjams.

Pikc rašė...

Libkonai? Taip. ;)

Anonimiškas rašė...

Ne, šito judėjimo organizatoriai.

1Chingishan rašė...

O KODEL PROPATRIA NENORI PALAIKYTI PVZ TAUTININKU? GAL IR JUOSE KASNORS NEPATINKA?

Pikc rašė...

Įdomus požiūris: isteriją kelia libkonai, bet kalti Pro Patria? :)

Pikc rašė...

Čia, ko gero, reiktų jų pačių paklausti.

Anonimiškas rašė...

Pro Patria tyčia provokuoja, formuluoja savo veiklą ir tekstus taip, kad pastatytų į nepatogią padėtį konservus. Tik ir laukia jų reakcijos, kad toliau vėl provokuotų.

Anonimiškas rašė...

Kazkaip neskaniai atrodo siame straispnyje skelbiami atsiprasymai adresuoti Landsbergiams.

Anonimiškas rašė...

Nei jie provokuoja, nei laukia kažko. Jie aiškiai pamatė, kad lansberginė-partinė orientacija į Briuselį, kurio tikslas ne nepriklausomų valstybių sandrauga, o demontavimas nacionalinių valstybių. Lansbergis nėra savarankiška figūra. Jis vykdytojas. Juk partijų gausa, tai suskaldyta valstybė, kur kiekvienai partijai palikta teisė ginti tik savus interesus, taip apleidžiant valstybinius bei tautinius-nacionalinius. - Žmogaus teisių priedanga, naudojamasi senu principu: "Skaldyk ir valdyk". Ir daroma tai jau globaliu mastu.

Pikc rašė...

Kad libkonai patys save į tą nepatogią padėtį stato - šiuo klausimu jiems pagalbos nereikia. Ir isterijas libkonai kelia be jokių provokacijų - jie tiesiog tokie yra. :)
Apskritai, Pro Patria savo veikloje apskritai nėra reikalo į libkonus dairytis, nes su jais bendro tiek pat, kiek su liberastais ar koloradais. :)

Pikc rašė...

Čia kurioj vietoj?

Augustinas rašė...

Cit.: "Juk partijų gausa, tai suskaldyta valstybė, kur kiekvienai partijai palikta teisė ginti tik savus interesus, taip apleidžiant valstybinius bei tautinius-nacionalinius. - Žmogaus teisių priedanga, naudojamasi senu principu: "Skaldyk ir valdyk". Ir daroma tai jau globaliu mastu."

Sakyčiau, čia eilinio totalitaristo svajonė - viena politinė partija, kuri skelbia vieną politinę teisingą tiesą, kuri yra vienintelė teisinga, ir visos kitos nuomonės yra neteisingos. :) O juk net totalitarinėje Sovietų Sąjungoje vyko politinės varžytinės (tiesa, jos buvo pokiliminės, kad plačioji visuomenė nesužinotų, jog vieningoje motinoje partijoje vyksta tokie skaldantys ginčai ir kivirčai). :) Nepaisant to, visuomenė vis tiek suprasdavo, kas vyksta slapta, tik jokio poveikio tam padaryti negalėjo.
Ir netiesa, kad partijoms palikta teisė ginti vien tik savus interesus. Jos turi teisę jungtis į platesnes koalicijas ir pan., kad atstovautų kuo didesnį jas išrinkusių žmonių ratą. Kitas dalykas, kad rinkėjai turėtų prižiūrėti partijas ir po rinkimų, turėtų domėtis, kaip jos balsuoja vienu ar kitu klausimu, o mūsų dauguma taip nedaro. :( Vakaruose dažniausiai taip ir būna, nors, aišku, ir ten būna tokių vienašališkų sprendimų, kaip, pvz., dabartinis A.Merkel sprendimas dėl imigrantų (ne karo pabėgėlių, bet ekonominių imigrantų) pakvietimo ir priėmimo.

Augustinas rašė...

Cit.: "Apskritai, Pro Patria savo veikloje apskritai nėra reikalo į libkonus dairytis,..."

Tai kad Pro Patria ir nesidairė į libkonus. :) Tiesiog rašė, kas jiems atrodė aktualu, ir viskas. Kai kur nuomonės (bent jau teoriškai) sutapo, ten jokių sankirtų nebuvo, kai kur nesutapo, bet priekaištų (bent jau tokių didelių) iš libkonų nebuvo. Vienintelis aštrus kritinis straipsnis iš V.Landsbergio ir yra tas, kuriame kritikuojamas Pro Patria sambūrio nusišalinimas nuo politinių partijų. Daugiau jokių kritinių straipsnių iš libkonų pusės nebuvo. Tai rodytų, kad Pro Patria ir libkonų pozicijos daugeliu atvejų paprasčiausiai sutampa.

Anonimiškas rašė...

Džiugu, kad Lietuvoje yra Propatria - išsilavinusių, išmintingų jaunų žmonių būrys. Panašu, kad senelis tikrai jaučia, kad nieko gero neišėjo iš anūko vadovavimo konservatoriams. Ta jo rašliava yra piktdžiugiška, pašaipi, neobjektyvi. Nieko naujo. Pamenam, kaip neseniai jis puolė kitus tautiškus žmones, net a.a. A. Patackas turėjo viešai laišką rašyti ir priminti, kad negalima tyčiotis iš tautiškų , Lietuvą mylinčių žmonių, kurių ir taip ne per daugiausia liko.
Jaunime, Jūs viską darote teisingai. Pagarba Jūsų mokytojui prof. V. Radžvilai.
Tik nesiaiškinkit - nėra prieš ką aiškintis. "Neklystantis" profesorius vis tiek nesupras, jis siunta, kad Jūs jam aklai nepataikaujate. Tai ne Jūsų problema. Sėkmės.

Anonimiškas rašė...

Na, kad propatria nesitaiko į dešiniųjų elektoratą, tai čia pasakos.
Bet reikia žiūrėti ne į puikius straipsnius šioje svetainėje, iš kurių dauguma tiesiog retransliuoti iš kitur, o pažiūrėti, kas per žmonės susirinkę ten ir ko galima iš jų tikėtis? Na ir vien pažvelgus į tą Vilniaus forumo sąrašą jau optimizmo nelieka, sakant škia.
Aišku, kai kas gieda ditiranbus propatriai kaip kokiai Grybauskaitei prieš rinkimus daug kas giedojo, bet čia jau visai kitas reikalas. Matyt, lietuviams patinka tie, kurie griežčiau pašneka.

Pikc rašė...

"Tai rodytų, kad Pro Patria ir libkonų pozicijos daugeliu atvejų paprasčiausiai sutampa." - įvertinau humoro jausmą. :)
O dėl ko "Daugiau jokių kritinių straipsnių iš libkonų pusės nebuvo" - o Jūs Landsbergio anūko pareiškimą šiame straipsnyje skaitėte? Beje, jis atsakys ir į Jūsų teiginį apie neva sutampančias pozicijas. ;)

Augustinas rašė...

Cit.: "o Jūs Landsbergio anūko pareiškimą šiame straipsnyje skaitėte? Beje, jis atsakys ir į Jūsų teiginį apie neva sutampančias pozicijas. ;)"

Tai be abejo, skaičiau. :) Ir šis jo pareiškimas yra nieko konkretaus nesakantis, išskyrus kažką bendrai apie provakarietišką TS/LKD kryptį (lyg tai Pro Patria siūlytų prorusiškumą, ko šiame portale tikrai nėra) ir atsisakymą bendradarbiauti su Pro Patria. Manau, kad jam psichikos gynybos mechanizmas suveikė, tai ir pasakė tokią nesąmonę. Pasakė, beje, reaguodamas į savo senelio vienintelį kritinį straipsnį Pro Patria sambūrio atžvilgiu. O senelis kritikavo būtent nusišalinimą nuo partijų veiklos. Taigi mano išvada lieka ta pati - Pro Patria ir TS/LKD pozicijos daugeliu atveju sutampa, išskyrus Pro Patria sambūrio propaguojamą (tikrai ar tik tariamai, dabar negaliu užtikrintai pasakyti, nes pats randu puikių idėjų, kurias visai lengvai galiu pritaikyti ir partinėje veikloje) atsitraukimą nuo partijų veiklos. :)
O jei Pro Patria sambūrio atsitraukimas nuo partijų yra tikras, tai aš siūlyčiau pakeisti kryptį ir skatinti žmones dalyvauti dešiniųjų partijų veikloje.

Pikc rašė...

Na, anūkėlio pareiškime gana nesunku įskaityti, kad tos pozicijos NEsutampa - o jis, kaip ne kaip, libkonų gensekas. ;)
Bijau, įžiūrite tai, ką NORITE įžiūrėti, o ne tai, kas YRA. Realiai libkonai nelabai ką bendro turi su Pro Patria propaguojamomis vertybėmis - nebent VIEN TIK pagal jų partijos pavadinimą spręsite. :)

Augustinas rašė...

Aš ne pagal anūkėlį, o pagal jo senelį sprendžiu. O kokios Pro Patria propaguojamos vertybės kertasi su libkonų propaguojamom vertybėm, išskyrus tą vienintelę pasitraukimo (?) nuo partinės politikos vertybę, dėl kurios ir kilo šis šaršalas? Prašau spręsti ne vien pagal trolius A.Bužinską ir pan., bet ir pagal (sąlygiškai, žinoma) normalius TS/LKD politikus, pvz., I.Degutienę, P.Plumpą, V.Aleknaitę-Abramikienę ir pan.

Anonimiškas rašė...

TEGUVUOJA NAUJOJI SEKTA – PRO PATRIA! Beje, jie tik dedasi nepriklausantys jokiai partijai. Ilgai laukti nereikes ir yla islys is maiso. Karbauskio pinigai gali daug.

Anonimiškas rašė...

Pagrįskite, o ne tuščiai rašykite.

Pikc rašė...

Nekreipkite dėmesio - čia libkonų fanatikai putomis drabstosi dėl sudužusių žydrų (manau, supratot ;)) svajonių apie pergalę. :)

item