Lenkija iš naujo tirs aviakatastrofą prie Smolensko

Naujoji Lenkijos vyriausybė ketvirtadienį pradėjo iš naujo tirti prieš 6 metus įvykusią aviakatastrofą prie Smolensko, per kurią žuvo pr...


Naujoji Lenkijos vyriausybė ketvirtadienį pradėjo iš naujo tirti prieš 6 metus įvykusią aviakatastrofą prie Smolensko, per kurią žuvo prezidentas Lechas Kaczynskis.

Daugelis valdančiųjų konservatorių tiki teorija, kad lėktuvas su 90 aukštų pareigūnų sudužo ne dėl pilotų klaidos, rūko ir dispečerių nekompetencijos, kaip nustatė ankstesnės liberalų vyriausybės tyrimas, bet ir dėl Rusijos veiksmų. 

Daug metų reikalavęs naujo tyrimo Antonis Macierewiczius, tapęs gynybos ministru, ketvirtadienį žuvusiųjų giminių susirinkime pasirašė nutarimą dėl naujos tyrimo komisijos. Jis paskelbė, kad katastrofą galėjo sukelti sprogimas lėktuvo viduje virš žemės, bet tikino, kad neperša jokios versijos. 

Konservatoriai sako, kad Kremliui buvo naudinga prezidento, centrinio banko vadovo ir kariuomenės vado žūtis, sukėlusi Lenkijoje politinę krizę. Ministras ankstesniame tyrime įžiūri grubių klaidų ir iškraipymų, tikina, kad buvo sunaikinti 400 puslapių medžiagos, o Maskvą kaltina dėl vilkinimo ir įkalčių slėpimo. Rusija negrąžina Lenkijai lėktuvo nuolaužų, o atnaujintą tyrimą vadina suverenia Varšuvos teise ir sako turinti nedidelę viltį, kad jis nebus politizuotas.

„Reikia neginčijamai pareikšti, kad esminiai faktai ir esminė informacija buvo nuslėpti, o tai iš esmės keičia požiūrį į įvykius. Nuo pradžios iki visiško suirimo orlaivis buvo maždaug 18–19 metrų nuo žemės. Jokių abejonių, kad šios aplinkybės yra ne tik pakankama priežastis, bet ir būtinybė, kad ši tragedija vėl būtų tiriama. Rusijos atsakomybė dėl įvykių nustatyta aiškiai ir neginčijamai“, –sakė Lenkijos gynybos ministras A. Macierewiczius.


Susiję

Pasaulis 9111732109505640399
item