Laurynas Peluritis. Apie įvairius apgaulės pavidalus

Skaitytojų dėmesiui skelbiame filosofijos studento ir „Naujojo Židinio-Aidų“ vadybininko-platintojo Lauryno Peluričio viešus pamąstymus ...


Skaitytojų dėmesiui skelbiame filosofijos studento ir „Naujojo Židinio-Aidų“ vadybininko-platintojo Lauryno Peluričio viešus pamąstymus apie „Pro Patria“ sambūrį, paskelbtus LRT radijo Mažosios studijos laidoje „Popiežius ir pasaulis“ šių metų vasario 13 dieną. Komentaras kritikuoja „Pro Patria“, nurodydamas į įvairius šio portalo tariamai skleidžiamos apgaulės pavidalus. Drįstame pasidalinti abejone, ar kaltinimas apgaulėmis neatspindi paprasčiausio pasaulėžiūrų skirtumo tarp suprivatintos modernizuotos katalikybės, kuriai atstovauja „Naujasis Židinys-Aidai“, ir tradicinės viešosios katalikybės, kuriai stengiasi atstovauti „Pro Patria“ sambūris. Abi katalikybės sampratos remiasi visiškai skirtingu - atitinkamai moderniu ir klasikiniu - mąstymu, tad veda prie skirtingų padarinių visuomenei bei pačiai katalikybei ir yra absoliučiai nesuderinamos kompromisais, todėl tokie ir panašūs dažnėjantys tekstai turėtų ir ateityje iškilti naujais pavidalais. Esame visada atviri kritikai, ypač tokiai, kuri atskleidžia jos autorių pasaulėžiūrą ir kurią jos autoriai gali apginti argumentais, todėl be plačių komentarų paliekame skaitytojams nuspręsti, ar tai pavyko ir šio komentaro autoriui. 

Pastaba: teksto autorius griežtai nesutiko, kad jo komentaras apie sambūrio „Pro Patria“ veiklą būtų prieinamas portalo skaitytojams kaip rašytinis tekstas, todėl reikšdami apmaudą dėl autoriaus primygtinio nenoro plačiau paskleisti savo idėjas, kviečiame pasiklausyti viešai prieinamo garso įrašo.

Garso įrašo galite pasiklausyti paspaudę čia (nuo 20 min).


Susiję

Pro Patria 1772466962087877331
item