Latvija atsisakė pasirašyti Stambulo konvenciją

Vadinamosios Stambulo Konvencijos, pagal kurią Europos Sąjungos narės turėtų stengtis riboti smurtą prieš moteris, kelias per Europą daro...

Vadinamosios Stambulo Konvencijos, pagal kurią Europos Sąjungos narės turėtų stengtis riboti smurtą prieš moteris, kelias per Europą darosi duobėtas – kaimyninėje Latvijoje nuspręsta jos nepasirašyti. Toks žingsnis žengtas dėl to, kad Latvijos prisijungimui prie Stambulo Konvencijos prieštaravo Latvijos Teisingumo ministras. Jis paprašė ekspertų peržiūrėti Konvencijos tekstą. Jo manymu, nors 99% nuostatų Konvencijoje yra priimtinos, kai kurios, susijusios su šeimos ir lyties samprata, turi būti analizuojamos iš esmės.

Tam, kad dokumentas nebūtų pasirašytas, įtakos turėjo asociacija „Gimene“ (lat. Šeima), kuri, kaip ir Teisingumo ministro vadovaujama Nacionalinė Asociacija, entuziastingai kovoja, kad įstatymai neprasilenktų su morale. Manytina, kad atsisakymui pasirašyti Konvenciją didelę įtaką turėjo asociacijos „Gimene“ išreikšta nuomonė, jog Stambulo Konvencijos pasirašymas atvertų duris poligamijai ir įvestų tokį reiškinio, kaip socialinė lytis, gynimą įstatymu.

Kuo Lietuvai svarbus šis pavyzdys iš kaimynės? Latvijos pavyzdys tik patvirtina, kad mūsų valstybė turėtų su ypatingu atsargumu svarstyti Konvencijos ratifikavimą, tada,  kai kaimynai apskritai atsisakė pasirašyti Konvencijos tekstą. Juolab, kad ratifikavimas yra paskutinis žingsnis Konvencijos įsigaliojimo linkme.

  • Ratifikavusi Konvenciją, Lietuva būtų priversta įteisinti lyties sampratą, kuri prigimtinę biologinę vyro ir moters lytį paliktų nesvarbia apibrėžiant lytį.
  • Ratifikuota Konvencija turėtų pirmenybę prieš Lietuvos nacionalinius įstatymus, o tai reikštų, jog visi nacionaliniai teisės aktai, apibrėžiantys lytis pagal jų biologinę prigimtį, prarastų reikšmę.
  • Konvencijoje vartojama „socialinės lyties sąvoka“ ir draudimas diskriminuoti „dėl socialinės lyties tapatybės“ reiškia, kad diskriminavimu galėtų būti laikomas atsisakymas pripažinti asmens pageidaujamą „socialinę lyties tapatybę“ tiek privačioje, tiek viešoje srityse. Nesutinkantys galėtų būti persekiojami „dėl diskriminacijos“.
  • Ypatingą susirūpinimą kelia Konvencijos 14 straipsnio nuostatos, įpareigojančios ją pasirašiusias šalis „įtraukti į visų formaliojo švietimo lygių ugdymo programas mokymo medžiagą apie „nestereotipinius lyčių vaidmenis“. Tai reikštų, jog nuo pat mažens būtų formuojama socialinei lyties sampratai palanki pasaulėžiūra, o taip pat iš tėvų atimta galimybė ir pareiga rūpintis savo vaikų ugdymu bei dorumu.
  • Akivaizdu, kad šios kontraversiškos Konvencijos nuostatos neturi nieko bendro su kova su smurtu prieš moteris, o tai reiškia, kad pats pavadinimas – „kovos prieš smurtą prieš moteris“ – jau yra klaidinantis.


Konvencija, įsigilinant į sunkiai atrandamas, tačiau į akis krentančias jos nuostatas, nors yra pavadinta labai kilniai, prisidengiant kovos su smurtu prieš moteris (o tai iš tiesų yra problema, kurios svarbos tikrai nevertėtų pamiršti) idealu, yra tarsi vilkas avies kailyje. Tačiau kaimynų latvių pavyzdys tik parodo, kad patys renkamės, kaip atrodys mūsų rytojus, o tylus Konvencijos slinkimas valdžios koridoriais link ratifikavimo gali būti sustabdytas.


Susiję

Pažangos ideologija 7359220707241215724

Rašyti komentarą

16 komentarų

Augustinas rašė...

Valio. Gal ir Lietuva paseks Latvijos pavyzdžiu ir atšauks savo parašą po ta konvencija?

Pikc rašė...

Būtų gerai - bet tam reikia stuburą turėti, o sprendžiant pagal ligšiolinį mūsų valdžiagyvių elgesį, pas juos nė vieno slankstelio net su žiburiu nerastum. :)

Anonimiškas rašė...

Butent del stuburo neturejimo musu politikai nesirys Konvencijos ratifikuoti.

Pikc rašė...

Tai kad kaip tik atvirkščiai: užteks kam nors iš kokios pakampės pyptelt, kad čia "sajūzas rekomenduoja" - raitys parašus net sušilę ir liežuvius iškišę. Dar ir dėl pirmumo teisės stumdysis, kad tik kuo labiau savo atsidavimą sajūzo politbiurui pademonstruotų. :)

Anonimiškas rašė...

Jei kalba eina apie lygybę ir diskriminaciją lyčių pagrindu, tai kodėl kalbama tik apie smurtą prieš moteris ?

Anonimiškas rašė...

Šaunuoliai latviai. Jie ir nuo migrantų kvotų turbūt drąsiai atsikratys, nedrebėdami, kad praras europinius pinigus. Yra iš ko mokytis.

Anonimiškas rašė...

Jie tiksliai uzsiraus ant naujo Hitlerio su tokia politika.

Pikc rašė...

Iš dalies - JAU primestų kvotų atsisakyti drąsos neužteko, bet bent jau naujų neims: http://www.propatria.lt/2016/02/naujoji-latvijos-vyriausybe-daugiau.html

Pikc rašė...

Jei čia apie sajūzą - nesupykčiau. :)
"Utopistai apskritai niekada nesustoja, jie vis eina tolyn. Vienintelė išeitis – juos nušauti, o jei to nepadarysite, tai viską plėtos ir vystys be galo." V. Bukovskis (http://www.tiesos.lt/index.php/tinklarastis/straipsnis/vladimiras-bukovskis.-politinis-korektiskumas-blogiau-uz-leninizma)

Unknown rašė...

Tai kiek žinau, Lietuva nepasirašiusi Stambulo konvencijos.

Pikc rašė...

Klystate: ""Ką tik valstybės vardu pasirašiau Stambulo konvenciją, kuri skirta kovai su smurtu prieš moteris. Manau, jog tai labai svarbus dokumentas", - penktadienį spaudos konferencijoje sakė L.Linkevičius."
(http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/uzsienio-reikalu-ministras-pasirase-europos-tarybos-konvencija-del-smurto-pries-moteris.d?id=61574708)

Anonimiškas rašė...

Pasirasymas be ratifikavimo teisiskai nera ipareigojantis. Jokia valstybe nepriims ant savo galvos teises akto paskirto biurokrato brukstelejimu. Reikia parlamento sprendimo.

Pikc rašė...

Vincent Vilt kalbėjo būtent apie apie pasirašymą, o ne apie ratifikavimą - todėl apie tai aš ir parašiau. O dėl ratifikavimo - taip, sutinku. Būtent apie tai ir straipsnis bei komentarai. Klausimas - kaip pasiekti, kad Seimas nustotų aklai pataikauti "ponams" ir įgytų bent kažką panašaus į stuburą?

Zcp rašė...

Valdžia kaip vaikas - elgiasi taip, kiek jaučia esant kad yra leidžiama. Kadangi visuomenė nerodo jokių įtikinamų ženklų jog yra leistinumo ribos, suprantama, valdžia leidžia sau viską.
Jeigu padykęs vaikas visiškai suįžūlėja, kartais yra visiškai sveika vietoje neveikiančių korektiškų moralizavimų, tiesiog gerai iškaršti kailį.

Anonimiškas rašė...

manau kad tiesa jog mūsų valdžia kaip vaikas ir visiems jau senei turėtų būti aišku kad laikas jam karšti kailį nes ji jau senei per įžūliai elgiasi ir tikrai nenustebčiau jei ir būtų ratifikuota ta konvencija.

Anonimiškas rašė...

na tas vaikas tam reikalui nusipirko vandens patranką. O ir guminių kulkų atsargas, manytina, papildė. Madalovo nebėra, bet jo smogikai tai liko

item