Vytautas Sinica. „Atvirų durų psichozė atveria europiečiams akis“

Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ Aurimas Perednis kalbino politologą Vytautą Sinicą apie pabėgėlių integracijos perspektyvas. Laid...

Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ Aurimas Perednis kalbino politologą Vytautą Sinicą apie pabėgėlių integracijos perspektyvas. Laidos pristatymas ir garso įrašas prieinamas šioje nuorodoje.

- Štai klausytoja teigia, kad turime gelbėti vaikus, moteris, neįgaliuosius ir tikrus karo pabėgėlius bei atskirti juos nuo jaunų vyrų, kurių tarp migrantų yra absoliuti dauguma. Pastariesiems siūloma parodyti duris. Ką galvojate apie tokią nuomonę?

- Joje yra tiesos grūdas nebent ta prasme, kad pagrįstai keliami klausimai, kaip galėjo atsitikti, kad tūkstančiai ar net šimtai tūkstančių sveikų karinės tarnybos amžiaus vyrų paliko savo šalis ir šeimas ir pabėgo ieškoti geresnio gyvenimo Europoje. Egzistuoja moralinis klausimas, ką jie čia daro ir ar neturėtų ginti savo šeimų ir tėvynės, jei yra tikri pabėgėliai iš karo draskomų šalių. Šiaip, žinoma, negalima išvaryti vyrų ir palikti moteris ir vaikus. ES šalių pareigūnai, sienų apsaugos darbotojai turėtų stengtis atpažinti tikruosius pabėgėlius iš pavojaus zonomis tapusių šalių ir atskirti juos nuo pabėgėliais apsimetančių ekonominių migrantų.

- Bet ką turėjo daryti tie vyrai iš Sirijos? Stoti į kieno pusę? Asado, ISIS, al-Nusros, Laisvosios opozicinės armijos? Kaip jiems ten kariauti?

- Be abejo, pasirinkimas priklauso nuo kiekvieno žmogaus situacijos. Kurdai turi savo politines ištikimybes, dalis Sirijos gyventojų yra ištikimi Asadui, nepaisant to, kad prieš kelis metus pati visuomenė pradėjo revoliuciją. Faktas, kad niekas iš bėgančiųjų nestoja į ISIS stovyklą, nebent infiltruojasi tarp bėgančiųjų, kad patektų į Europą. Net kai nėra prie ko jungtis, galima formuoti pasipriešinimo judėjimą, kas buvo daroma pokario Lietuvoje. Klausimas labai sudėtingas, nes atsakymas visada priklauso nuo individualių aplinkybių. 

- Žmonės sako, kad reikia naujo Hitlerio, kad Europa nebūtų sunaikinta musulmonų. Kyla karštos reakcijos ir sunku suprasti, ką daryti šioje situacijoje. Viena vertus, reikia gelbėti žmones, vadovautis Europos humanizmo ir krikščioniškos demokratijos principais, kita vertus, matome, kas darosi ir kaip sunku suvaldyti situaciją.

- Motyvas apie Hitlerį, neretai ir apie Breiviką, kurių esą prireiks Europai išgelbėti, darosi gana dažnas, bet aš į situaciją žvelgiu daug pozityviau. Jau vien tai, kas Europoje įvyko per pastarąjį pusmetį po to, kai Angela Merkel pakvietė visus norinčius atvykti į Europą ir, kai šie nebetilpo Vokietijoje, pradėjo dalintis migrantais su kitomis šalimis, atskleidė labai daug naudingų dalykų Europos gyventojams. Pirmiausiai, atskleidė nedemokratišką Europos Sąjungos sprendimų priėmimo pobūdį. Kvotų mechanizmas ypač Vidurio Europos šalims labai daug pasakė apie tai, kaip visgi veikia Europos Sąjunga, ir matome tarp ES regionų kylančias įtampas, kurios natūralios ir neišvengiamos, nes šalys pamatė, kad nebegali pačios lemti savo sienų apsaugos ir kitų esminių valstybingumui dalykų. Taip pat pamatėme, kad žiniasklaida pati save cenzūruoja, ypač Vakarų ir Šiaurės Europos šalyse, kur yra dėsningai slepiami migrantų nusikaltimai, tai darant vien tam, kad būtų išvengta skandalų, priešiškumo ir etninių įtampų. Galiausiai pamatėme, kad šią krizę sukėlę politikai nelabai žino, kaip galima iš jos išeiti. 

Visa tai, mano supratimu, veda prie to, jog paprasčiausiai prasidės savotiškas atsitraukimas atgal į nacionalines valstybes ir tolyn nuo atvirų durų politikos, ką ES šalys jau ir daro. Kadangi ES išorinės sienos nėra saugios, paradoksaliai jas saugo tik antieuropietiška vadinta Vengrija, pačios Šengeno zonos viduje ne viena šalis pradėjo kalbėti apie laikiną sienų uždarymą, deportacijas, apie terminus, kiek ilgiausiai jose gali pasilikti migrantai, prieš išsiunčiami namo. Baigiasi ta pradinė psichozė, skelbusi, kad visi gali atvažiuoti į Europą ir europiečiai visus išlaikys. Iš to sapno pabundama ir Europa su tuo susitvarkys be jokių hitlerių ir valstybės sankcionuoto smurto protrūkių – kaip žinome, nesankcionuoto smurto protrūkiai jau daug kur vyksta. Ilgojoje perspektyvoje Šengenas nesubyrės, o mes atsikandę multikultūralizmo visu jo grožiu, gyvensime laisvesnėje ir demokratiškesnėje Europoje nei gyvenome pastaraisiais metais. 

- Pabaigai, ar galima integruoti pabėgėlius?

- Manau, kad šitos migrantų masės – daugiau nei milijono vien Vokietijoje – nėra įmanoma integruoti. Pavienius musulmonus yra įmanoma, ankstesnes migrantų bangas, nors ir nelabai sėkmingai, bet irgi bent iš dalies dar pavykdavo integruoti. Bet tai buvo žmonės, kurie suvokė, kad atvyksta į kitos kultūros šalis, kuriose turės prisitaikyti, dirbti arba važiuoti namo. Dabar migrantai atvyksta su kitais lūkesčiais, su nuostata „mus pakvietė ponia Merkel ir jūs turite mumis rūpintis“. Ši frazė, kurią jie greitai išmoko tarti vokiškai, yra reprezentatyvi – rodo paplitusį požiūrį. Žmones su tokiu požiūriu integruoti bus itin sunku ir, manau, apskritai neįmanoma. 


Susiję

Vytautas Sinica 5227769982171607853
item