Teismas pripažino, kad eksperimentus su žmonėmis atskleidęs prof. D.Stakišaitis atleistas neteisėtai

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (toliau – LVAT) sausio 6 d. paskelbė sprendimą, kuriuo panaikino Valstybinės vaistų kontrol...

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (toliau – LVAT) sausio 6 d. paskelbė sprendimą, kuriuo panaikino Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – VVKT) viršininko Gintauto Barcio 2012 m. sausio 3 d. įsakymo punktus, kuriais Ikiklinikinių ir klinikinių tyrimų skyriaus vedėjas Donatas Stakišaitis 2013 m. rugpjūčio 12 d. buvo atleistas iš užimamų pareigų ir pripažino šį G. Barcio sprendimą neteisėtu. Taip pat teismas priteisė atlyginti D. Stakišaičiui darbo užmokesčio skirtumą už priverstinės pravaikštos laikotarpį nuo 2013 m. rugpjūčio 13 d. iki teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos – 2 000 EUR.

Savo nutartyje LVAT konstatavo, kad pagal Valstybės tarnybos įstatymo nuostatas reorganizacijos metu panaikinant pareigybę D. Stakišaitis turėjo teisę pretenduoti į kitas to paties lygio ar žemesnės kategorijos valstybės tarnybos pareigas. Tačiau VVKT viršininkas G. Barcys ignoravo šią imperatyvią įstatymo nuostatą – tinkamą išsilavinimą, kvalifikaciją ir patirtį turinčiam D. Stakišaičiui nesuteikė net informacijos apie VVKT esančias laisvas pareigybes.

LVAT taip pat pripažino, kad G. Barcys pažeidė Valstybės tarnybos įstatymo, Darbo kodekso ir LR Profesinių sąjungų įstatymo nuostatas, draudžiančias darbdavio iniciatyva, kai nėra darbuotojo kaltės, atleisti iš darbo darbuotoją, profesinės sąjungos renkamojo organo narį, negavus išankstinio profsąjungos tarybos sutikimo. Be to, LVAT taip pat konstatavo, kad G. Barcys neturėjo teisės atleisti darbuotoją per jo įspėjimo laikotarpį.

LVAT bylos duomenimis, laikotarpiu nuo įsakymo dėl atleidimo pasirašymo iki faktinio atleidimo, t. y. nuo 2012 m. sausio 3 d. iki 2013 m. rugpjūčio 12 d., D. Stakišaitis G. Barcio nurodymu netgi nebuvo įleidžiamas į tarnybą, iš jo buvo atimtos visos darbo priemonės, tarnybinis telefonas, raktai, tuo pat metu jam, jau fiziškai negalinčiam patekti į savo darbovietę ir atlikti su darbo santykiais susijusių pareigų, buvo mokamas vidutinis darbo dienos užmokestis.

Donatas Stakišaitis, habilituotas biomedicinos mokslų daktaras, VVKT dirbo nuo 1998 metų: vadovavo Ikiklinikinių ir klinikinių tyrimų skyriui ir buvo vienas labiausiai patyrusių Geros klinikinės praktikos inspektorių, atlikęs inspekcijas ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Jam vadovaujant ir atliekant klinikinių tyrimų (kitaip – medicinos mokslo eksperimentų) inspekcijas buvo nustatyti neteisėtų eksperimentų su žmonėmis Panevėžio ligoninėje ir Vilniaus miesto psichikos sveikatos centre (Vasaros g. 5), dėl šių pavojingų pažeidimų buvo pradėti ikiteisminiai tyrimai.

VVKT, tame tarpe ir D. Stakišaičio vadovaujamo skyriaus, reorganizacija, kurios metu ir buvo neteisėtai atleistas D. Stakišaitis, prasidėjo po jo atliktos inspekcijos Vilniaus miesto psichikos sveikatos centre, kuriam vadovavo tuometinis SAM ministro patarėjas Martynas Marcinkevičius. Šios inspekcijos metu buvo nustatytas neteisėtas psichikos liga sergančio ligonio įtraukimas į klinikinį tyrimą bei galimi tyrimo dokumentų klastojimo atvejai. Būtent tada prieš D. Stakišaitį jo viršininko G. Barcio iniciatyva buvo pradėta keletas tarnybinių patikrinimų – nors jie baigėsi neradus jokių pažeidimų, bet po vieno tokio patikrinimo buvo paskirta tarnybinė nuobauda. D. Stakišaitis apskundė teismui šį sprendimą ir 2012 m. LVAT pripažino, kad tarnybiniai patikrinimai buvo pradėti siekiant susidoroti su D. Stakišaičiu, kaip profesinės sąjungos pirmininku, gynusiu VVKT darbuotojų teises.

Atsižvelgdamas į nurodytas aplinkybes ir į Valstybės tarnybos įstatymo 30 str. 1 d. normą „Jeigu įsiteisėjusiame teismo sprendime konstatuota, kad valstybės ar savivaldybės institucija ar įstaiga pažeidė įstatymus ar kitus teisės aktus, šioje valstybės ar savivaldybės institucijoje ar įstaigoje turi būti pradėtas valstybės tarnautojų, dėl kurių galimos kaltės buvo padaryti įsiteisėjusiame teismo sprendime konstatuoti įstatymų ar kitų teisės aktų pažeidimai, tarnybinio nusižengimo tyrimas“, Seimo narys Povilas Urbšys kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministrę prašydamas pradėti G. Barcio padarytų tarnybinių nusižengimų tyrimą.


Susiję

Aktualijos 8495568859227403268
item